Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Un cadou unicat realizat la Alba Iulia pentru dictatorul Ceaușescu, poate fi văzut la Centrul Turistic din oraș

Publicat

Un cadou realizat pentru dictatorul Nicolae Ceaușescu poate fi văzut la Alba Iulia, până la sfârșitul lunii ianuarie 2024. Este vorba despre un ansamblu din porțelan realizat la fosta fabrică ”Porțelanul”, actuală Apulum.

Ansamblul reprezintă o Horă a unirii și a fost făcută în urmă cu mai bine de 50 de ani la fabrica din Alba Iulia. 

Până la 1 data de 1 decembrie 2023 nu a fost scoasă din muzeul fabricii din porțelan. Acum aceasta se află expusă la Centrul de informare turistică din Alba Iulia.

Obiectul va fi expus până la data de 24 ianuarie inclusiv.

”Hora Unirii” este compusă dintr-un ansamblu de porțelan  care are 38 de personaje îmbrăcate în costume tradiționale. Personajele sunt așezate pe o hartă a României, iar în mijloc se află o coloană înaltă, care simbolizează Columna lui Traian.

Un astfel de cadou a fost făcut cel mai probabil pentru Nicolae Ceaușescu cu ocazia zilei de 24 ianuarie.

Fosta fabrică Porțelanul a realizat foarte multe produse pentru ”cel mai iubit cuplu al țării”. Acestea sunt într-un mini muzeu la actuala fabrică și sunt de fapt jumătatea de siguranță.

CITEȘTE ȘI: Porțelanul de Alba: Cadouri de fiţe pentru conducătorii comunişti ai „Epocii de aur”

Mai exact fiecare cadou era făcut în dublu exemplar.

Liderilor locali ai PCR nu le plăcea riscul, de aceea orice obiect de porțelan avea o dublură perfectă, ”pentru cazurile neprevăzute când s-ar fi întâmplat ceva pe drum”.

Dacă se spărgea ceva, era înlocuit rapid. Realizarea a două obiecte similare, de fiecare dată, presupunea costuri mai mari, dar acest lucru nu mai conta.

Câte o lucrare mai amplă putea bloca chiar și activitatea unei secții întregi, dar nici aceasta nu mai conta. Cel mai greu pentru specialiștii fabricii era să găsească idei care să nu fie (dacă era posibil) kitsch, dar să îl surprindă plăcut pe Nicolae Ceaușescu sau, și mai bine, pe Elena Ceaușescu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ionescu Ana

    luni, 11.12.2023 at 19:33

    chiar nu va este rușine. a și greșit, dar cine nu greșește. se poate compara cu Hitler? Se poate compara cu toți cei care au contribuit la uciderea lui. Cu toți cei care au distrus Romania. este mai bine acum, când cei care ne vând și distrug economia țării, sunt domnii?Am ajuns groapa de gunoi a tuturor, vă place?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax