Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Viezuri – cătunul din sudul Munților Apuseni în care mai trăiesc doar patru suflete. Nu s-a mai născut niciun copil de la Revoluție încoace

Publicat

Au trecut 25 de ani de când în satul Viezuri din comuna Ceru Băcăinți nu s-a mai născut niciun copil. În cătunul din sudul Munților Apuseni au mai rămas doar patru oameni, care își poartă de grijă unul altuia, și a căror medie de vârstă este de peste 70 de ani.

Șoții Dușa și Stănilă sunt sigurii care au mai rămas în Viezuri. Toți tinerii au plecat la oraș, majoritatea în Aiud – județul Alba sau Orăștie – județul Hunedoara. Cei patru localnici care au mai rămas au peste 70 de ani fiecare. Își duc viața așa cum știu ei din moși strămoși, fără curent electric, la lumina lămpii, iar singura sursă de venit este din creșterea animalelor.

Sătenii coboră la oraș doar de două ori pe an și atunci doar pentru a se aproviziona cu petrol pentru lampă, zahăr, ulei și făină pentru pâine. Iernile grele nu le permit acestora să parcurgă cei 6 km până în centrul comunei Ceru Băcăinți.

Viezuri nu este singurul cătun din zonă. Bulbuc şi Valea Mare, sunt alte sate care au fiecare câte șase localnici în vârstă, şi Curpeni, cu zece locuitori. Sate însingurate, la care ajungi foarte greu, după mulţi kilometri de urcuş pe drumuri de pământ şi piatră. Comuna are doar şase locuitori pe kilometru pătrat, 311 suflete în total.

Datele Direcţiei Regionale de Statistică Alba arată că, în 2002, în Ceru Băcăinţi s-au născut cinci copii. Zece ani mai târziu, la recensământul din 2011, au fost consemnate doar două naşteri. Ceru Băcăinţi nu este singura comună din Alba care se confruntă cu scăderea populaţiei. În comuna Ocoliş, tot din Apuseni, s-au declarat în 2002 două naşteri, iar în 2011 – doar una. La Ohaba au fost înregistrate în 2002 două naşteri, respectiv una în 2011. Populaţia judeţului este de 342.376 locuitori, cu 40.371 mai mică faţă de anul 2002. Raportat la situaţia înregistrată la recensământul din 1992, Alba a pierdut 71.543 de persoane.

Vezi AICI reportajul și galeria foto cu satul în care mai există doar patru suflete.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax