Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Tehnica străbunicilor: Artista populară din Alba, Maria Mereu, a arătat cum se folosește războiul de țesut

Publicat

Una dintre cele mai vechi tehnici folosite de străbunici, războiul de țesut, a ajuns în prezent un obiect de expoziție. Un obiect care în trecut nu lipsea din casele străbunicilor a ajuns să fie subiect de fascinație pentru cei mai tineri, dar și de mister. 

Mister din cauza faptului că nu mulți știu cum funcționează un război de țesut și care este tehnica din spatele ansamblului rudimentar. 

O construcție din lemn și fire cu ajutorul căruia femeile din satele tradiționale ale României, făceau pânza.

În prezent, artiști populari, precum Maria Mereu cunosc încă secretele războiului de țesut. Reporterii alba24.ro au stat de vorba cu ea pentru a afla care este tehnica războiului și cum țeseau femeile din trecut pânză.

Tehnica de lucru se transmitea din generație în generație, de la bunica la mama, de la mama la fiica, din femeie în femeie. Războiul a ajuns un obiect de muzeu, sau de lecții interactive despre trecut.

Cele care mai știu să țese la război ”au îmbătrânit, iar cele tinere nu prea vor să învețe” a spus Maria Mereu.

Chiar dacă tehnica modernă produce acum materii complicate, războiul de țesut trebuie să rămână în tradițiile vii, deoarece face parte din identitatea poporului explică artista.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax