Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Vicepremierul Vasile Dâncu, la Alba Iulia. Legea Centenarului Marii Uniri stabileşte locaţiile pentru construirea de monumente şi distincţii

Publicat

vasile dancu 1 Vicepremierul Vasile Dâncu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a făcut unele precizări luni, la Alba Iulia, legate de Legea Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Potrivit ministrului, proiectul de lege va stabili și locuri ale memoriei centenarului, în care anumite localități pot să fie dezvoltate proiecte de investiții, printre care construirea de monumente. Totodată, Dâncu a declarat că există un proiect care vizează ca, în cel mult trei sau patru ani, toți elevii din România să poată să ajungă să vadă Alba Iulia.

„Legea Centenarului trebuie să stabilească mecanismele instituționale prin care se promovează proiectele, mecanismele instituționale prin care se alocă fondurile pentru dimensiunea comemorativă, dimensiunea de sărbătoare legată de 100 de ani. Pe de altă parte, încercăm să construim un mecanism care să coordoneze la nivel acest lucru. Fie că este vorba de stabilirea unor zile importante de sărbătoare sau stabilirea unor locuri”, a explicat ministrul Vasile Dâncu, la Alba Iulia.

YouTube video

Potrivit ministrului, proiectul de lege va stabili și locuri ale memoriei centenarului, în care anumite localități vor putea dezvolta proiecte de investiții, printre care construirea de monumente.

„Prin această lege se creează și două distincții care sunt legate de Centenar, care se vor oferi celor care lucrează în aceste domenii ale istoriei, ale culturii, unor personalități politice”, a mai explicat ministrul.

În legătură cu tipurile de manifestări, Vasile Dâncu a declarat că se vor aproba pornind de la un comitet național care va fi condus de un comisar pentru centenar. „Acest comitet național va avea niște subcomisii pe istorie, cultură, monumente și alte subcomisii care vor stabili pe baza unor jurii independente, vor selecta la nivel național proiectele care vor fi recunoscute oficial”, a transmis ministrul.

Vasile Dâncu a declarat că există o libertate destul de mare pentru autorități, instituții de cultură, ONG-uri, să construiască proiecte sau evenimente pentru acea perioadă, „dar va fi o parte care va fi instituționalizată și care va conține atât manifestările de la nivel local cât și de la nivel central”.

Totodată se va avea în vedere și o parte care va însemna „proiectarea României în viitor”.

„Nu vrem să fie doar o sărbătoare comemorativă legată de o memorie a celor 100 de ani, vrem să vedem la 100 de ani cum gândim Romania în viitor. Există mai multe programe ale Guvernului care vor fi puse într-un asemenea proiect, inclusiv legat de infrastructură, de construcția unor instituții sau reconstrucția unor instituții tradiționale”.

Potrivit ministrului, Executivul va avea două proiecte de lege care vizează proiecte mari sau de infrastructură, dintre care unul va fi gata cel mai probabil în luna aprilie, iar cel de-al doilea în luna mai sau iunie.

„Sper că vom avea o foarte importantă reprezentare pentru Alba Iulia, pentru că aici este inima Unirii. Evident că o parte dintre manifestări vor fi legate și de capitală. Se va viza în primul rând construirea unor locuri ale memoriei. Sunt niște proiecte de la ministerul Educației interesante. Spre exemplu, un proiect vizează ca, în timp de trei sau patru ani, toți elevii din România să poată să ajungă să vadă locul acesta și cred că vom reuși să îi dăm Albei Iulia exact ceea ce merită ca și simbolism, a spus Vasile Dâncu.

Nu în ultimul rând, ministrul a declarat că orașul Alba Iulia nu are nevoie de o titulatură în plus. „Cred că Alba Iulia nu are nevoie de o titulatură în plus. Toată lumea știe că este Capitala Unirii”, a transmis Vasile Dâncu. Acesta a spus că orașul nu era uitat în campania electorală, când „toată lumea venea și după aceea nu mai venea nimeni la Alba Iulia”.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax