Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Sfaturile anti-caniculă ale unui cunoscut medic din Alba Iulia. Dr. Olimpia Roșca: ”Putem fi afectați și când stăm la umbră”

Publicat

Medicul din Alba Iulia, Olimpia Roșca, a discutat cu reporterii Alba24 despre riscurile pe care le presupune expunerea prelungită la caniculă și despre ce trebuie să facă oamenii, pentru a se proteja. 

”E vară, e frumos, dar e și periculos să ne expunem prelungit la soare și mai ales la temperaturi foarte ridicate, deoarece căldura excesivă poate să ne producă tulburări ale stării de sănătate” a spus dr. Olimpia Roșca.

Ea spune că cei mai vulnerabili sunt copiii și vârstnicii de peste 65 de ani, dar și persoanele cu afecțiuni cronice.

Efectele expunerii la caniculă se manifestă asupra stării generale: cefalee, greață, crampe musculare, febră și palpitații. Se poate ajunge chiar și în comă, spune medicul.

”Putem fi afectați chiar și când stăm la umbră în spațiu deschis, în aer liber, pentru că penetrația razelor solare poate să te afecteze. De aceea e bine să stăm într-un spațiu închis” a adăugat aceasta.

Medicul mai atenționează că nu este recomandat consumul produselor foarte reci, pentru că acestea produc un fenomen de vaso-constricție bruscă și pot da aceste fenomene excesive (durere de cap, stare generală alterată etc).

”Până să ajungem în starea aceasta, putem să prevenim. Și anume cum: să evităm să ne expunem la soare, în intervalul orar 11 și 17, să nu facem eforturi prelungite, să evităm antrenamentele sportive (…) și să ne ferim” a declarat ea.

Sfaturi generale de urmat pe timp de caniculă

Rămâi hidratat. Bea multă apă, chiar dacă nu simți sete. Oamenii în vârstă, copiii și persoanele cu afecțiuni medicale pot avea nevoie să bea chiar mai multă apă.

Evitați efortul fizic intens în aer liber. Dacă trebuie să faceți efort fizic, faceți-o în primele ore ale dimineții sau seara, când este mai răcoare.

Purtați haine ușoare, din materiale naturale, cum ar fi bumbacul. Evitați hainele strâmte și închise la culoare.

Stați la umbră. Evitați să stați în soare în timpul zilei. Dacă trebuie să stați în soare, purtați o pălărie și ochelari de soare.

Feriți-vă de arsurile solare. Utilizați o protecție solară cu SPF 30 sau mai mare și aplicați-o din abundență pe toate zonele expuse la soare.

Răcoriți-vă. Faceți dușuri sau băi reci, beți băuturi reci sau mănâncați alimente reci.

Urmăriți-vă simptomele. Dacă aveți simptome de deshidratare, cum ar fi sete severă, gură uscată, urină închisă la culoare, amețeli, dureri de cap sau confuzie, solicitați imediat asistență medicală.

Dacă urmați aceste sfaturi, vă puteți proteja de caniculă și vă puteți bucura de o vară sănătoasă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax