Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Sfaturile unui cunoscut medic din Alba Iulia, în plin sezon al gripei. Dr. Olimpia Roșca: ce medicamente putem folosi

Publicat

Județul Alba se confruntă cu o creștere accelerată a numărului de cazuri de gripă, viroză și alte complicații ale acestor boli. 

Alba24 a discutat cu dr. Olimpia Roșca, unul dintre cei mai cunoscuți medici de familie din Alba Iulia, care a oferit cititorilor ziarului o serie de sfaturi legate de ce trebuie să facem la debutul bolii, ce medicamente sunt potrivite și ce trebuie să facem dacă situația se agravează.

”Este o iarnă care nu este foarte geroasă și din acest motiv, bolile infecto-contagioase sunt foarte frecvente.

De exemplu, viroze respiratorii, gripa… care aglomerează serviciile la cabinetelor medicilor de familie și în general la urgență” spune dr. Olimpia Roșca.

Aceasta a spus că numărul infectărilor este foarte mare în aceste zile, lucru de altfel confirmat și de DSP Alba.

În doar 6 zile, s-au înregistrat oficial 76 de cazuri, dintre care 5 au ajuns în spital. Printre aceștia și foarte mulți copii.

”Recomandăm pacienților să folosească în primele 2,3 zile de la debutul stării gripale, deci febră, dureri de cap, dureri de mușci, transpirații, oboseală, să folosească anti-termice tip paracetamol, vitamina C, anti-oxidant, multe ceaiuri și dacă simptomele nu se ameliorează, să se prezinte la medic.

În general recomandăm în această perioadă să se evite spațiile aglomerate, să se consume lichide multe, legume, fructe, să se doarmă 8 ore pe noapte, să se aerisească spațiile închise din oră în oră…” a afirmat dr. Olimpia Roșca.

Medicul spune că dacă gripa se instalează și tratamentul nu este cel corespunzător, se poate ajunge la complicații, mai ales la copii.

Vorbim de un spectru larg de complicații, de la bronșite și pneumonii până la meningite și encefalite.

”În general nu se prescriu antibiotice pentru că virusurile nu reacționează la antibiotice, însă, atunci când simptomele sunt accentuate (…) se recurge la terapia cu antibiotice tocmai pentru a preveni complicațiile severe și grave”, mai spune medicul.

Tipuri de gripă

Gripa este o afecțiune virală contagioasă sporadică, epidemică sau pandemică, determinată de virusuri gripale. Sunt 3 tipuri de gripă:

  • gripa de tip A: este cel mai viral tip, este cel implicat în pandemii;
  • gripa de tip B: este tipul care determină îmbolnăvirile locale;
  • gripa de tip C: este tipul cel mai slab patogen.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. gelu stoian

    vineri, 20.01.2023 at 11:29

    Dna Dr. Rosca : in popor se zice ca ” Gripa tratata * conform sfaturilor Dvs. * se vindeca intr-o saptamana ” si ca ” Gripa netratata trece in sapte zile ” ; Noi ( eu & sotia ) suntem vaccinati antigripal , cu vaccinul olandez , distrubuit gratuit , prin medicul de familie , inca din octombrie 2022 , deci nu ne inbolnavim de gripa . In plus , resoectam riguros regulile de igiena elementare ( spalatul pe maini cand de intoarcem in locuinta , evitarea , la distanta , a persoanelor ce tusesc sau , mai ales , stranuta ) .

  2. lion

    luni, 15.01.2024 at 12:44

    doamna doctor rosca olimpia ii cel mai de treaba doctor de familie pe care ii cunosc, ii doresc multa sanatate si sa faca cat Mai mult bine pentru ca se pricepe

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax