Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Starea drumurilor în Alba. Cum sunt deszăpezite principalele artere de circulație din județ. Atenționări pentru șoferi


Publicat

Foto: pixabay

După o noapte de ninsori în județul Alba, pe principalele căi rutiere se circulă în condiții de iarnă. Reprezentanți CNAIR-SDN Alba au precizat, pentru Alba24.ro că drumurile naționale sunt curățate și că nu sunt probleme deosebite de trafic.

Potrivit CNAIR, în județul Alba, luni dimineața, pe toate sectoarele de drum era zăpadă de la 0-1 cm și se acționase cu 18 autoutilaje. Au fost răspândite 179 tone material antiderapant pe DN7, DN1, Varianta Alba, DN74, DN74A, DN75.

SDN Cluj a acționat cu 31 autoutilaje, 420 tone material antiderapant și 5.1 tone clorura de calciu pe autostrăzile A10 Dumbrava și pe A3 Turda, Săvădisla, Gilău.

Secția Autostrăzi Sibiu a actionat cu 31  autoutilaje, 272 tone material antiderapant și 11 tone clotură de calciu pe A1 și A3.

În județul Alba, sunt închise pe timp de iarnă următoarele sectoare de drum:

DN 1R  (Lim jud. CJ – Poiana Horea – Mătișești) – km 58+550-62+000 – circulație rutieră închisă în timpul iernii (până în 30.03.2021) de la  km 58+550 lim jud. Cluj  pana la km 62+000 Matisesti(AB)

DN 67C (Transalpina) km 34+800 – km 79+200 Rânca – Curpăt

Sectoarele  de drumuri judeţene declarate închise în  perioada de iarnă 2020-2021 (61,035 km)

Drumul judetean / Sectorul de drum închis / Varianta ocolitoare

DJ 107 I: Aiud – Rîmet – Geogel – Valea Barnii – Mogoş – Bucium – DN 74; de la km 42+000 la km 55+540; L=13,540 km; între localităţile Geogel şi Cojocani; varianta ocolitoare DJ 107 I, cu acces din DN 1 (Aiud) şi DN 74 (prin localităţile Bucium şi Mogoş)

DJ 107 K: Galda de Jos – Poiana Galdei – Întregalde – Ghioncani –  DJ 107 I; de la km 32+000 la km 37+500; L= 5,500 km; între localităţile Valea Mlacii şi Valea Tupilor; varianta ocolitoare DJ 107 I, cu acces din DN 74 prin localităţile Bucium şi Mogoş

DJ107Z: Ciumbrud (DJ107E) – Păgida – Gîmbaş –Aiud (DN1); de la km.1+000 la km. 4+200, între localităţile Ciumbrud şi Păgida; L=3,20km; varianta ocolitoare Aiud – Gîmbaş – Păgida

DJ 670 C: Săsciori – Dumbrava – Cîlnic -de la km 3+000 la km 6+000; L=3,000 km; între localităţile Dumbrava şi Câlnic; varianta ocolitoare: DJ 106 F, cu acces din DN 1 (intersecţie DN 1 cu DJ 106 F)

DJ 704 A: DN7 – Pianu de Jos – Pianu de Sus – Strungari – Răchita – DN 67C; de la km 16+850 la km 19+350; L=2,50 km; între localităţile Strungari şi Răchita; varianta ocolitoare DN 67C, cu acces din DN 1 (Sebeş)

DJ704K: Vinerea (DJ704)-Săliştea (DJ705E)-de la km 0+000 la km 5+000; L= 5,00 km; între Vinerea şi Săliştea; varianta ocolitoare: nu este cazul

DJ705H: Cheile Cibului (DJ705D – Glod –Nădăştie (DJ705D); de la km.0+000 la km.2+335; L=2,335; varianta ocolitoare DJ705D

DJ 750 C: Sălciua de Sus – Valea Largă – Ponor – Rîmeţ – Valea Mănăstirii – Stremţ – Teiuş; de la km 5+000 la km 15+000 si de la km 27+500 la km 35+760; L=18,260 km; între localităţile Valea Largă şi Valea Mănăstirii; varianta ocolitoare DJ750C, cu acces din DN 1 (Teiuș) și DN 75 (Sălciua) sau varianta din DJ 107 I, cu acces din DN 1 (Aiud)

DJ750E: DN75 – Sat Vacanţă – Vârtop de la km.0+000 la km 2+000; L=2,00km; între DN75 şi Vârtop; varianta ocolitoare: nu este cazul

DJ762: lim. jud.Hunedoara – Dealul Crişului – Valea Maciului – Mărtesti – Vidra – Lunca de Jos – Vîrtăneşti – Burzoneşti – Mihoieşti (DN75) de la km.40+600 la km.46+300; L=5,70km, între localitatea Valea Vidrişorii şi limită judeţul Hunedoara; varianta ocolitoare: nu este cazul

Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Alba, nu au fost sesizate probleme de blocare a circulației pe drumuri județene, luni dimineața, din cauza zăpezii de pe carosabil sau a condițiilor meteo.

Sudul județului Alba se află sub atenționare Cod Galben de ninsori. Va ninge în continuare și în celelalte zone din județ, în zilele următoare.

CNAIR atenționează conducătorii auto  să circule prudent, să respecte restricțiile instituite pe anumite sectoare de drum, să adapteze viteza la condițiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiții de iarnă și să se informeze în prealabil cu privire la condițiile de trafic din zonele tranzitate.

Atenționările Poliției:

Pentru a avea o deplasare în siguranță, în condițiile în care la nivelul țării sunt emise atenționări meteorologice sau hidrologice care vizează fenomene periculoase (inundații, ninsori viscolite, polei etc.), e important ca, înaintea de a porni în călătorie, să vă informați cu privire la starea drumului pe traseul pe care urmează să-l parcurgeți și să luați în considerare folosirea unor rute alternative.

Pentru siguranța participanților la trafic, conducătorii auto trebuie să-și asigure o bună vizibilitate din autovehicul, prin curățarea parbrizului, lunetei şi a geamurilor laterale, să adapteze viteza la condițiile carosabilului, astfel încât să poată efectua orice manevră în condiții de siguranță, să folosească frâna de motor pentru reducerea vitezei dacă circulă pe un carosabil umed sau alunecos.

Pentru deplasarea pe suprafețe carosabile acoperite cu polei, gheață sau zăpadă, legislația rutieră prevede obligativitatea echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă.

foto: arhivă

video: CNAIR (Facebook)ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Toate dosarele de pensie vor fi revizuite și evaluate. Turcan: Pensiile mai mici după recalculare vor rămâne la nivelul actual

Publicat

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, miercuri, că legea pensiilor va suferi modificări, însă nu anul acesta. Pensiile românilor vor fi calculate, în 2021, în baza legii în vigoare.

Raluca Turcan a declarat, miercuri seara, la TVR, că anul acesta pensiile vor fi calculate potrivit legislației în vigoare.

Raluca Turcan a precizat că joi va da un ordin de ministru prin care să fie revizuite și evaluate toate dosarele de pensie.

„În acest moment aş putea spune că anul acesta pensiile vor fi calculate pe baza legii în vigoare, iar legea care a fost vânturată în faţa a milioane de pensionari într-un mod cât se poate de cinic practic va fi cel mai probabil prorogată, astfel încât, în paralel cu calcularea pensiilor pe actuala formulă, să pregătim o nouă lege a pensiilor sustenabilă din punct de vedere financiar, care să aducă contributivitate şi echitate în sistemul de pensii, iar undeva anul viitor pensiile să intre la plată în acest sistem nou, în baza unei noi legi a pensiilor.

Ca atare, mâine voi declanşa ceea ce trebuia făcut încă din iulie, cred, 2019 şi anume să dau un ordin de ministru prin care să fie revizuite, evaluate toate dosarele de pensie în baza unor informaţii care vor fi necesare în formula de recalculare a acestor pensii.

Începem acest proces de evaluare a dosarelor de pensie, aproximativ 5 milioane, cu structura actuală, cu toate că inclusiv din anul 2019 ar fi trebuit pregătită infrastructura, echipamente, softuri şi oameni”, a spus Turcan, la postul public de televiziune.

Ministrul Muncii a susţinut că procesul va fi extrem de laborios şi presupune ca toate dosarele să intre într-un format electronic pe anumiţi indicatori, după care se va termina procedura legislativă.

Când va fi gata procedura legislativă şi legea, se va declanşa procesul de recalculare şi într-o perioadă scurtă de timp pensiile vor intra la plată recalculate.

Întrebată dacă vor exista şi scăderi de pensii, ea a afirmat că nu se vor opera scăderi de pensii, ci o recalculare, pentru a se introduce mai mulţi indicatori care să reflecte contributivitatea în valoarea pensiei, iar cei care ar obţine pe noua formulă cu pensii mai mici vor rămâne la nivelul actual.

„Voi anunţa mâine în conferinţa de presă care sunt indicatorii pe care îi vom lua în considerare în evaluarea acestor dosare…Mai merită spus un lucru. Pensiile vor fi recalculate pe o formulă.

Formula aceasta va fi introdusă în noua lege a pensiilor. Până când eu nu negociez această formulă cu toate partidele din coaliţie, cu partenerii sociali, eu nu voi putea s-o fac publică.

De aceea, mâine eu voi prezenta indicatorii pe care îi vom lua în calcul în evaluarea acestor dosare. Îi voi introduce în acel şablon electronic, astfel încât eu, în momentul în care am formula finală, să pot să jonglez cu el”, a explicat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a precizat că ar avea nevoie între 500 și 1.000 de oameni pentru a grăbi procesul.

Agerpres

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Secretar de stat: Elevii cu simptome care vin în unitățile de învățământ vor fi testați utilizând teste rapide antigen

Publicat

În cazul în care cursurile vor fi reluate în format fizic, începând din 8 februarie, elevii cu simptome care vin la școală vor fi testați utilizând teste rapide antigen, a explicat joi secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, în cadrul unei conferinț de presă. De asemenea, și profesorii care prezintă simptome vor fi testați.

„Ghidul este foarte avansat, ca elaborare, pornim de la un ghid european. Testarea va cuprinde elevii care prezintă simptome, în ideea în care aceștia vor ajunge totuși la școală. Profit de această ocazie pentru a face un apel părinților, atunci când va începe școala, să le facă în primul rând copiiilor un triaj epidemiologic acasă, să nu lase copilul cu simptomatologie respiratorie să meargă la școală.

Dacă, totuși, un astfel de copil ajunge la școală, trece de triajul epidemiologic care se face la intrarea în școală și el dezvoltă simptome pe parcursul zilei, atunci copilul respectiv va fi testat cu un test antigen rapid. (…) Se va anunța părintele, se va anunța medicul de familie, se va anunța după aceea DSP-ul în cazul în care testul este pozitiv.

Vor fi testați în principiu toți copiii care au simptome. În cazul acestora nu este neaparat un risc din punct de vedere al evoluției bolii, pentru că știm până acum că evoluția bolii la copii nu este una severă, dar este important să știm impactul și nivelul de infectare al copiilor mai ales în ceea privește colectivitatea din care ei vin de acasă, pentru că au părinți sau bunici care îi îngrijesc”, a explicat Andreea Moldovan.

Potrivit acesteia, măsurile de testare a persoanelor simptomatice se vor adresa și cadrelor didactice.

„Triajul epidemiologic îl va face asistenul medical. Ne bazăm cel mai mult pe sprijinul părinților care nu trebuie să trimită un copil cu simptomatologie respiratorie sau digestivă la școală. De asemenea, va fi și un triaj suplimentar al cadrelor didactice care trebuie să semnaleze orice stare de boală a copilului”, a mai explicat Andreea Moldovan.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Noi măsuri pentru combaterea ambroziei: Amenzi mai mari și verificări la primăriile care nu aplică măsurile de control

Publicat

Guvernul a decis în ședința de joi aprobarea unei Hotărâri ce prevede noi măsuri de combatere a buruienii ambrozia. Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, actul normativ vizează, printre altele, simplificarea procedurii de verificare a terenurilor infestate cu ambrozia.

Hotărârea referitoare la modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, aprobate prin HG nr. 707/2018, prevede ca toate controalele să fie realizate de autoritățile administrației publice locale, prin personal împuternicit de primar, de poliţia locală sau de comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu.

Actul normativ vizează și eficientizarea procesului de informare şi conştientizare prin mass-media, online şi în format letric, pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive şi eradicarea acesteia. De asemenea, hotărârea mai prevede prelungirea perioadei privind al doilea control asupra terenurilor infestate, în intervalul 6 iulie – 31 octombrie al fiecărui an.

O comisie stabilită prin ordin al prefectului va avea competența de a verifica autorităţile administraţiei publice locale care nu aplică măsurile de control prevăzute de lege.

De asemenea, se prevede creșterea nivelului de sancționare cu amenzi de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice care nu respectă prevederile legale privind distrugerea buruienii ambrozia.

„Măsurile reglementate prin prezenta HG vor conduce la diminuarea suprafeţelor de teren infestate cu buruiana ambrozia, a cantităţii de polen eliberată în atmosferă şi implicit la menţinerea unui mediu sănătos pentru populaţie”, se menţionează în comunicatul transmis de Ministerul Agriculturii.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ce este Ivermectina și de ce nu este ”medicamentul minune” anti-Covid, așteptat de toată lumea

Publicat

Ivermectina este un medicament antiparazitar, fiind utilizat în tratamentul bolilor parazitare atât în medicina veterinară cât și în medicina umană. Este folosită de asemenea și în tratamentul unor afecțiuni ale pielii.

Specialiștii avetizează că medicamentul respectiv nu tratează Covid-19, în ciuda faptului că a fost prezentată de unele medii drept un ”medicament minune”.

Autoritățile române și internaționale nu au aprobat medicamentele ce conțin ivermectină pentru tratarea Covid-19.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan a declarat, miercuri, că ivermectina nu este în prezent un medicament care să dovedească eficienţă în tratamentul infecţiei COVID.

Potrivit acesteia, studiile pe care se bazează utilizarea ivermectinei sunt deocamdată „inconsistente” din punct de vedere ştiinţific.

Ce este Ivermectina

Ivermectina este un medicament antiparazitar, folosit atât în România cât și la nivel internațional pentru tratarea bolilor la animale și în cazuri izolate, și la oameni, conform Agenției Naționale a Medicamentului.

În România este aprobat un singur medicament de uz uman care conține ivermectină, sub formă de unguent, și se administrează în tratamentul acneei rozacee.

Științific vorbind, este un derivat semisintetic din clasa avermectinelor, un grup de lactone macrociclice produse de Streptomyces avermitilis, fiind utilizat ca antihelmintic.

Ea are o acțiune microfilaricidă în oncocercoză (boală parazitară determinată de Onchocerca volvulus) și reduce numărul microfilariilor fără efectele toxice ale dietilcarbamazinei.

Ivermectină are, de asemenea, o acțiune microfilaricidă în filarioză limfatică și este utilizat în tratamentul acesteia. Este activă și în alte helmintiaze. Acesta este utilizată în tratamentul strongiloidozei și a fost încercată în unele infecții cu Mansonella.

Este folosită în tratamentul unor boli parazitare ale pielii, inclusiv scabia și pediculoza.

Molecula a fost descoperită în 1975 și a fost aprobată pentru uz medical în anul 1981.

Despre Ivermectină au apărut informații că ar avea efecte atât în faza de prevenire, dar şi în cazurile medii şi grave de infecţie cu SARS-CoV-2, lucru neconfirmat.

Mai mult autoritățile din mai multe țări au emis alerte cu privire la utilizarea acestui medicament.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate