Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Arta străveche, dusă mai departe de Simona Bradea, artist popular din Alba. Țesutul: de la bunica, la epoca modernă

Publicat

Țesutul este una dintre cele mai vechi îndeletniciri ale poporului român. Simona Bradea din comuna Sâncrai, județul Alba ține vie tradiția și transmite mai departe ce a învățat de când era mică. 

Mai exact ce a învățat de la bunica ei, care i-a arătat pentru prima dată tainele țesutului.

Acum aceasta îi invață pe copiii care participă la cursurile ei de la Augustin Bena, cum să țină acul de cusut în mână. Lucrează lucruri elementare cu ei, dar în două zile a reușit să îi învețe bazele țesutului.


Am întâlnit-o pe 30 noiembrie, cu o zi înainte de Ziua Națională a României, la Alba Iulia, la Centrul Etnografic al județului Alba.

Alături de mai mulți cursanți ai săi expunea lucrările făcute în două luni de muncă.

”Încercăm să nu se piardă tradiția”

”Încercăm să nu se piardă tradiția” acestea au fost cuvintele artistei populare când a fost întrebată ce face prin munca ei.

A povestit despre vremurile în care totul era mai simplu, în care oamenii de la țară, din sat, își făceau hainele de la zero.

Fiecare femeie se descurca cum putea în trecut. Se foloseau materiale care puteau fi procurate tot prin muncă, de la cânepă la in. Toată iarna femeile țeseau: de la haine, la preșurile pe care le puneau pe jos.

Era o muncă, dar vremurile erau mai simple.

A lucrat la război de când era mică

Artista și-a adus aminte de când era mică de momentele în care bunica sa o punea la războiul de țesut. Lucra orice la război, de la preșuri la pături și materiale care erau folosite în zi de sărbătoare.

La final reporterii alba24.ro au întrebat-o dacă costumul popular pe care îl poartă este țesut de ea.

Vizibil emoționată, artista populară din Alba a spus că este un costum păstrat din familie, unul cu o mare semnificație pentru ea și pe care a decis să îl poarte in zi de sărbătoare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax