Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: Motocicletă răsturnată pe stradă la Alba Iulia, după ce o autoutilitară i-a ”tăiat” calea


Publicat

Un eveniment rutier în care a fost implicată o motocicletă și o autoutilitară a fost surprins în imagini de către un șofer, luni, la Alba Iulia.

Șoferul autoutilitarei a ieșit cu spatele din dreptul unui imobil, pe contrasens și în momentul în care a trecut pe banda lui de mers, în aceeași direcție circula o motocicletă.

Din imagini nu se vede clar dacă motocicleta a fost acroșată.

Însă, după trecerea autoutilitarei, motocicleta era răsturnată pe o parte, pe marginea străzii, cu tot cu cele două persoane care circulau pe aceasta.

Evenimentul rutier s-a petrecut pe strada Vasile Alecsandri din Alba Iulia.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cum arată muzeul țărănesc realizat de Emilian Achim la Almașu Mare. 15.000 de exponate, adunate în peste 40 de ani

Publicat

La cei 82 de ani, Emilian Achim se poate lăuda cu o mare realizare a vieții sale: a transformat un loc aparent banal dintr-un sat al Munților Metaliferi, într-un muzeu extraordinar. 

A muncit pentru asta peste 40 de ani. Muzeul său din Almașu Mare, înființat în 1979, numără în prezent peste de 15.000 de exponate care ilustrează viața oamenilor din munții  Apuseni, dar nu doar asta.

Muzeul are, spre exemplu, o secțiune dedicată tehnologiei. Acolo pot fi observate cele mai timpurii metode de comunicare la distanță: de la telefoane vechi, până la mașini de criptare și decriptare a informației. În secțiunea dedicată tehnologiei are până și un cabinet dentar de epocă.

Oricine dorește, poate să îi treacă pragul. Emilian Achim îi așteaptă cu mare drag. ”Vă rog să puneți și numărul meu de telefon în articol, ca să fiu sunat înainte și să fiu pregătit. Este 0743.050848”, spune acesta.

Trecerile dintr-o încăpere în alta se fac prin intermediul unor uși mascate, greu de detectat, care amplifică efectul de surpriză resimțit de vizitatori.

O expoziție aparte este dedicată școlii în perioada comunistă: Emilian Achim a amenajat o sală de clasă completă, unică în România, cu bănci, tablă și catedră.

Tot în muzeu mai pot fi văzute nenumărate obiecte legate de minerit, dar și de viața de zi cu zi a moților.

Cele mai vechi lucruri din muzeu sunt obiecte de arheologie cu mult mai vechi decât era noastră: pietre funerare, ciocane din neolitic și multe altele. Printre acestea, un altar de ofrandă,  vechi de peste 4 mii de ani.

Muzeul mai cuprinde și o expoziție legată de viața și activitatea oamenilor din 1960 până în prezent.

Exteriorul, dedicat satului tradițional din Apuseni

Pe lângă lucrurile expuse în interiorul clădirii, Emilian Achim a extins muzeul și în exterior, unde are o casă tradițională de aproape 200 de ani și o moară pe apă, adusă în spaţiul expoziţional din satul Rovina, judeţul Hunedoara, atestată de la 1895.

Pentru a întreține acest muzeu, omul primește lunar câte 300 de lei de la Consiliul Judeţean Alba și 200 de lei de la Primăria Almașu Mare, bani foarte puțini în condițiile în care tot el se ocupă și de promovarea locului.

Vizitarea muzeului este gratuită, însă turiștii pot lasă la plecare o mică donație. Acești bani sunt folosiți pentru a întreține obiectele expuse.

În perioada pandemiei, locul a fost vizitat de foarte puțini oameni. Cu toate acestea, Emilian Achim a continuat să se ocupe de colecții și speră ca în perioada următoare cât mai multă lume să îi treacă pragul.

La Almașu Mare se poate ajunge urcând muntele dinspre Zlatna (județul Alba) sau dinspre Geoagiu (județul Hunedoara).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

DOCUMENT: Regulile pentru reluarea spectacolelor și concertelor de la 1 iunie 2021. Măsurile propuse de Ministerul Culturii

Publicat

concert toti k1 piata cetatii 3

Ministerul Culturii propune măsuri pentru reluarea activităţilor cultural-creative de la 1 iunie 2021, în spaţii închise şi deschise, pe baza legislaţiei şi a recomandărilor autorităţilor publice din România.

Acestea vor fi analizate de Ministerul Sănătăţii şi de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).

Adeverinţa de vaccinare anti-COVID, un test RT-PCR negativ, realizat cu maximum 48 de ore înaintea începerii evenimentului, sau un test destinat diagnosticării rapide negativ se numără printre condiţiile participării publicului la activităţile cultural-creative în spaţii închise în condiţiile unei rate a incidenţei infecţiilor cu SARS-CoV-2 cumulate mai mici de 7,5/1000 de locuitori.

Setul de măsuri publicat vineri pe site-ul instituţiei a fost elaborat în urma discuţiilor din cadrul grupului de lucru pentru reluarea activităţii cu public a sectoarelor cultural-creative, grup iniţiat de Ministerul Culturii cu sprijinul prim-ministrului Florin Cîţu.

Din acest grup au făcut parte asociaţii şi patronate din sectorul cultural-creativ, prin diferiţi reprezentanţi mandataţi în acest sens, dar şi specialişti din cadrul Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, ministere care şi-au manifestat dorinţa de a lucra împreună pentru a găsi soluţii, inclusiv pentru segmentul HoReCa, transmite Ministerul Culturii.

Expertiza medicală a fost asigurată de dr. Victor Costache şi dr. Cristian Oancea, reprezentanţi ai prim-ministrului.Evenimente cu public vor avea loc respectând 2 tipuri de scenarii atât pentru activităţile desfăşurate la exterior, cât şi în interior.

Organizatorul este cel care trebuie să aleagă între aceste 2 scenarii publicate online.„A fost o muncă susţinută care sper să permită intrarea în normalitate la data de 1 iunie.

Am avut în vedere şi experienţa altor state membre UE şi suntem în continuare deschişi spre a îmbunătăţi normele pentru că sănătatea publică primează.

Am evidenţiat în repetate rânduri că sectoarele cultural-creative au fost unele dintre cele mai restricţionate şi avem nevoie de susţinere ca acestea să poată redeveni accesibile publicului, atât ca o necesitate socială, cât şi economică“, a transmis ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Propunerile pot fi transmise pe adresa de e-mail comunicare@cultura.ro.

Documentul complet poate fi văzut mai jos sau descărcat de AICI: Masuri MC SCC 16.04.2021_1

Măsuri generale de siguranță sanitară pentru sectorul cultural – creativ 

1. Măsuri care privesc angajații și răspunderea individuală;

Angajații vor respecta măsurile de precauție universală:

 • portul obligatoriu al măștii (medicală/non-medicală), care trebuie să acopere atât gura, cât și nasul.
 • Medicii de medicina muncii vor face evaluarea de risc și vor emite recomandări privind necesitatea purtării măștii pentru angajați, în funcție de specificul activității desfășurate;
 • în cazul în care angajatul are simptomatologie de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree, febră, stare generală modificată), acesta nu se prezintă la locul de muncă, contactează medicul de familie și anunță în scris managerul sau angajatorul;
 • carantinarea la domiciliu, în cazul în care au intrat în contact cu un caz suspect sau confirmat de infecție cu virusul SARS-CoV-2, contactarea medicului de familie, precum și anunțarea în scris a managerului sau angajatorului;
 • efectuarea frecventă a igienei mâinilor (cu apă și săpun sau dezinfectant avizat pe bază de alcool) și evitarea atingerii feței cu mâinile neigienizate.

2. Măsuri care privesc angajatorul în relație cu personalul:

 1. elaborarea instrucțiunilor proprii pe baza evaluării de risc pentru fiecare categorie de angajat, în funcție de programul de lucru, specificul activității desfășurate, structura organizatorică, structura incintei;
 2. medicii de medicina muncii vor face evaluarea de risc și vor emite recomandări privind necesitatea purtării măștii pentru angajați, în funcție de specificul activității desfășurate;
 3. responsabilul SSM va efectua instruirea angajaților în ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă;
 4. plasarea, la loc vizibil, de anunțuri scrise privind regulile de distanțare fizică și cele de acces;
 5. măsurarea temperaturii prin termometru non-contact, precum și efectuarea triajului observațional epidemiologic zilnic la intrarea în sală. Nu se va permite accesul persoanelor simptomatice (tuse, strănut, rinoree, febră, stare generală modificată), precum și al celor care înregistrează
 6. temperatura măsurată mai mare de 37,3°C. În cazul în care temperatura înregistrată depășește 37,3°C, se recomandă repetarea măsurării
 7. temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus;
 8. obligația de a întocmi procedurile necesare referitoare la situația în care unei persoane sau unui grup nu i se permite accesul la eveniment în urma triajului. Obligația de a informa și instrui angajații/voluntarii și agenții de pază cu privire la această procedură;
 9. promovarea măsurilor de igienă individuală;
 10. plasarea de dispensere cu soluții dezinfectante atât la intrarea în clădire, în cabinele individuale, cât și în spațiile comune;
 11. instruirea personalului privind măsurile de igienă;
 12. dezinfecția frecventă a suprafețelor utilizate de mai mult de o persoană cu substanțe biocide autorizate;
 13. dezinfectarea echipamentului tehnic: lavaliere, microfoane, walkie-talkie, căști etc. Dacă materiale și echipamentul sunt achiziționate/închiriate, trebuie stabilit un protocol împreună cu fiecare furnizor privind procedura de curățare și igienizare a acestora, astfel încât să nu fie afectate
 14. calitatea și proprietățile materialelor și echipamentelor;
 15. se va evita organizarea meselor cu bufet deschis.  Servirea mesei de către personalul angajat, se va face în spații special amenajate, după un program prestabilit, cu respectarea normelor în vigoare, pentru spații cu această destinație. Se vor distribui alimente ambalate și băuturi răcoritoare pentru consum individual;
 16. mesele se vor servi în porții individuale, cu menținerea distanței fizice de 1 m;
 17. încăperile în care se desfășoară activitatea vor fi aerisite periodic;
 18. în cazul încăperilor climatizate cu recircularea aerului se va efectua nebulizare o dată pe săptămână, în afara programului de lucru, și se va efectua dezinfecția instalației de climatizare conform instrucțiunilor producătorului;
 19. montarea unor paravane despărțitoare la casele de bilete sau unde acest lucru nu este posibil;
 20. informarea personalului angajat privind măsurile de igienă;
 21. în situația în care un membru al echipei dezvoltă simptome respiratorii în timpul programului de lucru, recomandările sunt următoarele:
 22. separarea imediată de restul echipei și organizarea transportului individual al acestuia la domiciliu, contactarea de către acesta a medicului de familie și anunțarea în scris a managerului sau angajatorului;
 23. încăperea în care respectiva persoană a petrecut timp îndelungat se închide și se aerisește timp de 24 de ore;
 24. după aerisirea spațiului, se realizează curățenia, spălarea și dezinfecția riguroasă a respectivei încăperi;
  cazul în care persoana a petrecut mai mult timp în mai multe încăperi se va aplica procedura de la pct. (iii) pentru fiecare încăpere;
 25. în situația în care o persoană suspectă sau confirmată cu virusul SARS-CoV-2  a fost prezentă în una sau mai multe spații de repetiție, într-un
 26. interval mai scurt de 3 zile, se aplică procedura prevăzută anterior;
 27. pentru activitatea desfășurată în cadrul birourilor instituțiilor de spectacol și/sau concerte, publice sau private, se vor aplica măsuri conform

Ordinului ministrului muncii și protecției sociale și al ministrului sănătății nr. 3.577/831/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activității la locul de muncă în condiții de securitate și sănătate în muncă, pe perioada stării de alertă.

3. Măsuri care privesc publicul:

a) se vor plasa la loc vizibil anunțuri scrise privind regulile de distanțare fizică și cele de acces. Realizarea unei comunicări corecte şi eficiente despre măsurile de siguranţă sanitară adoptate, promovate în locaţie, dar şi pe site-ul şi pe reţelele de socializare, pentru o vizibilitate sporită şi o înţelegere cât mai bună din partea publicului;

b) accesul se face cu respectarea de către participanți a distanțării de minim 1 m;

c) triaj observațional la intrarea în locație: nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree, stare generală alterată) și temperatură mai mare de 37,3°C. Persoanele care refuză să le fie verificată temperatura nu vor avea acces în spațiul destinat;

d) accesul publicului va fi permis numai în condițiile purtării de mască (medicală/non-medicală) pe toată durata spectacolului. Pentru a oferi o protecție eficace, masca trebuie să acopere gura și nasul;

f) organizarea cozilor la intrarea/ ieşirea din locaţie/casa de bilete prin marcaje care să indice distanţa regulamentară de 1 m între persoane;

g) publicul va fi încurajat să își dezinfecteze mâinile cu dezinfectant avizat pe bază de alcool care va fi pus la dispoziție;

h) vânzarea de bilete se va face pe cât posibil online, astfel încât contactul fizic să fie minimizat. În cazul achiziției biletelor la casa de bilete:

(i) încurajarea utilizării plății cu cardul contactless sau telefonul;

(ii) deschiderea casei de bilete cu suficient timp înaintea evenimentului, astfel încât să fie evitată aglomeraţia;

(iii) în cazul în care accesul în sală este efectuat în imediată apropiere a casei de bilete, aceasta se va închide cu 15 minute înainte de începerea evenimentului;

n) dezinfecția regulată a suprafețelor;

o) evitarea pe cât posibil a formării cozilor în interiorul clădirii;

q) biletele vor fi, pe cât posibil, scanate de către personal, şi nu rupte sau atinse cu mâna. Dacă acest lucru nu este posibil, angajatul care face verificările va purta mănuși;

r) intrarea şi ieşirea se va efectua gradual, rând cu rând, astfel încât să nu se creeze aglomeraţie:

s) accesul în sală se va face în ordinea venirii spectatorilor/vizitatorilor cât mai devreme posibil, fără a staționa pe hol;
ieşirea din sală se va efectua începând cu rândurile cele mai apropiate de ieşirea din sală, pe ușile de evacuare;

t) în cazul unei instituții cu mai multe săli aflate în aceeași incintă, se vor eşalona orele de început şi de sfârşit ale spectacolelor, în aşa fel încât să nu se suprapună orele de acces şi ieşire din mai multe săli, evitându-se astfel aglomerarea spaţiilor comune;

t) stabilirea și implementarea unor circuite distincte pentru acces şi ieşire;

u) în funcţie de dimensiunile sălii, accesul va începe înainte de eveniment, pentru a evita adunarea mulţimilor, acest lucru fiind menţionat şi pe bilet, dar și în comunicarea asigurată de către organizator, dacă este posibil;

v) spectacolele se vor desfășura fără pauze pentru a se evita aglomerarea spațiilor;

w) fiecare organizator are obligația de a întocmi procedurile necesare referitoare la situația în care unei persoane sau unui grup nu i se permite accesul la eveniment în urma triajului epidemiologic sau în urma testării. Fiecare organizator are obligația de a informa și instrui angajații/voluntarii și agenții de pază cu privire la această procedură.

4. Măsuri privind amenajarea spațiului și desfășurarea activităților culturale:

 • stabilirea și respectarea numărului maxim de persoane permise în sală/spațiu; 
 • dezinfectarea cu substanțe biocide autorizate a tuturor scaunelor după și/sau înaintea fiecărui spectacol;
 • asigurarea unui sistem de aer condiţionat/ventilaţie corespunzător normelor în vigoare, pentru evitarea răspândirii particulelor în sală, precum şi în hol, toalete şi alte spaţii comune. În cazul în care sala/spațiul nu este dotat(ă) cu un sistem de aer condiționat/ventilaţie conform normelor de siguranţă sanitară, aceasta va fi obligată să nu utilizeze sistemele de aer condiţionat şi/sau ventilaţie;
 • să efectueze dezinfecția și aerisirea periodică a spațiilor de activitate, suprafețelor și a tuturor obiectelor atinse frecvent de public;
 • să efectueze nebulizarea săptămânală, în afara programului de lucru, a încăperilor climatizate cu recircularea aerului;
 • alocarea unui timp suficient pentru realizarea procedurilor de dezinfectare a suprafeţelor de contact din săli după fiecare spectacol;
 • punerea la dispoziţia publicului de substanţe dezinfectante pentru mâini;
 • respectarea distanţei obligatorii de minimum 1 m, în condiţiile spațiilor destinate utilizării toaletelor;
 • punerea la dispoziție a unui număr rezonabil de toalete, unde este posibil, pentru evitarea aglomerației;
 • dezinfectarea regulată a toaletelor cu substanțe biocide autorizate;
 • asigurarea permanentă a substanțelor și materialelor de curățenie/ igienizare necesare în locație;
 • asigurarea personalului de curățenie, instruit profesional, într-un număr suficient;
 • funcționarea cafenelei/bistroului/alte magazine care comercializează băuturi sau/și produse alimentare este permisă cu respectarea măsurilor de sănătate publică în vigoare.

Măsuri care privesc artiștii și prestațiile artistice, acolo unde este aplicabil:

 1. managerul sau organizatorul va concepe un plan/program de testare periodică a echipei artistice;
 2. accesul și evacuarea echipelor de organizare, lucrătorilor și artiștilor se va realiza prin locuri/porți separate de cele pentru spectatori acolo unde este posibil și/sau la intervale orare diferite; 
 3. se recomandă artiștilor interpreți sau executanți să își aducă propriile microfoane, instrumente, căști și alte echipamente pe care le folosesc;
 4. aceleași reguli de distanțare fizică se impun și zonei de backstage;
 5. se vor asigura timpi adiționali pentru dezinfectarea spațiilor de backstage folosite de echipe diferite;
 6. structura repertoriului va fi decisă de echipa de management a fiecărei instituții culturale sau a fiecărui organizator de evenimente care va avea în vedere toate măsurile de protecție sanitară prevăzute în prezentul ordin comun.
 7. componența distribuției, precum și componența membrilor echipei tehnice participanți la realizarea unei producții de spectacol/eveniment cultural vor fi decise în funcție de necesitățile tehnico-artistice ale proiectului, fiind în responsabilitatea echipei de management a fiecărei instituții sau a fiecărui organizator de evenimente care va avea în vedere toate măsurile de protecție sanitară prevăzute în prezentul ordin comun.
 8. scena va avea o dimensiune suficient de mare pentru ca actul artistic să se desfășoare în condiții de siguranță și distanțarea fizică să poată fi respectată;
 9. toate măsurile de siguranță și sănătate vor fi respectate și în timpul repetițiilor și probelor etc.
 10. machiajul și coafura se vor efectua cu respectarea precauțiunilor universale: igienizarea mâinilor și dezinfecția suprafețelor înainte și după ședința de machiaj/coafor; 
 11. asistența la echipare/îmbrăcare va fi limitată la minimum posibil;
 12. vestiarele vor fi dezinfectate cu substanțe biocide autorizate zilnic și ori de câte ori e nevoie

Măsuri și reguli privind activitățile cultural-creative în spații închise, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19

Prezentul capitol conține reguli particulare pentru reluarea activităților cultural-creative în spații închise, pe baza legislației și a recomandărilor autorităților publice din România.

Prin spații închise se înțelege atât spațiul convențional în care se pot desfășura spectacole, concerte, proiecții de film, conferințe etc., cât și spațiul neconvențional, cum ar fi hale industriale, săli de sport, holul sau spațiul larg al unei clădiri, cafenele, restaurant etc.

Persoanele care coordonează fiecare producție sunt responsabile de verificarea modalității de implementare a acestor recomandări, în vederea reducerii impactului riscului de infecție cu SAR-CoV-2, respectând măsurile sanitare generale aplicabile în funcție de specificul activității.

Asumarea riscurilor ce revin în urma participării la un eveniment se face de către toți participanții: spectator, artist, furnizor de servicii, lucrător și organizator.

Prin activități culturale se înțelege, fără a se limita la: teatru, dans, concert, film, stand-up comedy sau expoziție, expoziție temporară, târg, workshop, conferință cu caracter cultural sau creativ.

În funcție de situația epidemiologică generală, de particularitățile regionale și locale, operatorii culturali vor pune în aplicare unul dintre următoarele scenarii:

Scenariul 1

– Organizarea și desfășurarea activităților cultural-creative în spații închise este permisă folosind capacitatea maximă a spațiului respectiv și în condițiile unei rate a incidenței cumulate mai mici de 7,5/1000 de locuitori în localitățile în care se află acestea, dacă toate persoanele care participă la eveniment se încadrează în una dintre situațiile de mai jos:

-vaccinare. Accesul persoanelor se va face în baza Adeverinței de vaccinare, care va atesta încheierea procesului de vaccinare, la 10 zile de la realizarea rapelului. Adeverința se va prezenta împreună cu un act de identitate;

-test RT-PCR – SARS-CoV-2 realizat cu maximum 48 de ore înaintea începerii evenimentului;

-testare cu un test destinat diagnosticării rapide a virusului SARS-CoV-2. Accesul în sală se va face doar în baza unui test cu un rezultat negativ, ce va fi realizat în ziua evenimentului;

-au trecut prin boală și pot face dovada prezenței anticorpilor printr-un document medical, care nu va fi mai vechi de 90 de zile. 

În cazul în care o acțiune culturală se organizează în Scenariul 1, următoarele măsuri suplimentare sunt aplicabile în completarea măsurilor generale de siguranță sanitară pentru sectorul cultural – creativ:

 • publicul poate participa la eveniment în picioare. Se vor aloca minim 4 mp pentru fiecare persoană;
 • participanții sunt obligați în continuare să poarte mască pe toată durata evenimentului;
 • sala/spațiul poate fi folosit la capacitate maximă, ocupând toate locurile;

consumul de băuturi și alimente se va realiza doar în spațiile special amenajate și doar cu respectarea normelor ordinului comun – Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și Ministerul Sănătății.

Scenariul 2

 a) Organizarea și desfășurarea activităților cultural-creative în spații închise este permisă fără a depăși 2/3 din capacitatea spațiului, dar nu mai mult de 500 de spectatori și în condițiile unei rate a incidenței cumulate mai mici de 3/1000 de locuitori, în localitățile în care se află acestea. Accesul publicului la acest tip de eveniment nu este restricționat de nicio dovadă medicală.

b) Organizarea și desfășurarea activităților cultural-creative în spații închise este permisă fără a depăși 1/2 din capacitatea spațiului, dar nu mai mult de 300 de spectatori și în condițiile unei rate a incidenței cumulate mai mici de 5/1000 de locuitori, în localitățile în care se află acestea. Accesul publicului la acest tip de eveniment nu este restricționat de nicio dovadă medicală.

c) Organizarea și desfășurarea activităților cultural-creative în spații închise este permisă fără a depăși 1/3 din capacitatea spațiului, dar nu mai mult de 200 de spectatori și în condițiile unei rate a incidenței cumulate mai mici de 7,5/1000 de locuitori, în localitățile în care se află acestea. Accesul publicului la acest tip de eveniment nu este restricționat de nicio dovadă medicală.

În cazul în care o acțiune culturală se organizează în Scenariul 2, următoarele măsuri suplimentare sunt aplicabile în completarea măsurilor generale de siguranță sanitară pentru sectorul cultural – creativ:

 • spațiul va fi organizat cu locuri de șezut (scaune, bănci, pufuri etc.). Publicul nu poate urmări un spectacol/ concert în picioare;
 • personalul va verifica respectarea distanţării în timpul spectacolului;
 • referitor la distribuția locurilor în sală (atât online cât și la casele de marcat): se va aloca un scaun liber pe lateral între fiecare spectator.
 • În cazul în care organizatorii amenajează spațiul cu locuri de șezut (scaune, bănci, pufuri etc.), se va aloca 1 m între fiecare spectator. Prin excepţie de la aceste reguli, grupurile de până la 2 persoane și membrii aceleiași familii pot sta împreună;
 • în ceea ce privește rândurile: ținând cont de structura de teatru / amfiteatru verticalizată, spectatorii nu stau față în față, ci unii în spatele celorlalți, înlăturând astfel riscul contaminarii directe prin proximitate.

Acțiuni culturale organizate în spații HoReCa: În cazul în care evenimentul se desfășoară într-un restaurant, bar sau cafenea organizarea spațiului și a publicului se va face conform reglementărilor specifice HORECA din ordinul comun în vigoare al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și Ministerului Sănătății.

Măsuri și reguli în domeniul cinematografelor, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19

Prezentul document conține un set de măsuri și reguli particulare pentru sălile de cinema, pe baza legislației și a recomandărilor autorităților publice din România. Persoanele care coordonează fiecare producție (ex. manager de sală) sunt responsabile de verificarea modalității de implementare a acestor recomandări, în vederea reducerii impactului riscului de infecție cu SAR-CoV-2.

În funcție de situația epidemiologică generală, de particularitățile regionale și locale, operatorii culturali vor pune în aplicare unul dintre următoarele scenarii:

Scenariul 1 – Organizarea și desfășurarea activității cinematografelor în spații închise este permisă fără a depăși 2/3 din capacitatea spațiului în condițiile unei rate a incidenței cumulate mai mici de 3/1000 de locuitori, în localitățile în care se află acestea.

Accesul publicului la acest tip de eveniment nu este restricționat de nicio dovadă medicală.

b) Organizarea și desfășurarea activității cinematografelor în spații închise este permisă fără a depăși 1/2 din capacitatea spațiului, în condițiile unei rate a incidenței cumulate mai mici de 5/1000 de locuitori, în localitățile în care se află acestea.

Accesul publicului la acest tip de eveniment nu este restricționat de nicio dovadă medicală.

c) Organizarea și desfășurarea activității cinematografelor în spații închise este permisă fără a depăși 1/3 din capacitatea spațiului, în condițiile unei rate a incidenței cumulate mai mici de 7,5/1000 de locuitori, în localitățile în care se află acestea.

Accesul publicului la acest tip de eveniment nu este restricționat de nicio dovadă medicală.

Reguli suplimentare aplicabile cinematografelor în completarea măsurilor generale de siguranță sanitară pentru sectorul cultural – creativ:

 • este interzisă funcționarea sălilor de cinematograf 4DX;
 • distribuirea de ochelari 3D este permisă în cazul celor de unică folosinţă, iar cei refolosibili vor fi dezinfectați după fiecare proiecție;
 • funcționarea cafenelei/bistroului/alte magazine care comercializează băuturi sau/și produse alimentare din incinta cinematografelor este permisă
 • cu respectarea măsurilor de sănătate publică în vigoare;
 • participanții sunt obligați în continuare să poarte mască pe toată durata proiecției;
 • personalul va verifica respectarea distanţării în timpul spectacolului;
 • referitor la distribuția locurilor în sală (atât online cât și la casele de marcat): se va aloca un scaun liber pe lateral între fiecare spectator. În cazul în care organizatorii amenajează spațiul cu locuri de șezut (scaune, bănci, pufuri etc.), se va aloca 1 m între fiecare spectator. Prin excepţie de la aceste
 • reguli, grupurile de până la 2 persoane și membrii aceleiași familii pot sta împreună;
 • în ceea ce privește rândurile: ținând cont de structura de teatru / amfiteatru verticalizată, spectatorii nu stau față în față, ci unii în spatele celorlalți, ușor pe diagonală, înlăturând astfel riscul contaminarii directe prin proximitate.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Pasaj nou peste calea ferată, de forma unui cort țigănesc stilizat, la Blaj. Cât va costa realizarea proiectului unic în România

Publicat

Realizarea unui nou pasaj superior peste calea ferată în municipiul Blaj a intrat în linie dreaptă. Este vorba despre un proiect pentru înlocuirea „Podului Minciunilor”. 

Soluția propusă este unică în România, noul pod având forma unui cort țigănesc stilizat, cu cinci benzi de circulație. Trotuarele și pistele de biciclete urmează să fie protejate de tuneluri de sticlă. Investiția se ridică la peste 13,1 milioane de lei, fără TVA. 

Primăria Blaj a lansat vineri, 16 aprilie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor pentru obiectivul de investiție „Realizare pasaj superior peste calea ferată (înlocuire „Podul Minciunilor”) în municipiul Blaj”.

Valoarea totală estimată este de 13.191.188,06 de lei, fără TVA.

Citește și Bani adevărați pentru Podul Minciunilor de la Blaj. Proiectul a primit 7 milioane de lei de la Guvern, după aprobarea bugetului

Potrivit studiului de fezabilitate, prin construirea noului pasaj se va realiza îmbunătățirea calității vieții în municipiul Blaj și se vor asigura servicii publice la un înalt nivel calitativ care să corespundă cerințelor vieții urbane moderne acesta fiind și obiectivul general al proiectului.

În prezent pe amplasamentul propus există un pasaj superior peste calea ferată dublă Teiuș – Sighișoara, magistrala CF de mare viteză reabilitată recent pentru viteza de 160 km/h. În zona analizată, infrastructura de transport nu satisface cerințele actuale de transport, limitând vitezele de trafic și crescând timpii de călătorie, astfel că nu se poate asigura accesibilitatea și conectivitatea la standardele internaționale.

Pasajul existent este prevăzut cu o bandă de circulație pe sens, două sensuri și câte un trotuar de circa un metru lățime. Acesta face parte și dintr-o intersecție extrem de importantă a municipiului Blaj, a șase străzi, din care una are rang de drum național. Practic, pasajul reprezintă puntea de legătură între două intersecții a câte trei străzi.

Potrivit documentului citat, pasajul are durata de viață normată expirată și este extrem de degradat. În plus, pasajul reprezintă o gâtuire a circulației. S-a încercat rezolvarea circulației auto și pietonale prin semaforizare, dar soluția a condus la timpi de până la 5 minute de așteptare în intersecție, fără a rezolva problemele de trafic.

Noul pasaj – soluție constructivă modernă, de forma unui cort țigănesc stilizat, cu trotuare și piste de biciclete protejate de tuneluri de sticlă

Noul pasaj va beneficia de o soluție constructivă modernă, ce va permite reducerea costurilor de întreținere și mentenanță. În același timp, noul pasaj va decongestiona traficul și va crește calitatea vieții a celor care îl vor utiliza.

Vechiul pasaj este propus spre demolare. În locul acestuia se propune crearea unui pasaj rutier cu o lungime de 21 de metri, cu cinci benzi de circulație, astfel:

 • două benzi pe sens, două sensuri, plus o bandă centrală de urgență
 • trotuare dedicate atât deplasării pietonale cât și deplasării cu bicicleta pe ambele părți plus bandă dublă dedicată, de 2,5 metri pe direcția Est-Vest paralel cu axele CF, pentru transportul nemotorizat la și de la Liceu, cu scopul de a reduce timpii de semaforizare pentru pietoni pe zona carosabilului la capetele pasajului, datorită preluării unui flux de pietoni de către această pistă. Pista va fi conectată cu trotuarele pietonale de pe pasaj.

Urmare a implementării proiectului se va prelua traficul din cele două intersecții printr-un pasaj cu patru benzi (câte două pe fiecare sens) plus banda centrală, în loc de numai două benzi câte sunt acum pe pasajul existent, lucru care va contribui substanțial la decongestionarea traficului în zonă.

Podul va avea forma unui cort țigănesc stilizat.

Trotuarele și pistele de biciclete de pe pasaj vor fi protejate de tuneluri de sticlă pe care vor fi desenate figuri reprezentative ale orașului, construcții deosebite, imagini reprezentative pentru oraș.

Zonele pietonale/pistele de biciclete vor fi departajate de benzile de circulație ale autovehiculelor prin panouri mari de metal, decupate.

Pasajul va avea o estetică deosebită, prin aceasta urmărindu-se realizarea unei proporții juste a elementelor de ansamblu și a detaliilor pasajului propus față de elementele deja existente, creând o vizibilitate maximă a participanților la trafic.

Pasajul va avea minunate decorațiuni metalice și care vor genera o priveliște fenomenală noaptea, când va fi iluminat. Soluția propusă pentru pasajul feroviar este unică în România.

Se propune, de asemenea, și un sistem de semaforizare inteligentă. Sistemul va cuantifica număru de mașini sosite în intersecție și va schimba accesul în funcție de trafic, funcționând astfel:

 • sistemul va detecta dacă sunt mașini la semafor pe un flux și dacă nu sunt, stabilește culoarea roșie pe acel flux astfel încât circulația să se desfășoare cât mai eficient pe fluxurile celelalte

Desigur, vor exista și anumite limite ce pot fi configurate în așa fel încât, la anumite intervale să se realizeze, totuși, cicluri complete ale semafoarelor care intergrează și traficul pietonal

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

RADARE de weekend, pe drumurile din ALBA. Locațiile în care Poliția monitorizează traficul rutier. Atenționări pentru șoferi

Publicat

Polițiștii din Alba sunt prezenți în trafic și în acest weekend, pentru monitorizarea circulației rutiere.

Aceștia îi atenționează pe șoferi și pe ceilalți participanți la traficul rutier să respecte regulile de circulație, pentru prevenirea accidentelor.

Șoferilor le este recomandat să ţină cont de limitele de viteză, să nu conducă obosiţi sau sub influenţa alcoolului şi să manifeste respect în trafic.

Amplasarea radarelor în perioada 17 – 19 aprilie 2021:

– Drumul Naţional DN 1 – Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

– Drumul Naţional DN 1 – Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

– Drumul Naţional DN 7 – Săliştea – Șibot – limită cu judeţul Hunedoara

– Drumul Naţional DN 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori

– Drumul Naţional DN 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu

– Drumul Naţional DN 75 – Câmpeni – Gârda – Arieşeni

– Drumul Naţional DN 75 – Baia de Arieş – Lupşa

– Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

– Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian

– Cugir – strada Victoriei

– Ocna Mureş – Războieni – Noşlac

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate