Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Weekend plin pentru salvamontiștii din Alba: Unde au găsit un tânăr blocat și ce intervenție au avut la Căpâlna

Publicat

Salvamontiștii din Alba au fost în acest weekend la datorie. O intervenție au avut-o la Vânătările Ponorului de unde au fost nevoiți să scoată un tînăr blocat în peretele stâncos, iar o altă intervenție în zona cetății dacice de la Căpâlna. 

Potrivit Salvamont Alba, ”sâmbătă, în jurul orelor 17:30, Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Alba, a primit un apel prin care era solicitată interventia salvatorilor montani pentru a salva o persoană blocată pe o stâncă în zona Vânătările Ponorului, din comuna Sălciua.

Apelantul vorbea foarte greu limba română. La scurt timp după acest apel, un al doilea apel semnala faptul că la circa 30 de metri sub balconul din lemn de la locul de belvedere deasupra de Vânătările Ponorului, se vede o persoană blocată în peretele stâncos. Apelurile s-au efectuat prin numărul unic de urgență 112.

Salvamontişii ajunşi la faţa locului au constatat că era vorba despre un tânăr în vârstă de 25 de ani, din Odorheiul Secuiesc, care a coborât neasigurat, fără echipament, in avenul respectiv, unde a rămas blocat, la prima săritoare, fără posibilitate de a se mai întoarce.

Salvamontistii au coborât pana la tânărul blocat, l-au asigurat, iar pentru evacuare au folosit tehnici de coarda specifice, pana când acesta a ajuns la suprafață.

Menționăm că tânărul în cauză nu a suferit leziuni sau vătămări cat timp s-a aflat blocat la intrarea în aven. Este lesne de înțeles că bravada şi curiozitatea, în acest caz, a avut pentru tânărul nostru, efectul invers faţă de ceea ce a vrut să demonstreze”, au precizat reprezentații instituției.

De asemenea tot în acest week-end, salvatorii montani au asigurat şi asistenţa salvamont în zona cetății de la Căpâlna, în cadrul Festivalului Cetăților Dacice, desfășurat în comuna Săsciori.

Pe lângă implicarea merituoasă pe care au avut-o în organizarea si pregătirea festivalului, au intervenit pe traseul TA (triunghi albastru), unde o femeie, participantă la eveniment, a alunecat pe o porțiune mai abruptă si a suferit o entorsă de gleznă, fără posibilitatea de a se mai deplasa.

După acordarea primului ajutor, aceasta a fost coborâtă de pe munte, până în Sasciori, unde avea autoturismul, cu recomandarea de a se prezenta la UPU, pentru investigații mai amanunțite.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax