Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO/FOTO Reportaj pe repede înainte cu Petre Daea și activul PSD, prin șanțurile Cetății de la Alba Iulia

Publicat

YouTube video

Campania națională de informare și promovare ”Alege oaia” a ajuns la Alba Iulia, joi, 30 noiembrie, cu tot cu întâiul agricultor, Petre Daea. Pe o ploaie ciobănească, ministrul a ajuns în șanțurile Cetății, unde era așteptat de activul local de partid al PSD, de prefectul de Alba, Dănuț Hălălai, dar și de producătorii locali care pregătiseră, în așteptarea acestuia, sloi de oaie, pastramă, tocănițe și alte bunătăți de care însă nu s-a atins nimeni în așteptarea șefului. Însoțit de un alai numeros, printre care se aflau toți liderii social-democrați din Alba, Daea a făcut un tur în viteză al standurilor, pupându-i pe toți cei care i-au ieșit în cale: de la ciobani, bucătari, băcițe, membri de partid și chiar liberali aflați în raza sa de acțiune. Printre cei sărutați de ministrul agriculturii, s-au numărat și președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel și deputatul de Alba, Florin Roman. 

Ministrul Petre Daea a sosit intempestiv printre standurile ticsite de oameni, din șanțurile cetății. S-a scuzat pentru întârziere, motivând că a fost la o fermă din județ. ”Plouă”, a constatat Daea, care a adăugat imediat că ”ciobanii se bucură de ploaie”. Apoi a luat-o printre oameni, schimbând uneori direcția brusc, spre surprinderea alaiului format din liderii PSD Alba și angajați ai ministerului, care nu puteau ține pasul cu el. Popular, acesta a început să îi pupe pe toți cei care i-au ieșit în cale, uneori chiar extrăgând fețe familiare din rândurile din spate. Primul la rând, președintele unei asociații de producători locali, care l-a așteptat cu o pâine în forma hărții României. ”Sărut mâna domn ministru!” i-a strigat omul și l-a invitat să rupă pâinea, lucru pe care acesta l-a refuzat, pe motiv că arată prea bine întreagă. Până la urmă, a rupt o bucățică și, cu gura plină, l-a pupat pe prefect și pe consilierul acestuia.

Mai departe, ministrul, secondat de deputatul PSD de Alba Ioan Dîrzu, a alergat pe la standuri, a gustat produsele locale, și chiar a cumpărat o pâine cu 11 lei, căutându-se de bani mărunți. I s-a cerut să îi ajute și pe producătorii locali, nu doar pe ciobani. ”Să știi că mi-i ciudă pe dumitale o țâră! La anul îi musai să faci și pentru producătorii locali, să faci campania Alege produsele tradiționale” i-a spus unul dintre cei prezenți. ”Le luăm și noi la rând. E bine c-am început cu oaia, că ea vine săraca din vârful muntelui…”, a răspuns Petre Daea.

Popular, ministrul a fost chiar colindat de câțiva producători, care i-au cântat în tema campaniei: ”Trei păstori se întâlniră”. După un tur în forță al standurilor, ministrul a ajuns la cortul organizatorilor pentru a lua masa, unde a dat peste președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel și peste deputatul Florin Roman, pe care i-a pupat. Pe Roman chiar l-a bătut pe umeri, ca pe o veche cunoștință.

Acolo a susținut câteva declarații de presă supravegheat din apropiere de două consiliere, gata să-l oprească dacă ar face cumva vreo declarație mai aparte. Cele două au sărit ca arse când un jurnalist a întrebat de situația ministrului Carmen Dan care și-ar fi găsit în locuință aparatură de înregistrare, dar n-au apucat să-l oprească pentru că Petre Daea s-a descurcat și singur, spunând că nu comentează.

”Ciobanii și crescătorii de ovine în general. și fermierii, sunt bucuroși când plouă… și ministrul lor este bucuros când îl udă stropii de ploaie care vor aduce belșug cu siguranță anul viitor” a mai spus Daea.

Informații oficiale despre campania ”Alege oaia”

Campania are loc sub coordonarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Programul evenimentului cuprinde o serie de vizite la agenți economici din domeniu, ferme de ovine precum și o întâlnire cu președinți ai asociaților de crescători de ovine din județ, directori ai serviciilor deconcentrate. Lansarea oficială a campaniei privind promovarea consumului de carne și produse din carne de oaie a avut loc în Șanțurile Cetății din Alba Iulia, unde a fost prezent și Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Prin această campanie se urmăreşte valorificarea producţiilor agro-alimentare provenite de la specia ovine, creşterea valorii de export prin produse prelucrate, atragerea forţei de muncă în sectorul de prelucrare a cărnii şi a produselor din carne de oaie, dar şi păstrarea tradiţiilor privind preparatele culinare din această specie, în special în zonele montane.

Obiectivul final al campaniei este de a informa consumatorul asupra modului de preparare a cărnii de oaie şi a produselor din carne de oaie, cât şi de dezvoltare a unei culturi culinare în ceea ce priveşte consumul de carne de oaie. Totodată, se doreşte sprijinirea crescătorilor autohtoni de ovine şi înfiinţarea unei pieţe de Gross care va constitui un intermediar între crescătorii de ovine şi canalele de comercializare (retail şi magazine de proximitate).

”La evenimentul organizat în Alba Iulia, crescătorii de ovine îi vor aștepta pe vizitatori să guste din tocănița și din pastrama pregătite la fața locului, dar și să le răspundă la toate întrebările și curiozitățile. Se dorește a fi o manifestare a spiritului românesc, a tradițiilor și obiceiurilor care trebuie păstrate, cultivate și transmise generațiilor viitoare”, a precizat prefectul Dănuț – Emil Hălălai.

Instituția Prefectului – Județul Alba vă invită să participați în număr cât mai mare la acest eveniment și să ne bucurăm împreună de aromele speciale ale bucatelor românești.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Raul

    joi, 30.11.2017 at 16:24

    Vreți sa faceti agricultura modernă cu toți pensionarii , Daea, Lazea și alții de pe vremea colectivizării. Nu e de mirare ca va iasă “așa de bine”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax