Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Veteranul de război din Sâncel, Ioan Oniga, a fost condus pe ultimul drum. A fost înmormântat în livada gospodăriei sale

Publicat

Ultimul veteran de război din comuna Sâncel, Ioan Oniga, participant în cel de Al Doilea Război Mondial, a fost condus marți, 7 iunie, pe ultimul drum. Dorința acestuia a fost să fie înmormântat în livada gospodăriei sale. Veteranul a fost înmormântat cu onoruri militare. 

Ioan Oniga s-a născut pe 1 martie 1923 în Sâncel, din părinții Porfirie și Floarea. Tatăl său a luptat în Primul Război Mondial, unde a fost prizonier la italieni și apoi la englezi. Au fost cinci copii la părinți: Maria, Ana, Oana, Ioan și Floarea.

Școala primară a urmat-o în comună, terminând șapte clase primare.

Premilităria a făcut-o la Blaj și Sâncel, împreună cu alți tineri de vârsta lui din sat. A fost încorporat la 24 mai 1944 la Regimentul 40 Artilerie Blaj, ca telefonist, urmând mai apoi două luni de zile un curs de telefoniști la Regimentul 3 Transmisiuni din Deva, unde a învățat codul Morse, dar și funcționarea aparatelor de transmisiuni militare. A fost coleg de generație cu Frățilă Ilie, cel care a dat jertfa supremă pe front în Cehoslovacia.

La 23 august 1944 se afla la Deva. Au fost puși pe poziție în Valea Florilor, acolo, unde, mărturisea el, „aveam munți de muniție!”. Au dus lupte contra armatei germane în Transilvania, fiind alături de Divizia 3 Vânători de Munte a generalului Mociulschi, apoi în Ungaria și în Cehoslovacia până la Banka-Bistrita.

La „Bratislava s-a terminat frontul”, povestea el. După 5 săptămâni de repaus, regimentul din care făcea parte, a fost trimis spre casă, fiind lăsat la vatră pe 5 Decembrie 1946.

Pentru faptele sale eroice a fost decorat cu medalia „Bărbăție și Credință”, clasa a 3-a.

S-a căsătorit cu Nazarica în 1944, iar împreună au avut trei copii: Maria, Ioan și Pantelie. În perioada comunistă, a lucrat la CAP, ca șef de echipă. A suferit mult atunci când cei doi fii ai săi au plecat, pe rând, în veșnicie.

Un pluton al Batalionului 136 Geniu „Apulum”, cu Gardă de Onoare, sub comanda locotenentului Andrei Crâșmariu, i-au prezentat ultimul onor. Ultima sa dorință a fost să fie înmormântat alături de cei dragi în livada gospodăriei sale. A fost așezat în acel loc, în timp ce s-au tras salve de foc și s-a cântat stingerea, după care comandantul de pluton a înmânat familiei drapelul, a precizat Petruța Pop, reprezentanta Cercului Militar Alba Iulia.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax