Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: S-a prăbușit cascada Bigăr, unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei

Publicat

Cascada Bigăr, unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, s-a prăbușit astăzi, a anunțat Romsilva.

Potrivit sursei citate, incidentul s-a petrecut din cauze naturale.

”Travertinul și mușchii care s-au acumulat în timp, au crescut în dimensiuni și greutate, iar astăzi a cedat sub propria greutate”, a precizat Romsilva.

Cascada Bigăr, din Valea Minișului, județul Caraș -Severin, este una dintre cele mai căutate atracții turistice din România.

Într-un top realizat de „The World Geography”, cascada Bigăr fost desemnată cea mai frumoasă din lume.

Potrivit DW.ro, Cascada Bigăr din Banatul Montan, una dintre cele mai căutate atracții turistice din România, s-a prăbușit în această după amiază, puțin după ora 18.00

Motivul este intervenția omului în circuitul apei, a explicat, pentru Deutsche Welle, ghidul de turism Mircea Jumanca și activist pentru protecția mediului.

„Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”, a precizat Jumanca.

Acesta a precizat pentru sursa citată că a observat fisuri în corpul cascadei în ultimii doi ani.

Cascada Bigăr din Valea Minișului, județul Caraș-Severin, a ajuns de câțiva ani unul dintre locurile cele mai vizitate de turiștii români și nu numai, după ce un site de turism a introdus-o într-un top al celor mai spectaculoase cascade din lume.

Mai mulți investitori locali au reușit să atragă fonduri europene pentru diverse proiecte turistice care și-au pierdut, în aceste circumstanțe, obiectul principal de interes, mai precizează DW.

UPDATE: Romsilva face precizări:

Video: Momentul prăbușirii cascadei Bigăr

”Romsilva respinge cu fermitate informațiile false referitoare la prăbușirea Cascadei Bigăr, lansate în spațiul public de un ghid turistic și „activist de mediu”.

Acesta a lansat informația falsă că prăbușirea cascadei Bigăr ar fi fost provocată de captarea apei de către păstrăvăria Valea Miniș.

Care este adevărul?

Păstrăvăria Valea Miniș a fost construită în perioada 1986-1988, inclusiv o lucrare de captare pe izvorul Bigăr, iar în ultimii 33 de ani nu s-a mai efectuat nicio lucrare suplimentară, deci NU aceasta este cauza prăbușirii cascadei.

Așa cum am precizat anterior, cascada Bigăr s-a prăbușit din cauze naturale, sub propria greutate, în urma acumulării în timp a travertinului și a mușchiului” – scriu reprezentanții Romsilva pe pagina de Facebook.

sursă foto/ video: captură video Romsilva/arhivă, Sima Ana-Anda (DW Facebook)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax