Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

(VIDEO) Schimbări „mai mult sau mai puțin politice” la Centrul de Cultură „Augustin Bena” și Muzeul Unirii. Vezi ce declară Ion Dumitrel

Publicat

YouTube video

Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel a făcut precizări, joi, cu privire la noile schimbări din conducerea Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și Centrului de Cultură „Augustin Bena”. Dacă în ceea ce privește muzeul, Ion Dumitrel susține clar și răspicat că introducerea unui nou post de director adjunct nu are nici o latură politică, în ceea ce privește Centrul de Cultură, spune că decizia de numire a lui Petru Comșa ca director interimar este doar parțial politică.

Întrebat de ce ar avea nevoie Muzeul Unirii de încă un director general adjunct, Ion Dumitrel a explicat că acesta va avea ca obiectiv promovarea imaginii instituției de cultură, fără să precizeze exact cum s-ar putea realiza acest lucru. Ceea ce este și mai interesant este că, potrivit raportului de specialitate prezentat consilierilor județeni, noul director adjunct va trebui să coordoneze activitatea de pază și supraveghere din cadrul muzeului, precum și gestiunea patrimoniului, făcându-ne greu să ne imaginăm cum, din această postură, se va realiza promovarea.

Dumitrel a declarat că are cunoștință despre tensiunile care trenează în prezent în interiorul instituției, cu referire directă la conducerea reprezentată de Gabriel Rustoiu și Constantin Inel, dar și la ceilalți angajați ai muzeului, care ar viza ocuparea acestui post. O veste bună pentru aceștia vine tot din partea președintelui CJ Alba, care a explicat că își dorește ca noul director să fie o persoană cu studii de istorie și cu experiență în domeniu, dând de înțeles chiar că și-ar dori pentru acest post un angajat al instituției de cultură.

Acesta a mai declarat că în perioada următoare va fi organizat concursul, dar că nu este obligatoriu ca acest post, deși introdus în organigramă, să fie și ocupat: „Discuțiile din cadrul muzeului au pornit de la faptul că toți își doresc să fie directori. Vreau să le spun că, până acum, cei care au condus și conduc muzeul sunt oameni care și-au făcut foarte bine datoria și consider că mai sunt și alți oameni în muzeu care pot să se ocupe și de domeniul ăsta. Îmi doresc ca de așa ceva să se ocupe oameni care se pricep foarte bine la ceea ce înseamnă activitatea într-un muzeu și ce presupune promovarea și atragerea de turiști, iar prima condiție este ca aceștia să nu facă politică. Noul director adjunct va trebui să facă mult mai cunoscut muzeu și tot ce are el valoros „.

Ion Dumitrel a negat faptul că ar fi fost purtate discuții cu actuala directoare a Centrului de Cultură „Augustin Bena”, Daniela Floroian pentru ocuparea acestui post de la muzeu. Interesant este faptul că nu este un secret că Daniela Floroian nu se află în cele mai bune relații cu noul director interimar  al Centrului, Petru Comșa și că în contextul numirii acestuia pe post, Floroian ar putea să-și reconsidere șederea ei ca directoare adjunctă acolo. În legătură cu aceste aspecte, Dumitrel a declarat că știe că este greu să lucrezi cu oamenii de cultură în general, dar că interesul său este ca toată lumea să înțeleagă că trebuie să pună umăr la umăr pentru cultura din județul Alba.

Numire „parțial politică” la Centrul de Cultură „Augustin Bena” 

Tot în ședința de CJ de joi, a fost aprobată și numirea ca director interimar al lui Petre Comșa, tatăl  PP-DD-istului Cornel Comșa, ca urmarea demisiei din funcție a lui Coriolan Honcaș. Întoarcerea pe post a lui Comșa, cel care a deținut în trecut funcția de director al Centrului Judeţean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (fosta direcție de cultură din cadrul CJ Alba) este, de asemenea, un subiect considerat sensibil și o decizie oarecum neașteptată din partea președintelui Ion Dumitrel. Este cunoscut faptul că între Dumitrel și Comșa au existat în trecut neînțelegeri soldate chiar și cu dosare ce au vizat nemulțumirea lui Comșa vizavi de demiterea sa din funcția de la acea vreme.

Între timp, Comșa a câștigat procesul și s-a ales și cu o sumă de bani considerabilă (plata retroactivă a drepturilor salariale), iar Dumitrel este dispus să „îngroape securea”. Surse apropiate celor doi susțin că numirea lui Comșa ar putea fi prima dovadă a unei noi alianțe politice realizate la nivelul CJ Alba între PDL și PP-DD, dar Dumitrel neagă aceste afirmații. Acesta  susține că singura alianță formată la CJ Alba este între PDL și PNL și că așa va și rămâne.

Președintele CJ Alba nu se face însă foarte clar înțeles atunci când explică motivul pentru care a fost de acord cu numirea lui Petru Comșa, având în vedere conflictele din trecut dintre cei doi: „Eu nu am avut niciodată și nu am cu nimeni relații tensionate. La instituția respectivă au fost atunci schimbările care au fost, au fost și procesele respective, ne-am supus legilor și nu a fost absolut nicio supărare . Această numire a lui Petre Comșa nu are conotații 100% politice, iar ăsta este adevărul. Nu îmi plac numirile politice, iar acest post va fi în final ocupat prin concurs”.

Vedeți mai joi declarațiile președintelui CJ Alba:

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Pingback: C.J. Alba scoate la concurs postul de manager al Centrului de Cultură ”Augustin Bena”. Interimatul este asigurat de tatăl deputatului PP-DD Cornel Comșa | Alba24

  2. Pingback: Daniela Floroian a preluat șefia Centrului de Cultură “Augustin Bena” pentru perioada 2013-2016. A promovat concursul cu 9.34 | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax