Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Un activist de mediu condamnat la 6 ani de închisoare de Curtea de Apel Alba ar fi fugit din țară. A fost dat în urmărire

Publicat

Un activist de mediu care a lăsat paralizat pe viață un om de afaceri a fost condamnat pentru tentativă de omor, de către magistrații Curții de Apel Alba Iulia. 

Judecătorii de la Curtea de Apel Alba Iulia au dat sentinţa finală în cazul activistu de mediu, Alin Andrioni, care a lăsat un om paralizat pe viaţă după un protest la Râul Alb din Munții Retezat.

Sentința definitivă pentru Alin Constantin Androni a fost dată în 28 martie, de instanța superioară din Alba Iulia. Însă a fost dată în lipsă deoarece bărbatul este dispărut, fiind pus sub urmărire. 

Fapta pentru care activistul de mediu a fost condamnat s-a petrecut în 2015, în urma unor proteste organizate de acesta, alături de mai mulți activiști de mediu.

Mai exact  în data de 24 mai 2015, aceștia protestau împotriva construrii a două microhidrocentrale pe Râul Alb din Munţii Retezat, în zona comunei Sălaşu de Sus.

La un moment dat, omul de afaceri a venit cu mai mulți localnici pentru a-i scoate afară de pe terenul său. Atunci, în timpul unei altercații, Androni a trecut cu mașina peste omul de afaceri, cel din urmă fiind grav rănit.

YouTube video

”Echipa operativă care s-a deplasat la faţa locului a stabilit faptul că, un bărbat în vârstă de 40 de ani, din oraşul Haţeg, s-a deplasat, împreună cu alte patru persoane (reprezentanţi ai unui O.N.G. de mediu) pe raza satului Coroeşti, cu intenţia de a se documenta cu privire la construirea unei micro-hidrocentrale.

Între grupul din care făceau parte reprezentanţii O.N.G.-ului şi alt bărbat, în vârstă de 48 de ani, reprezentantul societăţii comerciale din Deva care intenţionează să construiască micro-hidrocentrala (care, la rândul său era însoţit de mai multe persoane) a avut loc un conflict, în urma căruia bărbatul în vârstă de 48 de ani cât şi un activist de mediu au suferit vătămări corporale, fiind transportaţi la Spitalul Orăşenesc Haţeg, pentru acordarea de îngrijiri medicale, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Hunedoara. Ancheta a fost preluată de procurori”, precizau la acel moment reprezentații IPJ Hunedoara.

„În urma conflictului a rezultat lezarea a trei persoane, dintre care una fiind vătămată mai grav a fost suspusă intervenţiei chirurgicale de urgenţă.

În cauză a fost începută urmărirea penală pentru fapte, respectiv sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lovire şi tentativă de omor. Până în prezent nu s-a dispus continuarea urmăririi penale faţă de nicio persoană, cercetările continuând pentru elucidarea tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii penale în cauză”, comunicau procurorii din Huneodara la scurt timp după incident.

Decizie la Curtea de Apel Alba Iulia

După ani întregi, o decizie definitivă a fost dată în 2023. Dacă în primă instanță bărbatul a fost condamnat la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, la Curtea de Apel Alba Iulia, magistrații au schimbat radical sentința.

L-au condamnat pe Alin Constantin Androni la 6 ani de închisoare cu executare pentru tentativă de omor și zeci de mii de euro cu titlul de daune morale și materiale.

(…) Desființează în parte sentința penală atacată,(…) condamnă pe inculpatul Andrioni Alin Constantin la pedeapsa de 6 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de omor, în forma tentativei(…)

Stabilește un procent de 80% culpă a inculpatului și de 20 % a părții civile în producerea prejudiciului.

YouTube video

Reduce la sumele de 66.562,80 euro (sau echivalentul în lei la data plății) și 10.742,41 lei, cuantumul despăgubirilor materiale la plata cărora a fost obligată partea responsabilă civilmente SC Euroins România Asigurare Reasigurarea SA în favoarea părții civile Bocea Mihalache.

(…) obligă partea responsabilă civilmente Euroins Romania Asigurare Reasigurare S.A la plata către partea civilă Bocea Mihalache a sumei de 18.927,40 lei, reprezentând despăgubiri pentru pierderea câștigului din muncă aferent perioadei 2015-2021.

Majorează la suma de 800.000 euro, cuantumul despăgubirilor morale la plata cărora a fost obligată partea responsabilă civilmente S.C.EUROINS România Asigurare – Reasigurare S.A. în favoarea părții civile Bocea Mihalache. Înlătură din sentin?a apelată dispoziția prin care partea responsabilă civilmente Euroins Romania Asigurare Reasigurare S.A a fost obligată la plata către partea civilă Bocea Mihalache a sumei de 2100 lei lunar, cu titlu de prestaţie periodică”, se arată în minuta pe scurt a instanței superioare din Alba Iulia.

Dat în urmărire

După pronunțarea definitivă a sentinței, bărbatul a fost dat în urmărire, deoarece se sustrage executării pedepsei.

Profilul său a fost postat pe site-ul Poliției Române.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Gore

    joi, 30.03.2023 at 11:12

    In halul acesta a ajuns Romania, atacatorii se erijeaza in victime, si sentintele sunt dictate de la Latrina 3. Aceasta este invitatie pentru mafiile de mediu sa asasineze ecologisti, vine ca o manusa dupa linsajul mediatic al ONG-urilor dictat, de indivizi precum Fenechiu si Zamfir. Este doar urmatorul pas.
    Judecatorii ar fi oprit masina, inconjurati fiind de gorile venite sa linseze?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax