Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Stăpânul unui bivol condamnat după ce animalul a provocat un grav accident rutier între Teiuș și Aiud. Anchetă complexă

accident bivoli

Publicat

O anchetă complexă s-a desfășurat în cazul unui grav accident rutier provocat de un bivol, pe drumul DN 1, între Teiuș și Aiud. Două femei au fost grav rănite și au avut nevoie de aproape 170 de zile de îngrijiri medicale în urma accidentului. Judecătorii au cerut chiar și punctul unor profesori universitari pentru a rezolva cazul. Dar aceștia nu au dat un răspuns concret. În schimb vânzătorul unui magazin de garduri electrice a avut un răspuns la întrebarea magistraților. 

Este vorba despre un accident grav de circulație care s-a produs în urmă cu mai bine de patru ani. Însă, doar în data de 25 septembrie 2024 a primit o rezolvare în primă instanță. 

În fața magistraților Judecătoriei Aiud, inculpat a fost stăpânul animalului care a provocat accidentul. Victime au fost două femei rănite grav în urma accidentului. 

Pe lângă o condamnare penală, inculpatul va avea de plătit daune morale de peste 100.000 de euro.

Bivolul care a produs un grav accident rutier

S-a întâmplat în noaptea de 9 octombrie 2019. Atunci, în jurul orei 22.40, o femeie de 55 de ani conducea un autoturism pe DN1, pe direcția Teiuș-Aiud. La un moment dat, un biviol a intrat pe carosabil, femeia nu a mai putut evita impactul și a lovit în plin animalul. Animalul a scăpat din saivanul în care stătea, din în zona Tinod.

În urma coliziunii, autoturismul a ieșit în afara carosabilului, iar animalul a fost proiectat în șanțul de pe marginea drumului și a decedat. În mașină se mai aflau două femei care au fost grav rănite, în urma impactului. Este vorba despre o femeie care atunci aveau 51 și respectiv 36 de ani. Acestea au și fost victime în dosar.

Mașina a fost distrusă în urma impactului cu animalul.

accident bivoli

Procesul stăpânului bivolului

Situația de mai sus a fost și punctul de pornire în instanță. La scurt timp după producerea accidentului stăpânul bivolului a fost identificat, iar pe numele său a fost deschis un dosar penal.

Apoi acesta a fost trimis în judecată pentru vătămare corporală din culpă. Bărbatul a avut o apărare în instanță bazată pe o turmă de oi a vecinilor care cauzau distrugeri.


Acesta a spus că animalele sale, patru bivoli, erau ținuți într-un loc înconjurat cu gard electric și sârmă ghimpată. Însă acesta a spus că o turmă de oi a intrat de repetate ori în zonă și a distrus gardul electric.

Profesori universitari și un vânzător de garduri electrice au dat detalii în instanță

Pentru a se aprecia asupra capacității unui gard electric precum cel instalat de către inculpat de a menține în perimetrul său animale domestice de talie mare, precum și dacă o turmă de aproximativ 500 de oi poate provoca distrugeri unui asemenea gard, s-a solicitat Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară exprimarea unui punct de vedere, însă din răspunsul instituției reiese că nu s-a putut exprima o opinie de specialitate în acest sens întrucât cadrele didactice nu dețin cunoștințele necesare elaborării unui răspuns punctual, au notat magistrații.

De asemenea, ”un angajat al unui magazin ce comercializează astfel de garduri, din declarația acestuia reieșind că, în aprecierea sa, un gard de 3,1 jouli, precum cel folosit de către inculpat, este suficient pentru a opri animalele de talie mare, de genul bivolilor. În acest sens, martorul a mai arătat că astfel de garduri au fost vândute pentru a proteja împotriva urșilor, iar în urma comercializări acestor bunuri, din câte cunoaște, nu au existat clienți care să reclame ulterior că aceste garduri au fost rupte de animale”, au mai notat magistrații în motivarea instanței.

Ce au decis judecătorii

Alți martori citați au precizat că nu a fost pentru prima dată când bivolii bărbatului au scăpat din saivan și au ajuns pe carosabil. Toate probele adunate au dus la ipoteza că bărbatul a mai avut și în trecut probleme cu bivolii care au rupt gardul, dar nu a făcut nimic pentru a mai împiedica acest fapt să se întâmple.

accident bivoli

Aceștia au notat că bărbatul a tratat cu superficialitate situația, mai ales că de la saivan la stradă erau în jur de 111 metri. Drept urmare l-au găsit vinovat. Mai exact l-au găsit vinovat pentru că nu a împiedicat scăparea animalului și deplasarea sa pe DN1.

Pedeapsa și daune de peste 100.000 de euro

La mai bine de patru ani de la producerea accidentului, magistrații Judecătoriei Aiud l-au condamnat pe bărbat la doi ani de închisoare cu suspendare. Cele două femei au fost grav rănite în accident și au avut nevoie de foarte multe luni de îngrijiri medicale și reuperare.

Una dintre ele a avut nevoie de 170 de zile de îngrijiri medicale, iar cea de a doua 100 de zile. Pentru daunele și suferința lor magistrații au decis că trebuie să primească daune morale din parte vinovatului.

Pentru o femeie bărbatul a fost obligat la plata a 80.000 de euro, iar pentru cea de a doua victimă a fost obligat la 30.000 de euro.

Momentan decizia Judecătoriei Aiud nu este definitivă și poate fi atacată în apel.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate