Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Salarii poliţişti 2018. Măsurile pentru plata orelor suplimentare, anunţate de ministrul Carmen Dan


Publicat

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a făcut noi precizări referitoare la măsuri pentru plata orelor suplimentare pentru polițiști și “menținerea unui echilibru între salarizarea jandarmilor și cea a polițiștilor”, după discuţii cu reprezentanţi ai Guvernului şi ai Parlamentului.

Într-o declaraţie de presă de luni, ministrul MAI dă detalii despre salarizarea personalului:

”În perioada următoare se va discuta în Parlament proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului 91/2017 pentru modificarea și completarea Legii cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

În pregătirea acestui moment am avut mai multe discuții atât cu colegii din Guvern, cu doamna Prim-ministru, cât și cu Președintele Camerei Deputaților pentru a argumenta și găsi sprijin în susținerea parlamentară pentru o serie de amendamente care privesc salarizarea angajaților ministerului afacerilor interne.

Au fost mai multe serii de întâlniri și discuții aplicate inclusiv cu reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice pentru a ne asigura că orice măsură de natură financiară este susținută de către ministerul de resort.

Considerăm oportun ca intervențiile în zona salarizării MAI să vizeze introducerea posibilității plății orelor suplimentare, pe de o parte, dar și menținerea unui echilibru între salarizarea jandarmilor și cea a polițiștilor.

Față de celelalte ministere, particularitatea în cazul MAI este aceea a deficitului important de personal cu care ne confruntăm, deficit estimat în prezent la aproape 24.000 de angajați.

Acest deficit face ca personalul ministerului să fie supus unor eforturi prelungite pentru a răspunde misiunilor cu care acesta se confruntă. Și de multe ori, aceste misiuni au crescut semnificativ în ultimul an.

Dovadă stau evaluările pe care le-am finalizat de curând cu ocazia bilanțurilor armelor ministerului.

Așa cum cunoașteți, conform prevederilor OUG 90/2017 pentru modificarea și completarea Legii cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, orele suplimentare prestate peste programul normal de lucru pot fi compensate numai cu timp liber corespunzător.

În cazul Ministerului Afacerilor Interne, de multe ori acest timp liber nu a putut fi acordat tocmai din cauza lipsei de personal.

De aceea, considerăm necesar introducerea posibilității plății acestor ore suplimentare, atunci când nu se acordă timp liber corespunzător din cauza dinamicii misiunilor și a deficitului de personal.

În acest context, Ministerul Afacerilor Interne consideră necesară introducerea posibilității plății orelor suplimentare pentru angajații care desfășoară activități deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut.

Conform discuțiilor purtate, inclusiv astăzi (n.r – luni), s-a desprins concluzia că pentru munca suplimentară derulată în timpul săptămânii și care nu va putea fi compensată cu timp liber corespunzător în următoarele 60 de zile după prestarea acesteia, să se asigure plata orelor suplimentare.

Munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru va fi dispusă de șeful ierarhic, în scris, fără a depăși 180 de ore anual.

În situații deosebite, acest plafon va putea fi depășit, dar nu mai mult de 360 de ore anual (conform limitei maxime stabilite de lege), în acest caz aprobarea fiind dată de ordonatorul de credite.

Conform discuțiilor purtate cu Ministerul Finanțelor Publice plata orelor suplimentare ar urma să se efectueze astfel încât să se încadreze într-o limită din suma soldelor de funcție/salariilor de funcție, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deținut, gradațiilor și a soldelor de comandă/salariilor de comandă.

Pentru a respecta aceste prevederi, structurile MAI își vor adapta programul de lucru, încurajând formule ale acestuia care să asigure munca în ture/schimburi, astfel încât să fie respectat timpul liber corespunzător necesar angajaților pentru refacerea capacității de muncă.

După cum cunoașteți există deja demersuri în acest sens în special în ceea ce privește programul de lucru din Poliția Română, în cazul pompierilor și jandarmilor acest program în ture/schimburi fiind deja implementat în mai multe departamente.

De asemenea, în perioada imediat următoare structurile MAI vor stabili care sunt acele tipuri de activități care necesită o prezență operativă pentru rezolvarea unor situații deosebite, astfel încât acestea să fie prevăzute în Ordinul de Ministru care va reglementa funcționarea acestui mecanism de plată a orelor suplimentare.

Îmi doresc ca la aceste decizii manageriale să își aducă aportul și reprezentanții angajaților – atât structurile profesionale, cât și cele sindicale.
Dacă acest amendament va fi aprobat în Parlament ar trebui ca acest mecanism să funcționeze începând cu luna aprilie, iar primele ore suplimentare să poată fi plătite din luna iunie 2018 – adică după parcurgerea acelui interval de 60 de zile cât ar fi legal pentru a se acorda timpul liber corespunzător.

Realitățile de zi cu zi ne-au demonstrat că în fața provocărilor de tot felul acești oameni sunt mereu la datorie, iar efortul lor trebuie apreciat ca atare, inclusiv plătind munca depusă atunci când nu se poate acorda timp liber pentru refacerea după serviciu.

Știu că în spațiul public s-a discutat inclusiv de situația personalului din sistemul penitenciare, fapt pentru care am discutat și cu Ministrul Justiției și intenționăm să introducem prevederea privind plata orelor suplimentare și pentru această categorie de personal.

Un alt subiect vizează nevoia asigurării unui echilibru între salarizarea jandarmilor și cea a polițiștilor, în condițiile în care ambele structuri contribuie semnificativ prin activități specifice la asigurarea ordinii publice și combaterea infracționalității.

Am spus și cu alte ocazii – ca ministru de interne mă preocupă să asigur un echilibru în ceea ce privește salarizarea din Ministerul Afacerilor Interne. Nu întotdeauna cei care strigă mai tare trebuie să primească mai mult.

Așa că pentru a aduce și salariile jandarmilor la un nivel cât mai apropiat de cel al polițiștilor, vom susține acordarea indemnizației de 10% pentru jandarmii care asigură grupele de intervenție.

Această indemnizație este prevăzută a intra în vigoare din luna aprilie 2018, dacă și acest amendament va fi aprobat de Parlament.

Aș vrea să subliniez că sunt preocupată și susțin orice demers de îmbunătățire a salarizării personalului MAI însă nu trebuie să uităm că în acest minister nu sunt doar nevoi salariale ci și necesități privind dotările logistice, echipamente de protecție, mijloace de mobilitate, reabilitarea sediilor, dar și alte aspecte care contribuie și ele la ceea ce înseamnă îmbunătățirea condițiilor de muncă și eficientizarea muncii.

Şi vă reamintesc ca exemplu că luna aceasta vom urca în SEAP achiziția de autospeciale pentru structurile ministerului în valoare de 120 milioane de lei, fapt care va contribui și la îmbunătățirea aspectelor care privesc dotările din Ministerul Afacerilor Interne.

Aceste acțiuni pe care le-am întreprins au ca scop asigurarea în bune condiții a climatului de normalitate civică și a bunei funcționări a activității din MAI. Este încurajatoare această susținere guvernamentală și politică în introducerea și adoptarea acestor amendamente care răspund unor nevoi instituționale și nu unei agende sindicale.

Inclusiv ultimele săptămâni când România a fost confruntată cu o situație de urgență cauzată de fenomenele meteorologice periculoase ne-au arătat că angajații ministerului de interne au fost mereu în prima linie. Iar acest efort trebuie recunoscut și compensat ca atare”, este declaraţia integrală a ministrului, făcută publică de MAI.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat: Sorin Vasile este candidatul PRO România la Primăria orașului Cugir

Publicat

Duminică, îmi veți găsi numele pe buletinul de vot pentru funcția de primar și în fruntea listei de consilieri locali ai orașului nostru, din partea PRO România.

Cu foarte mulți dintre dumneavoastră mă cunosc personal, mulți, așa cum am aflat în aceste săptămâni, îmi cunoașteți familia. Acest fapt nu poate decât să mă onoreze, pentru că nu este bucurie mai mare pentru tată, dar și pentru fiu, ca unul să afle despre celălalt că a făcut sau face cinste comunității. La fel îmi doresc și pentru fiul meu Dragoș, ca atunci când va deveni om mare, numele meu să îl facă să fie mândru.

Am fost crescut în acest respect față de semeni, față de muncă și față de locul care mi-a dat o pâine. Împreună cu colegii mei din PRO România, săptămânile acestea, v-am oprit pe stradă sau v-am bătut la ușă sau la poartă pentru a vă prezenta ideile și planurile noastre pentru dezvoltarea Cugirului. Suntem o echipă de oameni tineri și cu putere de muncă și dorim ca locuitorii din orașul nostru să rămână iar cei plecați departe să se întoarcă acasă, la Cugir.

Acest loc binecuvântat de Dumnezeu, cu o natură minunată, are un potențial de dezvoltare mult mai mare. Vă pot confirma pensionarii noștri, care au pus umărul la dezvoltarea unei industrii recunoscută la nivel național și internațional. Iar eu consider că motoarele Cugirului pot fi repornite.

Cu toții avem familii, prieteni, colegi dar și un trecut în orașul nostru. Orice om care alege să plece în altă parte e o mare pierdere. Am trăit pe pielea mea durerea de a fi departe de casă. E timpul ca fiecare zonă a orașului nostru să redevină importantă, fie că vorbim de Vinerea, Micro 7, Cindeni, Principală, Râul Mic, Sub Coastă sau cele aferente Bulevardului și piețelor. Pentru aceasta noi trebuie să vedem dincolo de aparențe și să ne întrebăm: vrem sau nu un viitor pentru Cugir?

Duminică, haideți la vot. Liberi și eliberați de presiunea partidelor mari, care promit marea cu sarea și care vor tot mai multă și mai multă putere. Vă mulțumesc pentru sinceritatea și prietenia pe care mi le-ați arătat în aceste săptămâni.

Cu prietenie,

Sorin Vasile

COMANDAT DE PRO ROMÂNIA FILIALA ALBA

PUBLICAT / EXECUTAT DE SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro

CUI MANDATAR FINANCIAR COORDONATOR 21200010

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO/DOCUMENT Reacția lui Voicu Paul în scandalul ”afișelor electorale”din Alba Iulia: Nu sunt din bani publici

Publicat

Viceprimarul cu atribuții de primar și candidatul PNL pentru Primăria Alba Iulia, Voicu Paul, reacționează la atacurile venite din partea USR legate de afișele de pe panourile informative ale Primăriei Alba Iulia care între timp au fost date jos. 

Mai exact, Voicu Paul declară că panourile Primăriei Alba Iulia nu sunt din bani publici, ci au fost o sponsorizare din partea unei companii din oraș. 

”Retorica distrugerii cu orice preț nu te califică nici măcar pentru ieșit pe stradă cu fruntea sus, ca să nu mai vorbim de administrarea unui oraș. Subiectul – bombă al ultimei săptămâni – afișele de promovare a proiectelor Primăriei – rostogolit în buclă și cu o mârșăvie de care nu îi credeam capabili de contracandidații mei, în special de USR, și-ar fi putut găsi toate răspunsurile dintr-un simplu telefon, la mine sau la orice coleg din Primărie.

S-ar fi aflat clar că nu e vorba de niciun leu cheltuit din banii publici, ci de o sponsorizare din partea unor companii care au înțeles, cum ar trebui să înțelegem toți, că orașul poate fi ajutat să crească în nenumărate feluri, inclusiv printr-o campanie de informare.

CITEȘTE ȘI: Scandalul panourilor ”electorale” din Alba Iulia TRIMIS la DNA. Parchetul și-a declinat competența către procurorii anticorupție

Însă când planul inițial e să lovești orbește, să folosești ca mare strategie electorală majuscule și semne de exclamare alăturate unor cuvinte dure, ca ilegal, penal etc. e destul de simplu să îmi explic de ce tocmai pe noi, care eram cei mai în măsură să răspundem, nu ne-a întrebat nimeni. Am văzut în mod clar, o decizie a Biroului Electoral, unde, indiferent de opinia unui magistrat sau a reprezentantului Autorității Electorale Permanente, au decis, prin vot, partidele. Prin contradicție, o speță similară de la Sebeș, a fost anulată prin decizia aceluiași birou, cu reprezentanți din aceleași partide.

Am înaintat adrese către instituțiile unde USR a făcut plângere, prin care am solicitat clarificarea sesizării USR cu rapiditate. Evident, nu se va întâmpla până la alegeri. Toate aceste aspecte sunt simplu de verificat și probat și asta se va întâmpla, vom demonstra totul clar, indiferent cine ne-ar cere socoteala.

Rămâne însă întrebarea legitimă: singurul tău argument într-o campanie electorală de o lună este un atac josnic, repetat și reluat, la o campanie uzuală, simplă, de informare, fără nimic electoral în ea? Răspunsul se va vedea în mai puțin de o săptămână, pentru că albaiulienii nu mai gustă de mai bine de 20 de ani metodele acestea talibanice de a murdări și discredita pe oricine, cu orice preț.

Îi asigur, pe oamenii noi cu metode vechi, că Alba Iulia va crește, cu sau fără ”hașstag”!”, a declarat Voicu Paul.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Primăria Alba Iulia a luat Cinematograful Columna. Clădirea va fi DEMOLATĂ, și locul transformat în PARCARE rezidențială

Publicat

Joi, 24 septembrie, Primăria municipiului Alba Iulia și RADEF „România Film” au semnat procesul verbal de predare primire pentru imobilul „Cinematograf Columna”. 

Reprezentanții celor două părți au constatat starea avansată de degradare a clădirii și faptul că aceasta nu mai este funcțională.

Următorul pas este însușirea valorii de inventar a clădirii prin ședință a Consiliului Local și aprobarea ștergerii datoriilor acumunate la bugetul local, noul proprietar fiind Primăria Alba Iulia. Înafara datoriilor la bugetul local, clădirea este grevată doar de datorii la furnizorul de apă Apa CTTA SA sucursala Alba Iulia.

Va urma apoi procedura de aprobare a demolării clădirii, având în vedere că aceasta nu mai prezintă siguranță în exploatare și revitalizarea zonei urbane ocupate în prezent. În primă fază vor fi amenajate parcări la nivelul solului.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Scandalul panourilor ”electorale” din Alba Iulia TRIMIS la DNA. Parchetul și-a declinat competența către procurorii anticorupție

Publicat

Cu trei zile înainte de alegeri, Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia și-a declinat competența către DNA, în cazul plângerii privind ”panourile electorale” din Alba Iulia.

USR Alba a făcut o plângere către autorități cu privire la o posibilă folosire a fondurilor publice pentru campania electorală a actualului viceprimar cu atribuții de primar Voicu Paul. 

Mai exact, este vorba despre afișele de pe panourile informative ale Primăriei Alba Iulia (afișe care între timp au fost date jos, în urma unei decizii a BEJ), dar pe care apărea sintagma #CreștemAlba Iulia, expresie care apărea și pe materialele electorale ale candidatului PNL, Voicu Paul.

Extras din Ordonanța de Declinare a Competenței

VEZI ȘI: VIDEO/DOCUMENT Reacția lui Voicu Paul în scandalul ”afișelor electorale”din Alba Iulia: Nu sunt din bani publici

” La data de 18.09. 2o20, în urma plângerii formulată de USR, (…) organul de cercetare penală s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de delapidare, (…) constând în aceea că pe domeniul public al municipiului Alba Iulia au apărut panouri pe care au fost expuse diferite afișe cu proiecte realizate de către Primăria Municipiului Alba Iulia, sau proiecte pe care aceeași instituție intenționează să le realizeze în perioada următoare, aceste afișe nefăcând parte din cele prevăzute de lege și nefiind amplasate în locurile special amenajate pentru afișaj electoral, iar pe fiecare dintre afișele respective apare sigla municipiului Alba Iulia și de asmenea este scrisă sintagma #CreștemAlbaIulia, aceeași sintagmă care apare pe toate materialele publicitare de campanie electorală care aparțin candidatului la funcția de primar al Municipiului și care în prezent ocupă funcția de viceprimar cu atribuții de primar, Voicu Paul”, se arată în documentul venit pe adresa redacției alba24.ro.

CITEȘTE ȘI: FOTO Hashtag-ul discordiei: Legătura dintre panourile Primăriei Alba Iulia și campania electorală a lui Voicu Paul

 

”(…) Analizând sesizarea, procurorii au constatat că fapta ar putea întruni elementele constitutive ale infracțiunii prev de art 13 din legea nr 78 din 2000, pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, deoarece Voicu Paul are o funcție de conducere într-un partid politic, fiind președintele al PNL filiala Alba Iulia.

 

CITEȘTE ȘI: Primăria Alba Iulia obligată să dea jos reclamele cu ”realizările administrației” de pe panourile din oraș. Ultima DECIZIE a BEJ

Contravaloarea afișelor a fost suportată de către Primăria Municipiului Alba Iulia din bugetul public, afișele au fost amplasate pe panouri publicitare de pe domeniul public, iar scopul urmărit prin promovarea mesajelor din cuprinsul afișelor, prin asocierea cu sintagma #CreștemAlbaIulia, aparținând candidatului Voicu Paul din partea PNL la Primăria Alba Iulia a fost și aceea de obțiere de capital electoral de către acest candidat”, mai este stipulat în ordonanța de declinare a competenței.

Din aceste motive, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia au decis declinarea competenței de soluționare a cauzei în favoarea Direcției Naționale Anticorupție Serviciul Teritorial Alba Iulia.

DNA Alba Iulia va urma să stabilească dacă va deschide sau nu un dosar ca urmare a plângerii.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate