Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Subofițerul de la ISU Alba Alexandru Crișan, despre experiența primelor zile în vama Siret. Salvatori pentru refugiați

Publicat

YouTube video

Subofițerul Alexandru Crișan de la ISU Alba este unul dintre primii pompieri ajunși în Vama Siret, locul principal de sosire al refugiaților din Ucraina.

El a ajuns acolo la două zile de la începerea războiului, în toiul pregătirilor celei de-a doua tabere. A făcut parte din celula de comunicare și s-a ocupat de jurnaliștii străini care au început să sosească în vamă.

Și-a desfășurat activitatea chiar în tabăra mobilă din Vama Siret, folosită ca ca zonă de tranzit pentru persoanele care veneau fără documente sau care nu aveau unde să stea temporar. A fost impresionat de imaginea pe care a găsit-o acolo.

”Interacțiunea cu refugiații pot spune că a fost una cât se poate de caldă, mai ales având o asemenea mobilizare de forțe, inclusiv a colegilor de la celelalte inspectorate plus a voluntarilor, a celor cu ONG-uri, inclusiv persoane private… era o ambianță foarte plăcută, creată cu cei veniți în țară la noi, încercând să le asigurăm totul, indiferent de nevoi, începând de la produse de bază, până la asistență socială, asistență psihologică sau orice necesități mai aveau aceștia” spune Alexandru.

Refugiații veneau atât pe jos, cât și cu mașinile.

”Dar, imaginea per ansamblu a persoanelor care veneau pe jos era una foarte emoționantă, deoarece aceștia când reușeau să… când vedeau că pot să treacă la noi în țară, efectiv erau cu lacrimi în ochi și bucuroși că cineva este acolo și poate să-i îndrume.

Majoritatea, vă dați seama, erau confuzi, nu știau, treceau granița, era o zonă total nouă pentru ei…

Încercam să le asigurăm efectiv totul pentru a se simți și a fi cât se poate în siguranță, mai ales știind prin ce traume au trecut unii și cum știți deja, situația nu este tocmai una plăcută” adaugă acesta.

Își amintește și un episod trăit în tabăra mobilă: ziua unei fetițe care tocmai sosise din Ucraina.

Aceasta se afla în cortul din tabăra mobilă, iar cei de la Asistență Socială, împreună cu voluntarii psihologi din tabără, trecând din cort în cort, au aflat că este ziua ei, așa că s-au hotărât să-i facă o surpriză. Un tort, câteva cadouri și un mare grup de oameni cântând ”La mulți ani” în limba engleză au schimbat pentru câteva minute atmosfera din tabără.

”Așa că  ce vă pot spune… emoția trăită făcând acest gest a fost de nedescris. Se citea bucuria în ochii fetiței și ai părinților, care nu se așteptau să se întâmple așa ceva în zona respectivă” a mai spus Alexandru Crișan.

Sursă: G4media.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax