Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Detalii șocante din sediul unei secții de poliție. Lider al sindicatului agenților de poliție acuzat de tortură și bătaie

Publicat

YouTube video

Tortura, bătaia și batjocora, par să fie metode de interogare foarte des folosite de polițiștii Secției 16 a Capitalei.

În ultima săptămână o serie de informații și acuzații șocante au fost aduse în spațiul public față de polițiștii secției respective, acuzații care au culminat cu arestarea a trei agenți de poliție. 

Alți trei au fost plasați sub control judiciar, iar unul în libertate. Totul a început după ce doi tineri au făcut public cum au fost umiliți, duși pe un câmp, bătuți cu pumnii și bastoanele și apoi abandonați, în cartierul rău famat din București, Ferentari, de către mai mulți polițiști. 

La câteva zile după seria de acuzații, un alt incident, tot la Secția de Poliție 16 a fost făcut public de către un tânăr care susține că a fost bătut, bruscat și strâns de gât. 

În ambele cazuri, un polițist pare să fi fost implicat: vicepreședintele celui mai mare sindicat al polițiștilor, SNAP, Viorel Șeicaru. 

Viorel Șeicaru, lider de sindicat, unul dintre cei mai vocali sindicaliști

Viorel Şeicaru este cunoscut drept unul dintre cei mai vocali sindicalişti din Poliţie, Şeicaru a participat recent la protestele organizate în faţa Ministerului de Interne.

Acesta lucrează în Poliţie de aproape 20 de ani şi reprezintă interesele colegilor săi din Capitală, fiind liderul lor de sindicat în Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP) din România.

Cu ore suplimentare, salariul lui ajungea la 5.000 de lei pe lună.

Şeicaru este, de asemenea, vicepreşedintele organizaţiei. Astfel, Şeicaru a participat la toate protestele organizate de poliţişti în faţa Ministerului de Interne, când au cerut mărirea lefurilor şi alte drepturi.

„Se fac foarte multe abuzuri la locul de muncă, la secții, cu planificarea, cu ținutul peste program, șefii sunt superconștienți de implicarea sindicatelor”, se plângea Viorel Șeicaru în 2019.

De cine este condus sindicatul polițiștilor

Iulian Surgiu, fost polițist, cercetat pentru evaziune fiscală, si Viorel Șeicaru

SNAP numără peste 7000 de membri din toate structurile de poliție. Este condus de Iulian Surugiu, președintele fondator, potivit digi24.ro, și de Viorel Șeicaru, vicepreședinte.

De asemenea, omul care conduce acum, în acte, organizația sindicală, Adrian Diugu, susține că, de fapt, el nu are nicio implicare în treburile organizației. „Acum, SNAP-ul este condus de domnul Surugiu, care se dezice de această organizație. Se dezice, din cauza evenimentelor petrecute în urma scandalului cu polițiștii care i-au torturat pe cetățeni”, a declarat la Digi24 Adrian Diugu, cel care, oficial, figurează ca președinte al SNAP.

Legea îi interzice, de altfel, lui Iulian Surugiu să fie membru în sindicat, pentru că e pensionar. Dar cu toate acestea, el este cel care reprezintă intersele membrilor în discuțiile cu factorii de decizie. Digi24 a intrat în posesia unei invitații adresate lui Iulian Surugiu în calitate de șef al acestei organizații. El era chemat la prima discuție cu noul ministru de interne, Lucian Bode.

Iulian Surgiu, inculpat în dosar de evaziune fiscală și un polițist foarte bogat

Însă Iulian Surugiu are și el probleme penale: este inculpat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani cu prejudiciu calculat la două milioane de euro.

„Dl Surugiu, în cadrul sindicatului, ia toate hotărârile organizatorice în cadrul acestui sindicat, inclusiv toate plățile care se fac în cadrul sindicatului și adunarea cotizațiilor din partea membrilor.

Dl Surugiu se prezintă la toate ședințele din cadrul Ministerului Afacerilor Interne ca și președinte al Sindicatului Național al Agenților de Poliție”, susține Adrian Diugu pentru digi24.ro.

Iulian Surugiu este considerat a fi cel mai bogat sindicalist: în 2016, ar fi avut în conturi peste 500.000 de euro, mai susțin jurnaliștii de la Digi24.ro.

Doi tineri bătuți pentru că le-au reporșat polițiștilor că nu poartă mască

Potrivit procurorilor, două persoane le-au reproșat celor 9 polițiști, pe 1 septembrie 2020, în jurul orelor 01.45, că nu poartă măști de protecție în contextul pandemiei SARS-COV2.

Cei nouă polițiști făceau parte dintr-un filtru organizat în zona străzii Calea Șerban Vodă din Bucureşti.

Șapte dintre polițiști, folosindu-se de armamentul din dotare, au încătuşat una dintre persoane și au transportat-o, împotriva voinței sale, pe un teren viran situat la periferia Capitalei, în sectorul 4, „unde 5 dintre aceştia au exercitat pentru aproximativ 30 de minute violențe fizice asupra victimei, aplicându-i lovituri repetate cu corpuri contondente în zona superioară a corpului, a capului, a membrelor superioare și inferioare, dar și în zona degetelor mâinilor și a tălpilor”, potrivit comunicatului de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

Totodată, unul dintre inculpaţi a supus persoana vătămată unor tratamente degradante, mai precizează sursa citată.

În tot acest timp, ceilalţi doi agenţi de poliţie au asistat în mod pasiv la violenţele exercitate asupra persoanei vătămate, iar după exercitarea actelor de violenţă, victima a fost abandonată pe terenul viran.

„În acelaşi timp, alţi doi inculpaţi au lipsit-o în mod ilegal de libertate pe persoana vătămată G.T.N., în intervalul 01.45 – 02.00. Astfel, după încătușarea nelegală a acesteia, au încuiat-o în autospeciala ce le fusese repartizată, peste două jante auto depozitate pe bancheta din spate, şi au transportat-o în zona Zețari din București, sectorul 5, unde au descătușat-o și abandonat-o pe o stradă întunecată”, mai precizează comunicatul de presă.

Ce zic cei doi tineri

„Prietenul meu le-a spus de mască, de ce nu poartă mască, după care un polițist în vârstă a adresat injurii, și eu am adresat, am fost pus la pământ, mi-au pus cătușele, m-au băgat în mașină, mi-au pulverizat spray paralizant și mi-au închis ușile.

După care m-au dus pe câmp. Mi s-au dat doi pumni în coaste, după care am fost pus la pământ, cu fața în jos, m-au bătut cu bastoanele”, spune una din victime.

Cel de-al doi bărbat a spus: „Mi-au pus cătușe, m-au pus pe bancheta din spate, mi-au dat cu spray în ochi, după care pe mine m-au dus undeva în Ferentari”, potrivit digi24.ro.

Un alt tânăr a fost agresat tot la Secția 16, și implicat ar fi Viorel Șeicaru

În 2019, la Secția 16 de Poliție din București este adus un tânăr care la interogatoriu ajunge să fie supus unor adevărate metode de tortură.

Bărbatul a avut o altercație pe stradă și, considerându-se victimă, a chemat poliția. Dar odată ajuns la secție, a trecut printr-un coșmar. A fost lovit de mai multe ori cu brutalitate.

Unul dintre agresorii în uniformă atât din 2019, cât și din 2020 ar fi Viorel Șeicaru, vicepreședinte al sindicatului național al agenților de poliție.

Victima spune că a depus imediat plângere la parchetul Judecătoriei Sectorului 4, dar a primit abia luna aceasta citaţie să se prezinte la audieri în calitate de parte vătămată.

Întâmplarea ar fi avut loc în 2019, chiar pe o stradă lângă Secția 16, unde victima își parcase mașina pentru a intra într-un magazin alimentar, timp de câteva minute. După ce a părăsit magazinul, bărbatul susține că ar fi fost întâmpinat de mai mulți polițiști care cel mai probabil se întorceau de pe teren.

„Domnul Șeicaru a coborât dintr-o mașină și m-a luat la înjurături că de ce pun mașina așa, în halul ăsta, că cine sunt eu, că sunt smecher ?! Eu am rămas surprins să fiu așa abordat de o haină a statului, de un om al legii. Nici nu am avut timp de reacție. I-am spus >. Dânsul iar >.

Având buletinul în buzunar, am încercat să mă legitimez corespunzător, dar m-au încătușat și m-au pus pe burta pe mașină. L-am rugat frumos pe domnul Șeicaru să-mi bage mâna în buzunar, eu fiind încătușat, să ia buletinul să vadă despre ce e vorba, eu nefăcând nimic” a declarat victima, potrivit digi24.ro.

Cu toate acestea, bărbatul susține că agenții de poliție nu au vrut să îl legitimeze, ba mai mult, l-au dus la secție fără niciun motiv.

„Am fost târât până la Secția de Poliție 16. Vânzătoarea de la magazin a fost martoră la acest incident, a sunat acasă la sora mea și a anunțat-o să vină de urgență că sunt luat cu cătușe de agenții de poliție.15 polițiști m-au adus în fața secției de poliție, târât”,  a mai adăugat bărbatul.

Potrivit acestuia, nu ar fi fost singurul care a fost agresat de polițiștii de la Secția 16 în acea zi. Sora sa, care a venit să vadă ce se întâmplă cu el, a fost și ea încătușată și ținută în secție timp de câteva ore.

„Sora mea a venit și a cerut explicații de ce și pentru ce am fost luat. Atât a apucat să spună, că în prima secundă domnul Șeicaru a dat ordine domnului Lupu Răzvan să o încătușeze fără drept de apel. Sora mea are 40 de kg, e o mână de om.

A luat-o în cătușe, ne-a târât pe amândoi până la etajul 1 și ne-au ținut patru ore si jumătate. Pe mine pe burtă, culcat și încătușat cu piciorul unui jandarm pe cap. Sora mea era și ea încătușată, cu domnul Șeicaru în stânga și domnul Lupu în dreapta, batjocorită și umilită în ultimul hal”, a mai declarat bărbatul pentru digi24.

surse: digi24.ro, g4media,ro, adevarul.ro, romaniatv.net, ziare.com, youtube.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax