Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

(VIDEO) Schimbări „mai mult sau mai puțin politice” la Centrul de Cultură „Augustin Bena” și Muzeul Unirii. Vezi ce declară Ion Dumitrel


Publicat

Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel a făcut precizări, joi, cu privire la noile schimbări din conducerea Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și Centrului de Cultură „Augustin Bena”. Dacă în ceea ce privește muzeul, Ion Dumitrel susține clar și răspicat că introducerea unui nou post de director adjunct nu are nici o latură politică, în ceea ce privește Centrul de Cultură, spune că decizia de numire a lui Petru Comșa ca director interimar este doar parțial politică.

Întrebat de ce ar avea nevoie Muzeul Unirii de încă un director general adjunct, Ion Dumitrel a explicat că acesta va avea ca obiectiv promovarea imaginii instituției de cultură, fără să precizeze exact cum s-ar putea realiza acest lucru. Ceea ce este și mai interesant este că, potrivit raportului de specialitate prezentat consilierilor județeni, noul director adjunct va trebui să coordoneze activitatea de pază și supraveghere din cadrul muzeului, precum și gestiunea patrimoniului, făcându-ne greu să ne imaginăm cum, din această postură, se va realiza promovarea.

Dumitrel a declarat că are cunoștință despre tensiunile care trenează în prezent în interiorul instituției, cu referire directă la conducerea reprezentată de Gabriel Rustoiu și Constantin Inel, dar și la ceilalți angajați ai muzeului, care ar viza ocuparea acestui post. O veste bună pentru aceștia vine tot din partea președintelui CJ Alba, care a explicat că își dorește ca noul director să fie o persoană cu studii de istorie și cu experiență în domeniu, dând de înțeles chiar că și-ar dori pentru acest post un angajat al instituției de cultură.

Acesta a mai declarat că în perioada următoare va fi organizat concursul, dar că nu este obligatoriu ca acest post, deși introdus în organigramă, să fie și ocupat: „Discuțiile din cadrul muzeului au pornit de la faptul că toți își doresc să fie directori. Vreau să le spun că, până acum, cei care au condus și conduc muzeul sunt oameni care și-au făcut foarte bine datoria și consider că mai sunt și alți oameni în muzeu care pot să se ocupe și de domeniul ăsta. Îmi doresc ca de așa ceva să se ocupe oameni care se pricep foarte bine la ceea ce înseamnă activitatea într-un muzeu și ce presupune promovarea și atragerea de turiști, iar prima condiție este ca aceștia să nu facă politică. Noul director adjunct va trebui să facă mult mai cunoscut muzeu și tot ce are el valoros „.

Ion Dumitrel a negat faptul că ar fi fost purtate discuții cu actuala directoare a Centrului de Cultură „Augustin Bena”, Daniela Floroian pentru ocuparea acestui post de la muzeu. Interesant este faptul că nu este un secret că Daniela Floroian nu se află în cele mai bune relații cu noul director interimar  al Centrului, Petru Comșa și că în contextul numirii acestuia pe post, Floroian ar putea să-și reconsidere șederea ei ca directoare adjunctă acolo. În legătură cu aceste aspecte, Dumitrel a declarat că știe că este greu să lucrezi cu oamenii de cultură în general, dar că interesul său este ca toată lumea să înțeleagă că trebuie să pună umăr la umăr pentru cultura din județul Alba.

Numire „parțial politică” la Centrul de Cultură „Augustin Bena” 

Tot în ședința de CJ de joi, a fost aprobată și numirea ca director interimar al lui Petre Comșa, tatăl  PP-DD-istului Cornel Comșa, ca urmarea demisiei din funcție a lui Coriolan Honcaș. Întoarcerea pe post a lui Comșa, cel care a deținut în trecut funcția de director al Centrului Judeţean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (fosta direcție de cultură din cadrul CJ Alba) este, de asemenea, un subiect considerat sensibil și o decizie oarecum neașteptată din partea președintelui Ion Dumitrel. Este cunoscut faptul că între Dumitrel și Comșa au existat în trecut neînțelegeri soldate chiar și cu dosare ce au vizat nemulțumirea lui Comșa vizavi de demiterea sa din funcția de la acea vreme.

Între timp, Comșa a câștigat procesul și s-a ales și cu o sumă de bani considerabilă (plata retroactivă a drepturilor salariale), iar Dumitrel este dispus să „îngroape securea”. Surse apropiate celor doi susțin că numirea lui Comșa ar putea fi prima dovadă a unei noi alianțe politice realizate la nivelul CJ Alba între PDL și PP-DD, dar Dumitrel neagă aceste afirmații. Acesta  susține că singura alianță formată la CJ Alba este între PDL și PNL și că așa va și rămâne.

Președintele CJ Alba nu se face însă foarte clar înțeles atunci când explică motivul pentru care a fost de acord cu numirea lui Petru Comșa, având în vedere conflictele din trecut dintre cei doi: „Eu nu am avut niciodată și nu am cu nimeni relații tensionate. La instituția respectivă au fost atunci schimbările care au fost, au fost și procesele respective, ne-am supus legilor și nu a fost absolut nicio supărare . Această numire a lui Petre Comșa nu are conotații 100% politice, iar ăsta este adevărul. Nu îmi plac numirile politice, iar acest post va fi în final ocupat prin concurs”.

Vedeți mai joi declarațiile președintelui CJ Alba:ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. Pingback: C.J. Alba scoate la concurs postul de manager al Centrului de Cultură ”Augustin Bena”. Interimatul este asigurat de tatăl deputatului PP-DD Cornel Comșa | Alba24

  2. Pingback: Daniela Floroian a preluat șefia Centrului de Cultură “Augustin Bena” pentru perioada 2013-2016. A promovat concursul cu 9.34 | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

SONDAJ ALBA24: Cine doriți să fie viitorul primar al orașului TEIUȘ? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Publicat

sondaj partide

Lupta pentru locul de primar al orașului TEIUȘ a început.

Candidații care și-au anunțat până acum intenția de a ocupa această funcție sunt: Mirel Vasile Hălălai – PSD, Aura Alexandra Ardelean – USR-PLUS, Aurel Breaz – PNL, Octavian Rusu – PRO Romania, Andreea Pop – ALDE.

Pe care dintre următorii candidați l-ați vota pentru funcția de PRIMAR al orașului TEIUȘ?

Loading ... Loading ...

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Mănăstirea Oașa, o oază de liniște sufletească cu o priveliște care își taie respirația

Publicat

La o distanță de aproape 70 de kilometri de Alba Iulia, pe traseul care duce spre Șureanu, se află Mănăstirea Oașa, o adevărată oază de liniște pentru cei dornici să descopere viața duhovnicească și rugăciunea. Situată pe Valea Frumoasei, la o altitudine de 1350 de metri, între păduri de brad și de molid, pe malul lacului cu același nume, Mănăstirea Oașa este un punct de referință în monahismul românesc.

Din locul acesta, priveliștea îți taie respirația. Cât cuprinzi cu privirea se întinde „împărăția sălbăticiunilor” așa cum numea Sadoveanu acești munți care i-au îmblânzit sufletul cu frumusețea lor și l-au făcut să declare că este cel mai frumos loc pe care l-a văzut. În fiecare an, Mănăstirea Oaşa găzduieşte tabere de tineret prin care mii de tineri îl găsesc acolo pe Dumnezeu și se descoperă pe ei înșiși cu ajutorul părinților din mănăstire.

La Mănăstirea Oașa tradiția a rămas la fel de vie ca acum zeci de ani. La fel ca în multe alte mănăstiri românești, veți găsi aici icoane făcătoare de minuni, seri duhovnicești la lumină de lămpaș, muncă și rugăciune de dimineața până noaptea, dusă de obștea călugărilor, întocmai ca pe muntele Athos. Pentru sufletul celor care au intrat pe poarta ei de lemn, Mănăstirea Oașa este un loc cu binecuvântări.

Biserica centrală a Mănăstirii Oașa este închinată Adormirii Maicii Domnului, hram prăznuit în ziua de 15 august. În urmă cu mai bine de nouă ani, pe 27 iulie 2011, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a pus piatra de temelie pentru noua biserică a mănăstirii, biserică ce poartă hramul Sfântului Mucenic Pantelimon, hram prăznuit în ziua de 27 iulie.

Scurt istoric al Mănăstirii Oașa

În anul 1943, scriitorii Ioan Pop și Mihail Sadoveanu au ridicat pe Valea Frumoasei o bisericuță din lemn. Această biserică a fost strămutată pe actualul amplasament în 1983, odată cu amenajarea lacului de acumulare construit pe Valea Frumoasei (barajul Oașa). Mai târziu, biserica a fost reparată prin grija preotului Petru Șora, din comuna Șugag.

Biserica din lemn este zidită pe o fundație de piatră, în formă de cruce. Biserica are o singură turlă, fiind acoperită cu șindrilă. Lăcașul de cult a fost pictat, în frescă, între anii 1985-1986, de către pictorul Liviu Dumbrava, din Gura Humorului.

Pisania de la intrare precizează următoarele:

„Cu vrerea tatălui, cu ajutorul fiului și împreună, lucrarea Sfântului Duh, ridicatu-s-a această biserică din lemn, cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului” în colonia Fetița, de pe Valea Frumoasei, comuna Șugag, jud. Alba, în anul 1982-1983, prin părinteasca purtare de grijă a P. S. Episcop Emilian Brîndaș, al Alba-Iuliei, primul ierarh al refăcutei eparhii după 275 ani, paroh fiind C. PR. Petru Faur și protopop P. C. PR. Viorel Porcaru.

Construită cu ajutorul șantierului T. C. H. Valea Sebeșului și sprijinul bunilor noștri credincioși de aici, biserica a fost împodobită cu pictură în tehnica ”Fresco” de pictorul Liviu Dumbravă din Gura Humorului între anii 1985-1986, reconstruită în locul unei vechi biserici din anul 1943 al cărei ctitor, scriitorul Ionel Pop, se întâlnea aici adesea, în clipe de meditație și de reculegere cu marele scriitor Mihail Sadoveanu, bisericii noi i s-au făcut unele îmbunătățiri, meșterul Petru Sora din Șugag îmbinând și alte elemente din arhitectura tradițională.

Lucrările acestea fiind bineplăcute lui Dumnezeu, P. S. Episcop Emilian înconjurat de un sobor de preoți și de credincioși ai acestor locuri, a sfințit această biserică în ziua de … împărtășind tuturor celor prezenți cuvânt de învățătură pentru păstrarea credinței străbune și slujirea patriei noastre scumpe spre preamărirea lui DUMNEZEU cel în Treime închinat, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Amin”. 

Biserica a fost sfințită din nou în anul 1990, iar în jurul ei s-a rânduit o mănăstire de măicuțe. La început obștea a fost pusă sub îndrumarea duhovnicească a maicii starețe Iustiniana Macarie. Obștea număra, pe atunci, în jur de douăzeci de suflete.

Cu ajutorul primit de la Compania de Construcții „Hidrotehnica” au fost ridicate: corpul de chilii, în stil brâncovenesc, cu etaj, stăreția, trapeza și clopotnița din fata bisericii. Iernile grele și accesul dificil în acest loc au făcut ca maicile să întâmpine dificultăți greu de biruit, astfel că în anul 1998 maicile au părăsit mănăstirea.

Ulterior, în acest loc pustiu și greu accesibil s-a așezat o obște de călugări, data oficială de întemeiere a acestei noi obști monahale fiind 1 iunie 2000.

sursa: crestinortodox.ro, basilica.ro, viziteazaalbaiulia.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Sănătății: România a solicitat Uniunii Europene 10 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19

Publicat

Ministrul Sănătăţii a anunţat sâmbătă că a cerut oficialilor Uniunii Europene 10 milioane de vaccinuri anti-Covid-19, în momentul în care vaccinul va intra pe piaţă.

Aflat într-o vizită la Iaşi, ministrul Nelu Tătaru a spus că România poate avea acces la acest vaccin printr-un mecanism de cooperare pus la punct de Comisia Europeană.

„Am făcut o solicitare de 10 milioane. Am vrut să asigurăm măcar pentru 50% din populaţie. Să vedem cât vom primi de la nivelul Uniunii Europene din această cantitate cerută”, a declarat ministrul Sănătăţii în cadrul unei conferinţe de presă.

Prin acelaşi mecanism şi premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat recent că a făcut deja o precomandă de 5 milioane de doze de vaccin anti Covid-19. Orban a explicat că această precomandă este un fel de asigurare că sistemul sanitar va reuşi să facă faţă mult mai bine unui al doilea val al pandemiei.

La ora actuală, în lume, sunt peste 100 de variante de vaccin în lucru, dintre care peste 20 au intrat în faze avansate de testare.

sursa: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul primar al municipiului BLAJ? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Publicat

Lupta pentru locul de primar al municipiului BLAJ a început. Candidații care și-au anunțat până acum intenția de a ocupa această funcție sunt: Dorin Voina – PSD, Mihai Boitor – USR-PLUS, Gheorghe Valentin Rotar – PNL, Silvia Marcu – ALDE. PRO România nu a anunțat încă cine va candida din partea formațiunii. 

Vă puteți exprima opinia și preferințele într-un sondaj legat de candidații la primăria municipiului BLAJ – Alba24.

Pe care dintre următorii candidați l-ați vota pentru funcția de PRIMAR al municipiului BLAJ?

Loading ... Loading ...

Vezi și SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul primar al municipiului Alba Iulia? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Vezi și SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul președinte al Consiliului Județean Alba. Lista candidaților anunțați

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate