Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Un bărbat cercetat pentru asasinat în Spania, capturat de polițiști. Dosar la Curtea de Apel Alba Iulia


Publicat

Magistrații Curții de Apel Alba Iulia au admis propunerea de arestare preventivă pe numele unui bărbat căutat de autoritățile spaniole, ca fiind principalul suspect într-un atac armat, asupra a doi marocani. 

Mai exact, A. Constantin este cercetat de polițiștii din Spania, pentru asasinarea unui marocan, în luna noiembrie 2019, în orașul Marabella. Acesta ar fi împușcat doi marocani, dintre care unul a  decedat, iar altul a fost rănit grav.

Bărbatul este cercetat pentru omor și tentativă de omor. Mandatul european de arestare a fost emis pe 21 mai, iar acesta a fost ridicat de polițiștii de la trupele speciale, dintr-o locuință din localitatea Uricani, județul Hunedoara, în 23 mai.

De asemenea, potrivit reprezentanților Curții de Apel Alba Iulia, magistrații instanței au emis și o arestare la domiciliu, pe numele unui bărbat din Sibiu, A.D.Liviu, care este cercetat de autoritățile spaniole în același dosar.

Următoarea înfățișare în fața magistraților din Alba Iulia, în care se va judeca dacă bărbații vor fi extrdați în Spania pentru cercetări, va avea loc în 2 și respectiv 5 iunie, au precizat reprezentanții instanței superioare, pentru alba24.ro.

Ce s-ar fi întâmplat, potrivit autorităților române

Fapta de omor a fost comisă asupra unui bărbat (cetăţean marocan), prin împuşcare cu o armă de foc, iar fapta de tentativă de omor a fost comisă cu aceeaşi armă de foc prin împuşcarea unui alt bărbat (tot marocan, căruia i-a fost pusă viaţa în pericol prin leziunile cauzate)”, a informat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara.

„În cuprinsul mandatului european de arestare se arată că acesta a fost emis în baza hotărârii din data de 04.02.2020 a Judecători ei de Instrucţie nr. 1 Marbella în dosarul nr. Anchetă preliminară 2180/2018, anexată la mandatul european de arestare, persoana solicitată fiind urmărită pentru comiterea infracţiuni lor de asasinat şi tentativă de asasinat prev . de art. 139 Codul penal spaniol, pedeapsa maximă prevăzută de legea statului solicitant fiind de 25 ani închisoare.

Din descrierea faptelor rezultă că în după-amiaza zilei de 15 noiembrie 2019 a avut loc în localitatea Marbella asasinatul lui A. El H. el Maya, prin împuşcături cu armă de foc,  precum şi tentativa de asasinat din care au rezultat vătămări corporale grave a le lui M. Essghiyar. Acţiunea a fost planificat ă de către deţinutul J.B. Rojas, coordonată şi stabilită în prealabil, folosind pentru executarea acesteia doi cetăţeni de orgine română identificaţi drept D.L.A şi A. Consatantin”, arată documentele de anchetă, potrivit jurnaliștilor de la adevărul.ro

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: De ce la Alba Iulia nu sunt ridicate restricțiile deși incidența este sub trei la mie. Explicațiile prefectului de Alba

Publicat

Prefectul județului Alba și președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, Nicolae Albu, a făcut pentru alba24.ro, o serie de precizări cu privire la rămânerea municipiului Alba Iulia în scenariul roșu, deși incidența este în scădere de mai bine de o săptămână. 

”Măsura (n.r. rămânerea municipiului în scenariul roșu) a fost stabilită în data de 24 aprilie și va expira în data de 8 mai. Conform hotărârii care prelungeste starea de alertă (Hotărârea 432), măsura se ia pe 14 zile, iar la articolul 15 alin. 2, se specifică foarte clar că măsura este luată pe 14 zile de către CJSU în urma analizelor DSP și va fi reanalizată la finalul acestora”, a precizat Nicolae Albu.

Mai exact, după ce DSP Alba a realizat incidența la 14 zile, în data de 24 aprilie, CJSU Alba a luat hotărârea ca Alba Iulia să rămână în scenariul roșu pentru încă 14 zile, măsura ce va expira pe data de 8 mai.

Între timp, datorită numărului de cazuri scăzute confirmate zilnic, incidența a scăzut, însă hotârărea de rămânere într-un scenariu sau trecerea în altul se ia după incidența la 14 zile.

Odată cu trendul descendent al incidenței, CJSU Alba a avut întâlniri zilnice pentru a analiza situația.

Nicolae Albu a mai declarat pentru alba24.ro, că au fost făcute adrese către DSU și DSP prin care s-au cerut puncte de vedere referitoare la schimbarea scenariului iar răspunsul a fost că măsura este luată din punct de vedere medical și că recomandarea specialiștilor a fost ca schimbarea scenariului să se realizeze după recalcularea indcidenței la 14 zile.

Incidența va fi una scăzută pentru o bună perioadă de timp, iar acesta se va situa sub scenariul roșu, a mai precizat prefectul județului Alba, Nicolae Albu.

Controverse între instituții

Situația a generat o serie de controverse în spațiul public. Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a făcut miercuri o serie de precizări pe contul său de Facebook.

”Situația Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba a solicitat Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Alba încă din data de 27 aprilie înscrierea pe ordinea de zi a proiectelor de hotărâre conform analizei incidenței pe baza căreia se stabilesc scenariile UAT-urilor.

Potrivit documentului transmis la acea dată, incidența în municipiului Alba Iulia era de 2,96 la mie, a transmis directorul DSP Alba”, Alexandru Sinea.

Pentru a clarifica anumite aspecte apărute în spațiul public referitoare la HORECA și pentru a răspunde solicitărilor jurnaliștilor facem următoarele precizări:

Încă din data de 27.04.2021 DSP Alba a solicitat CJSU înscrierea pe ordinea de zi a proiectelor de hotărâre conform analizei incidenței transmise la acea dată, când Alba Iulia era la 2,96/1000 de locuitori conform adresei anexate.

Convocarea CJSU nu intră în atribuțiile DSP.

Interpretarea Hotărârilor de Guvern nu face parte din obiectul instituției noastre.

Trecerea dintr-un scenariu în altul a unei localități se face prin hotărâre CJSU în baza analizei incidenței transmisă de DSP, analiza transmisă zilnic cu celeritate.

Nu accept și nu voi accepta vreodată ca instituția pe care vremelnic o conduc sau colegii din DSP să fie implicați în scandaluri mediatice pentru chestiuni care nu țin de obiectul activității specifice, mai ales că DSP se concentrează să își indeplinească atribuțiile proprii cu profesionalism în interesul sănătății publice”, a transmis directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Ce spune CJSU

Reprezentanții CJSU Alba au transmis un punct de vedere. Aceștia explică modul în care se stabiliește incidența cumulată la 14 zile.

”Precizăm că actul normativ prevede în mod expres acest termen de 14 zile pentru ca măsurile respective, odată adoptate, să-și producă efecte și să atingă scopul pentru care au fost dispuse, schimbările ulterioare fiind generate de o nouă analiză a factorilor de risc întocmită de specialiștii DSP la încheierea perioadei de 14 zile” se arată în informarea CJSU Alba.

Informarea completă:
„În ceea priveste modalitatea de calcul respectiv de constatare a incidenței la 1.000 locuitori pe o perioadă cumulată de 14 zile, vă informăm că, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 432 / 2021, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 aprilie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, alin. (1) art. 15 din Anexa nr. 3

„Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc“, este definită noțiunea de incidența cumulată la 14 zile, astfel:

“incidența cumulată a cazurilor calculată pe un interval de 14 zile, cuprins între a 17-a zi și a 3-a zi, anterioare datei în care aceasta se realizează, prin raportare la cifra reprezentând suma persoanelor cu domiciliul sau reședința în localitatea de referință, comunicată comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență de către Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin structurile teritoriale județene, în prima zi lucrătoare a săptămânii, la ora 16:00.

Cifra comunicată de către Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date prin structurile teritoriale județene este utilizată ca referință pentru întreaga perioadă de timp până la furnizarea unui nou set de date actualizate și se transmite și Serviciului de Telecomunicații Speciale.”

Alin. (2), art. 15 din Anexa menționată anterior stabileste modalitatea de aplicare a măsurii, respectiv “Constatarea încadrării în limitele incidenței cumulate la 14 zile, astfel cum este calculată la alin. (1), în vederea punerii în aplicare a măsurilor stabilite în prezenta hotărâre, se realizează în maximum 48 de ore de la atingerea acestora, prin hotărâre a comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență, pe baza analizelor prezentate de direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, iar măsurile se aplică pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia.’’

Analizele direcțiilor de sănătate publică se calculează zilnic, de către specialiștii DSP, după o anumită metodologie și sunt prezentate CJSU pentru dispunerea măsurilor care se impun raportate la prevederile HG care reglementează prelungirea stării de alertă.

În concluzie, având în vedere cele menționate anterior, precizăm că actul normativ prevede în mod expres acest termen de 14 zile pentru ca măsurile respective, odată adoptate, să-și producă efecte și să atingă scopul pentru care au fost dispuse, schimbările ulterioare fiind generate de o nouă analiză a factorilor de risc întocmită de specialiștii DSP la încheierea perioadei de 14 zile.

Cu privire la unele informații vehiculate în spatiul public referitoare la ridicarea măsurilor stabilite ca urmare a unor scăderi sub limita incidenței de 3 cazuri / 1.000 locuitori mai devreme de expirarea celor 14 zile prevăzute în normele legale în vigoare, vă informăm că la nivelul Grupului de Suport Tehnic al CJSU Alba au fost luate în discutie mai multe propuneri referitoare la modificarea prevederilor legale care reglementează aceste aspect. În acest sens, am considerat oportun inclusiv solicitaterea unor aspecte lămuritoare, încă de săptămâna trecută, atât din partea DSP Alba cât și din partea DSU iar până în acest moment nu am primit nici un răspuns.

Datorită dumneavoastră, stimați cetățeni, și a faptului că împreună am respectat măsurile stabilite de autorități, suntem tot mai aproape de acel moment în care vom putea să revenim la normalitate, să organizăm concerte, spectacole, să redeschidem industria ospitalității în județul nostru, să avem o vară liniștită și să putem merge în siguranță în concediu în țară sau în străinătate.

Însă, dincolo de măsurile de protecție, dincolo de restricțiile inevitabile luate în anumite momente pentru a reduce aglomerările și mobilitatea, cea mai sigură cale de a stopa răspândirea acestui virus este vaccinarea.

Avem deja modelul de succes al țărilor care au reușit să atingă un nivel suficient de imunizare a populației și au început să relaxeze din ce în ce mai mult”, a transmis grupul de comunicare al CJSU Alba.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Veşti bune pentru cei care vor să-şi construiască o casă. Noul Cod al Urbanismului va elimina o parte din birocrație

Publicat

Ministrul Dezvoltării anunţă un nou Cod al Urbanismului, precizând că nu este normal ca pentru o casă de locuit să fie necesare aceleaşi avize ca pentru un dezvoltator imobiliar care face două blocuri cu 100 de apartamente.

Potrivit ministrului Cseke Attila, nou Cod al Urbanismului va simplifica accesul la partea de avizare pentru o investiţie, și va uni 21 de reglementări din diverse acte normative.

„Guvernul a aprobat deja tezele prealabile ale noului Cod al Urbanismului, un cod care va uni 21 de reglementări din diverse acte normative şi în care urmărim două, trei chestiuni foarte clare.

În primul rând, o simplificare a accesului cetăţeanului, inclusiv al autorităţilor locale la partea de avizare pentru o investiţie.  

Vrem să facem acel birou unic de autorizare în care cetăţeanul vine, depune documentaţia şi autoritatea se ocupă de strângerea tuturor avizelor de la instituţiile competente de a aviza, nu cetăţeanul trebuie să meargă în fiecare autoritate la rând, şi primeşte toate avizele laolaltă înapoi”, a afirmat ministrul Dezvoltării.

Acesta a precizat că nu este normal ca pentru o casă de locuit să fie necesare aceleaşi avize ca pentru un bloc.

„Nu este normal ca pentru o casă de locuit să fie necesare exact atâtea şi aceleaşi avize ca şi pentru un dezvoltator imobiliar care face două blocuri cu 100 de apartamente.

Astăzi pe legislaţia actuală avem această identitate de avize şi de proceduri.

Este evident ilogic şi împovărător şi pentru un cetăţean, aceleaşi probleme sunt şi la autorităţile locale.

Cunoaştem aceste chestiuni şi lucrăm la acest Cod al Urbanismului care va aduce multă simplificare în aceste proceduri de avizare”, a explicat Cseke Attila.

sursa: adevărul.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mii de locuri disponibile la vaccinare în județul Alba. 19% dintre locuitori au primit cel puțin o doză, până în prezent

Publicat

În județul Alba sunt mii de locuri disponibile la vaccinarea anti-COVID-19, majoritatea dintre acestea fiind libere la administrarea cu serul Pfizer.

Doar în centrele de vaccinare din municipiul Blaj şi oraşul Cugir sunt liste de aşteptare, cu peste 570 de persoane înscrise.

Astfel, nicio persoană nu se afla înscrisă pe listele de aşteptare de la cele două mari centre de vaccinare din municipiul Alba Iulia, amenajate în sălile de sport ale Universităţii „1 Decembrie 1918” şi Colegiul „Alexandru Domşa”, unde erau disponibile 342, respectiv 1.322 de locuri pentru imunizarea cu Pfizer.

La centrul deschis la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” erau doar 2 persoane pe lista de aşteptare.

Tot cu Pfizer sunt disponibile:

  • 253 de locuri la centrul din oraşul Zlatna;
  • 170 de locuri în municipiul Sebeş;
  • 162 de locuri la centrul din oraşul Câmpeni;
  • 117 locuri în oraşul Teiuş;
  • 88 în centrul din Ocna Mureş;
  • 83 de locuri în municipiul Aiud.

1.320 de locuri sunt disponibile la centrul din comuna Ighiu, unde este folosit Moderna.

500 de locuri sunt disponibile la Abrud, centru unde este utilizat AstraZeneca.

În total, în judeţul Alba erau miercuri, 5 mai, disponibile 4.357 de locuri, dintre care 2.537 cu Pfizer.

În schimb, la centrul de vaccinare din municipiul Blaj erau 0 locuri disponibile, fiind înscrise pe listele de aşteptare 469 de persoane, iar la cel din oraşul Cugir, 104 persoane.

Până miercuri, 5 mai, în Alba au primit cel puţin o doză peste 19% dintre locuitori.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Nunți și botezuri doar cu certificat de vaccinare pentru invitați. Propunerea premierului Florin Cîțu

Publicat

Premierul Florin Cîțu va merge în comitetul interministerial de vineri cu propunerea ca de la 1 iunie să poată fi reluate evenimentele private doar pentru persoanele vaccinate.

Este vorba despre evenimentele private cum sunt nunțile și botezurile și despre evenimente publice cum sunt concertele. 

”Noi avem certificate de vaccinare, vom face Campionatul European de fotbal în România pentru persoanele vaccinate.

Toți organizatorii de evenimente cu care am discutat au fost de acord să facă evenimentele doar cu persoane vaccinate (…)

O propunere pentru vineri: să avem evenimente private doar cu persoane vaccinate, de la 1 iunie”, a spus premierul Florin Cîțu la o conferință de presă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate