Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Un exemplar foarte valoros al ”Bibliei de la Blaj”, vechi de aproape 230 de ani este restaurat filă cu filă, la Alba Iulia

Publicat

Un exemplar al uneia dintre cele mai importante scrieri cu caracter religios din România este într-un amplu proces de restaurare, la Centrul Național de Conservare și Restaurare a Cărții Vechi din Alba Iulia. 

Este vorba despre un exemplar al Bibliei de la Blaj de la 1795, o carte ce reprezintă cea de a doua traducere a Sfintei Scripturi în limba română. 

Cartea veche de aproape 230 de ani a fost tradusă de teologul greco-catolic, filosof și reprezentant al Școlii Ardelene, Samuil Micu.

Un exemplar valorează între 4000 și 9000 de euro. Recent o casă de licitație din România a vândut un exemplar cu 4000 de euro.

Biblia de la Blaj a avut o influență puternică timp de aproape un secol asupra a tot ceea ce a însemnat scriere ecleziastică în țară, dar și peste hotare.

Un exemplar a ajuns în laboratorul de restaurare de la Alba Iulia, sub conducerea restauratorului Alexandru Știrbean. Acesta a explicat cum va fi restaurată cartea și ce procedeu complex trebuie respectat.

”Biblia de la Blaj de la 1795, este o tipăritură cu caracter chirilic ca și valoare, este una extrem de valoroasă, este a doua traducere a Sfintei Scripturi și tipărită în limba română.

 

Tipărirea ei a fost sprijinită de episcopul Ioan Bob și traducerea a fost făcută de Samuil Micu.

Din punct de vedere al conservării și restaurării din păcate volumul de față este într-o stare de degradare vizibilă. Asta din cauza condițiilor de manipulare și de păstrare.

Legătura a fost pierdută în totalitate. A fost afectat suportul de text, hârtia, există pierderi de material. Din fericire se păstrează parțial foaia de titlu care va fi completată și prinsă în volum, la final când va fi făcută legătura. Se folosesc două metode de restaurare.

Una dintre ele care se aplică în cazul de față, este extrem de complexă și presupune lucrul filă cu filă. Mai exact fiecare foaie este tratată, iar apoi se reface legătura cărții.

Restaurarea va fi una de durată la Biblia de la Blaj, undeva între 4 și 6 luni, dar la final cartea va putea fi răsfoită și utilizată în continuare”, a declarat Alexandru Știrbean pentru alba24.ro.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax