Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Un actor din Spartacus a practicat ”gol pușcă” pe o ploaie torențială, ritualul haka la Sarmizegetusa Regia


Publicat

Actorul neozeelandez, Manu Bennet, cunoscut pentru rolul gladiatorului Crixus din serialul Spartacus s-a dezbrăcat la pielea goală și a practicat  ritualul neozeelandez haka, în templul mare circular din situl arheologic, Sarmizegetusa Regia.

”Acesta este străvechiul templu al Daciei. Poporul dac a trăit în acest oraș incredibil din munți până când romanii au venit și l-au distrus complet, ștergând din istorie imaginile și poveștile religiei și culturii dace. (…) Acest loc are o atât de mare rezonanță spirituală. Mulțumesc Comic Con România că a făcut posibilă această excursie și îmi cer scuze față de agenții de pază care, pentru moment, au fost alarmați de haka pe care am făcut-o pentru a uni – sau, poate, reuni – spiritul Maori cu cel al dacilor”, a scris actorul neozeelandez pe Instagram, text tradus de hotnews.ro.

haka

Într-un video postat pe Youtube, pe contul Presa Bună, se poate observa cum Bennet, pe o ploaie torențială dansează haka. 

Manu Bennet a participat la festivalul East European Comic Con ce a avut loc între 24 și 26 mai în București.

sursă: hotnews.ro

Sursă video: cont youtube Presa Bună

Sursă foto: capturi ecran video Presa BunăȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Deputatul PNL, Florin Roman, susținut de tatăl tinerei din Alba Iulia care a fost tâlhărită într-o scară de bloc acum doi ani

Publicat

Tatăl Denisei, tânăra din Alba Iulia care a fost agresată și tâlhărită într-un bloc din Alba Iulia, în urmă cu doi ani, susține că deputatul PNL de Alba, Florin Roman s-a implicat activ în cazul agresiunii care a șocat o țară întreagă. 

Grigore Sava susține că i-a cerut ajutorul deputatului și că acesta a reacționat imediat. 

”Când fiica mea, Denisa, a fost agresată în scara unui bloc din Alba Iulia, i-am cerut sprijinul deputatului și omului, Florin Roman. Și a reacționat imediat: de la tribuna parlamentului, din studiourile diferitelor televiziuni, de peste tot.

Florin Roman s-a luptat apoi pentru abrogarea recursului compensatoriu. A devenit cel mai aprig luptător împotriva criminalilor, violatorilor și tâlharilor.

A fost mereu de partea victimelor, nu a agresorilor! Știu că alături de colegii lui a oprit multe modificări la Codul Penal, modificări care dădeau noi drepturi infractorilor. Și pentru asta am să-i mulțumesc mereu și am sa îl susțin.

Mi-a dovedit că este om și că îi pasă de suferința noastră. Și s-a luptat pentru ca, violatorii, criminalii și tâlharii, să rămaâna acolo unde le este locul, după gratii! Să îi ajute bunul Dumnezeu!”, a spus Grigore Sava.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

InfoTrafic: Restricții de circulație pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu, inclusiv pe timpul nopții. Sectorul vizat

Publicat

Centrul InfoTrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că astăzi sunt restricții de circulație pe Autostrada A1 Sebeș-Sibiu.

Circulația este restricționată pe sensul către Sibiu al autostrăzii A1 Sibiu-Deva, pe tronsonul kilometric 275 – 274, pe raza localității Săliște, județul Sibiu, din cauza unor lucrări de reparații la partea carosabilă.

Din acest motiv, astăzi, traficul este restricționat pe banda de urgență și pe banda numărul 1.

Restricția se va aplica și pe timpul nopții, fiind semnalizată corespunzător.

Poliția recomandă conducătorilor auto să manifeste prudenţă la volan, să se asigure şi să semnalizeze înainte de schimbarea direcţiei de deplasare și să crească distanţa de siguranţă între vehicule.

sursă: politiaromana.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

SÂMBĂTĂ: Festivitatea de premiere din cadrul Concursului național de traduceri literare și de specialitate, oraganizată de UAB

Publicat

Departamentul de Filologie din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Alba, Consiliul Judeţean Alba, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” din Alba Iulia, Asociația „Alba-Manche Împreună AMI”, British Council Cluj-Napoca și Institut français – Cluj-Napoca organizează, în data de 31 octombrie 2020, la ora 10:00, Festivitatea de premiere din cadrul Concursului național de traduceri literare şi de specialitate pentru studenți și elevi, aflat la cea de-a IX-a ediție.

Festivitatea va avea loc online, pe platforma Microsoft Teams, unde sunt invitați să participe toți elevii și studenții care au trimis lucrări în cadrul concursului, împreună cu profesorii lor îndrumători.

Concursul are două secţiuni distincte, traduceri de texte literare și traduceri de texte specializate, din limba română în limbile engleză sau franceză.

Prima parte a concursului a avut loc în lunile martie și aprilie, când au fost primite, procesate și corectate traducerile studenților și elevilor participanți. Rezultatele au fost afișate conform programării inițiale în data de 11 aprilie însă, din cauza epidemiei, festivitatea de premiere a fost amânată. Date fiind condițiile prezente, festivitatea de premiere se va desfășura online. Ținând cont de specificul concursului, vor fi înmânate 29 de premii în cărți și alte materiale educaționale obținute cu sprijinul partenerilor evenimentului, cu precădere: Ministerul Educației și Cercetării și Consiliul Judeţean Alba.

La ediția din acest an au participat cu traduceri 56 de studenți din centrele universitare din țară: Universitatea din București, Universitatea din Craiova, Universitatea Dunărea de Jos din Galați, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea din Pitești și Universitatea din Oradea, precum și studenți din Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia.

La secțiunea dedicată elevilor din învățământul preuniversitar au participat cu lucrări 69 de elevi din județele Alba, Hunedoara, Neamț, Iași, Călărași, Brașov, Cluj și Gorj. La această ediție ne bucurăm să avem, de asemenea, participanți și premianți din Chișinău.

Organizatorii doresc să le mulțumească tuturor partenerilor pentru sprijinul acordat acestui eveniment!

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Guvernul a aprobat lista celor 24 de boli pentru care se instituie izolarea pacienților la domiciliu sau în spitale

Publicat

Guvernul a aprobat o hotărâre privind lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliu sau în spital. Documentul stabileşte lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locaţia declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare sau în locaţii alternative ataşate acestora. În această listă a fost introdus şi SARS Cov 2.

Acelaşi act normativ stabileşte şi unităţile sanitare de bază în care se pot trata persoanele bolnave cu afecţiunile prevăzute în lista bolilor infectocontagioase.

Lista aprobată cuprinde 24 de boli infectocontagioase şi a fost propusă de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Același act normativ stabilește și unitățile sanitare de bază în care se pot trata persoanele bolnave cu afecțiunile prevăzute în lista bolilor infectocontagioase.

„La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat Hotărâre privind aprobarea Listei bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locaţia declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare sau în locaţii alternative ataşate acestora, precum și a Listei unităţilor sanitare de bază în care se tratează persoanele bolnave”, a anunțat, joi, Ministerul Sănătății.

„Sunt acele tipuri de boli determinate de agenți patogeni care determină un impact rapid și major asupra stării de sănătate a persoanei bolnave și pot determina rapid apariția de focare de boli transmisibile sau declanșarea de epidemii extinse la nivel național sau internațional. Aceste boli infectocontagioase necesită identificare rapidă, declarare și insituire de măsuri imediate în scopul limitării extinderii bolii in populatia generala”, explică Ministerul Sănătății.

Lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locaţia declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare sau în locaţii alternative ataşate acestora este următoarea:

1. Poliomielita
2. Difteria
3. Rujeola
4. Pertussis
5. Febra tifoidă
6. Febra paratifoidă
7. Boala meningococică (MCSE)
8. Tuberculoza pulmonara cu microscopie pozitiva
9. Antrax pulmonar
10. Rabia umană
11. Holera
12. Pesta
13. Variola / varioloidul
14. Gripa umană cauzată de un nou tip de virus gripal
15. Cazuri umane de gripa aviară înalt patogenă
16. Febra hemoragică Lassa
17. Ebola
18. Febra hemoragică Marburg
19. Febra hemoragică Crimeea Congo
20. Febra galbena
21. Nipah
22. SARS
23. MersCov
24. SarsCov2
25. Boală cauzată de un agent patogen infecțios necunoscut/emergent

La poziția 25 s-a creat cadrul legal pentru introducerea oricărei alte boli cu patogen necunoscut.

Având în vedere faptul că bolile infectocontagioase sunt tratate în primul rând în spitalele şi secţiile de boli infecţioase, lista unităţilor sanitare de bază în care persoanele bolnave vor fi izolate în scopul evaluării clinico-biologice şi acordării serviciilor medicale necesare cuprinde în primul rând aceste tipuri de unităţi sanitare.

În funcţie de capabilităţile acestor spitale, sunt unităţi de faza I şi faza II. Spitalele de faza I sunt reprezentate de spitalele clinice de boli infecţioase.

În situatia în care spitalele clinice de boli infecţioase de Faza I sunt depăşite din punctul de vedere al numărului de pacienţi internaţi, precum şi în funcţie de specificul afecţiunii, pacienţii cu forme uşoare, medii, severe şi critice se vor trata în unităţi sanitare care deţin compartiment/secţie ATI, cu capacitate de ventilaţie mecanică şi care se bazează pe sistemul pavilionar disponibil în majoritatea spitalelor/secţiilor judetene de boli infecţioase sau spitalelor/sectiilor judetene de pneumoftiziologie, care reprezintă spitalele de faza II.

De menționat că pentru mai multe dintre bolile cuprinse în această listă există vaccinuri. Cele mai frecvente sunt chiar incluse în schema națională de vaccinare din România, cum sunt: Poliomielita, Difteria, Rujeola, Pertussis, Tuberculoza. Vaccinarea nu este obligatorie în România, iar proiectul de lege în acest sens a fost uitat în Parlament, deși este susținut declarativ de principalele partide politice și de specialiștii din sănătate.

sursa: ms.ro, g4media.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate