Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Scandal fără precedent în Biserica Ortodoxă Română. Șantaj între fețele bisericești și abuzuri asupra elevilor seminariști

Publicat

YouTube video

Un scandal fără precedent zguduie Biserica Ortodoxă Română. Este vorba despre scandalul în care justiția din țara noastră a băgat la sertar probele video ale abuzurilor sexuale comise de fostul episcop BOR Corneliu Bârlădeanu asupra elevilor de la Seminarul Teologic Ioan Gură de Aur din Huși.

După ce câteva fețe bisericești l-au șantajat pe un important ierarh, a ieșit la iveală un sistem de abuzuri cu victime din cele mai tinere. Mușamalizarea dosarelor la DNA îi lasă pe elevii de seminar, abuzați ani de zile, expuși în continuare.

Jurnaliștii de la safielumina.ro au descoperit o poveste halucinantă, cu șantaje la nivelul de sus al Bisericii, trocuri pentru funcții și elevi de seminar abuzați și  expuși în continuare unor înalți prelați.

În după-amiaza zilei de 12 iunie 2017, mașina episcopului Hușilor Corneliu Bârlădeanu intră în curtea modestului sediu al Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași, un fost cămin de copii seropozitivi aflat pe bulevardul C.A. Rosetti din oraș, la numărul 18.

Preasfințitul – unul dintre cei 55 de membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, calitate care îi oferă, prin lege, rang de demnitar de stat – urcă grăbit într-un birou al parchetului anticorupție și scrie de mână o plângere penală de câteva rânduri.

PS Corneliu le spune procurorilor DNA că un călugăr pe nume Sebastian Jitaru, arhimandrit al Catedralei episcopale din Huși, îl amenință cu publicarea unor imagini compromițătoare dacă refuză să-l propună pentru postul de episcop-vicar al Episcopiei Hușilor. Vicarul eparhial e, practic, a doua poziție de putere canonică și administrativă în instituțiile episcopale din organigrama BOR.

Bârlădeanu susține în fața procurorilor că nu a văzut imaginile șantajului bisericesc, dar ține morțiș să scrie că ele nu sunt „adevărate”, bazându-se pe ce i-ar fi povestit consilierii săi, abordați de călugărul Jitaru în săptămânile anterioare depunerii plângerii la DNA spre a le fi arătate pasaje video compromițătoare.

După ce scrie pe o coală plângerea, Bârlădeanu semnează declarația și pleacă, nu înainte de a-și exprima disponibilitatea de a colabora cu anchetatorii și chiar de a purta, legal, tehnică de înregistrare.

Imediat, DNA Iași dispune începerea urmării penale în cauză și audiază un prim martor în aceeași zi de 12 iunie, pe consilierul economic Silvestru Bodnar – călugăr care acceptă, la rândul lui, să colaboreze cu organele judiciare.

Statul român are pe masă două realități complementare: sesizarea unei acțiuni de șantaj la care este supus un episcop, dar și semnalarea mijloacelor efective ale șantajului, adică filmări video avându-l ca protagonist pe eparhul (episcopul) Corneliu Bârlădeanu alături de alte persoane de sex masculin, elevi la seminarul teologic din Huși, posibil minori la data comiterii faptelor.

Foto și sursă text: safielumina.ro

Citiți integral articolul pe https://safielumina.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax