Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Zeci de meșteri populari și operatori de turism, prezenți în weekend la „Târgul Național de Turism Rural” de la Albac

Publicat

14182090_1203647946323470_1513692329_nPentru al 12-lea an consecutiv, comuna Albac este gazda unicului târg de turism rural din România. Oferte de turism în mediul rural vor fi prezentate din nou pentru cei interesaţi în perioada 2-4 septembrie în inima munților Apuseni. Evenimentul va include şi expoziţii, demonstraţii de artă culinară şi meşteşugărească şi spectacol cu interpreţi şi ansambluri de muzică populară.

Devenit deja o tradiție, „Târgul Național de Turism Rural” de la Albac va aduna anul acesta peste 60 de meșteri populari din diverse zone ale țării 46 de operatori de turism.

„Acest târg nu se referă doar la activitatea turistică din comuna noastră. Acest tâng are în vedere tot ce înseamnă activitate turistică pe Valea Arieșului, începând de la Sălciua până la Arieșeni” spune primarul comunei Albac, Tiberiu Todea.

„Din păcate nu avem foarte multe variante de dezvoltare socio-economică pe zona munților Apuseni după ce despre minerit nu mai puteam discuta și atunci prioritatea pentru Consiliul Județean și pentru orice Guvern care gândește politici naționale va fi cea de susținere a turismului în Apuseni” spune vicepreședintele CJ Alba, Florin Roman.

 

Ediţia din acest an a Târgului Naţional de Turism Rural va debuta, sâmbătă, la ora 10,00 cu o slujbă TE DEUM, urmată de un recital al Fanfarei „Augustin Bena”, iar la ora 10,30 târgul va fi deschis oficial. La ora 11,00 participanţii vor fi invitaţi la vernisajul expoziţiilor din cadrul târgului respectiv: expoziţia agenţiilor de turism, expoziţia meşterilor populari şi o expoziţie de artă fotografică cu instantanee realizate de clasa de arte vizuale a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, coordonată de Vasile Sârb. Seara, începând cu ora 20,00, este programat un spectacol folcloric în care vor evolua Grupul de tulnicărese ,,Moaţele” – Casa de Cultură ,,Avram Iancu” din Câmpeni, Ansamblul Folcloric ,,Floare de Colţ” din Galda de Jos, Ansamblul Folcloric ,,Doina Moţului” al Casei de Cultură ,,Avram Iancu” Câmpeni şi Ansamblul Folcloric ,,Arieşul” din Câmpeni. Programul va continua cu un recital de muzică uşoară susţinut de clasa de canto a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba. Prima zi a târgului se va încheia târziu în noapte cu focuri de artificii şi cu o petrecere tradiţională în jurul unui imens foc de tabără, atmosfera fiind întreţinută de trupele Re Born și Millenium C.

Ziua de duminică este dedicată gastronomiei, meşteşugurilor tradiţionale şi folclorului, iar organizatorii au pregătit un concurs gastronomic, demonstraţii de măiestrie meşteşugărească în arta lemnului, o paradă a portului popular autentic şi un spectacol de folclor. Manifestările vor debuta în jurul orei 11,00 cu un concurs gastronomic în cadrul căruia mai multe echipe vor fi provocate să gătească în aer liber mâncare tradiţională la ceaun. În paralel meşterii iscusiţi veniţi din întreaga ţară sunt provocaţi să îşi demonstreze măiestria cioplind în lemn obiecte de artizanat. La ora 14,00 va începe parada portului popular care va continua cu un spectacol folcloric extraordinar cu o durată de peste 6 ore. Iubitorii muzicii populare vor fi încântaţi de evoluţiile ansamblurilor folclorice: ,,Brădeana” din Sohodol, ,,Floare de Colţ” din Galda de Jos, ,,Câmpul pâinii” din Vinerea, ,,Vinţana” din Vinţu de Jos. Programul va continua cu Taraful Gigel Nicola alături de Ioana Ciorea, Alexandra Vădan, Aurel Şuteu, Eugen Mihăilă, Gheorghe Paşca şi Dorel Banci. Seara se va încheia cu Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” a Județului Alba, alături de interpreţii Nicolae Tuhuţ, Dorina Nariţa, Floricica Moga, Maria Filimon, Cătălin Haşa, Roxana Reche, cât şi de o serie de invitaţi precum Tudor Furdui Iancu, Leontina Fărcaş, Reta Rus, Veta Biriş, Petrică Moise, Anghelina Timiş. Conducerea muzicală va fi asigurată de dirijorul Alexandru Pal.

Târgul Naţional de Turism Rural Albac – cel mai important târg de turism rural din România

Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac este unicul târg de turism rural din Transilvania şi cel mai longeviv şi important din România. Evenimentul, ajuns la cea de-a XII-a ediţie, este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi Primăria Albac, iar partenerul oficial al târgului este Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural Filiala Alba. Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac este o marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba.

PROGRAMUL Târgului Naţional de Turism Rural ALBAC – ediţia a XII-a

2 – 4 septembrie 2016

Vineri, 2 septembrie 2016

Orele 10.00 – 20.00 Primirea expozanţilor şi amenajarea stand-urilor

Sâmbătă, 3 septembrie 2016

Orele 10.00 – 10.30 Te Deum şi Recital al Fanfarei ,,Augustin Bena” a Judeţului Alba

Orele 10.30 – 11.00 Deschiderea oficială a  Târgului Naţional de Turism Rural Albac 2016

Ora 11.00 Vernisarea expoziţiilor: expoziţia agenţiilor de turism, expoziţia meșterilor populari, expoziţia de artă fotografică realizată de Vasile Sârb, coordonator al clasei de arte vizuale – Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” Alba.

Orele 20.00 – 22.00 Spectacol folcloric:

Grupul de tulnicărese ,,Moaţele” – Casa de Cultură ,,Avram Iancu” din Câmpeni

Ansamblul Folcloric ,,Floare de Colţ” din Galda de Jos

Ansamblul Folcloric ,,Doina Moţului” al Casei de Cultură ,,Avram Iancu”  Câmpeni

Ansamblul Folcloric ,,Arieşul” din Câmpeni,

Clasa de dansuri populare a Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”

Orele 22.00 – 23.00 Recital de muzică ușoară – clasa Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”

Ora 23.00 Program artistic pentru tineret – muzică ușoară – Trupa Re Born. Foc de artificii. Foc de tabără

Duminică, 4 septembrie 2016

Orele 10.00 – 14.00 Vizitarea expoziţiilor

Orele 11.00 – 14.00 Demonstrații de măiestrie meșteșugărească – Arta lemnului

Orele 11.00 – 14.00 Demonstrații de gastronomie tradițională

Orele 14.00 – 15.00 Parada portului tradițional românesc

Orele 15.00 – 21.00 Spectacol folcloric extraordinar:

Ansamblul Folcloric ,,Brădeana” din Sohodol

Ansamblul Folcloric ,,Floare de Colţ” din Galda de Jos

Ansamblul Folcloric ,,Câmpul pâinii” din Vinerea

Ansamblul Folcloric ,,Vinţana” din Vinţu de Jos

Ansamblul Folcloric ,,Augustin Bena” al Judeţului Alba și invitații săi: Nicolae Tuhuţ, Tudor Furdui Iancu, Dorina Nariţa, Leontina Fărcaș, Floricica Moga, Reta Rus, Maria Filimon, Veta Biriș, Cătălin Hașa, Petrică Moise, Roxana Reche, Anghelina Timiș. Conducerea muzicală – dirijor Alexandru Pal.

Taraful Gigel Nicola alături de Ioana Ciorea, Alexandra Vădan, Aurel Şuteu, Eugen Mihăilă, Gheorghe Pașca și Dorel Banci.

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Marina

    marți, 30.08.2016 at 15:03

    Felicitări! Sunteți singurii care faceți jurnalism cu responsabilitate și respect pentru cititor. Toți ceilalți ziriști l-au citat pe Dumitrel care nici măcar nu a fost la conferința de presă. Sunteți singurii care fac jurnalism și nu copy-paste din comunicate de presă scrise la comandă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax