Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Trageri în premieră cu sistemul HIMARS din dotarea Armatei României. Cum arată lansatorul de rachete

Publicat

YouTube video

Ministerul Apărării Naționale a anunțat vineri că în România au avut loc în premieră trageri cu sistemul HIMARS, intrat în înzestrarea Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza” în anul 2021.

Tragerile au avut loc la Capu Midia, în marja exerciţiilor „Unirea 22” şi „Viforul 22”, desfăşurate de structuri din cadrul Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza” în baza unui scenariu fictiv, care au avut ca scop exersarea tehnicilor, tacticilor şi procedurilor pentru asigurarea sprijinului prin foc al unei grupări de forţe care desfăşoară operaţia de apărare a litoralului.

Potrivit Ministerului Apărării, achiziţionarea sistemului HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) a fost stabilită prin Legea numărul 46/2018 pentru realizarea „Capabilităţii de sprijin de foc indirect” aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare” – HIMARS.

Documentul prevede achiziţionarea a trei sisteme cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, incluzând, dar fără a se limita la acestea, muniţia, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanţa, echipamente criptografice şi cu regim special, precum şi a serviciului de instruire a personalului la toate nivelurile necesare.

„Pentru România, realizarea capabilităţii de sprijin de foc indirect constituie interes esenţial de securitate şi contribuie în mod semnificativ atât la consolidarea Parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, cât şi la îndeplinirea angajamentelor asumate de ţara noastră în cadrul NATO.

Sistemele de lansatoare multiple de rachete, parte importantă a sistemului de artilerie terestră, acţionează, pentru îndeplinirea misiunilor, independent sau integrat cu celelalte sisteme.

 

 

Datorită caracterului de interoperabilitate, sistemele lansatoare multiple de rachete pot fi puse la dispoziţia NATO, în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de România în cadrul Alianţei şi a iniţiativelor regionale.

Sistemul HIMARS şi-a dovedit maturitatea operaţională în conflicte reale, fiind testat pe timpul operaţiilor militare”, precizează reprezentanții Ministerul Apărării pe Facebook.

Ce este HIMARS, Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare

Potrivit Direcției Generale pentru Armanent din cadrul MApN, cele 3 sisteme reprezintă respectarea angajamentului față de NATO, iar achiziția este prin intermediul guvernului american.

Obiective principale

  • înzestrarea Forțelor Terestre cu trei sisteme de lansatoare multiple de rachete cu bătaie mare, până la 300 km, tip batalion
  • respectarea angajamentului față de NATO prin ținta de capabilitate L3206N „Sprijin prin Foc Indirect”.

Furnizori

Achiziția se realizează de la Guvernul SUA prin programul Foreign Military Sales:

  • LOCKHEED MARTIN – lansatoarele HIMARS și muniție
  • RAYTHEON – sistemul de conducere a focului AFATDS
  • HARRIS – stațiile radio

sursa: MApN

sursa foto: capturi video MApN Facebook

sursa video: MApN, youtube Victor Cozmei

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax