Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Viitoarele fonduri europene vor fi atrase în Regiunea Centru pe baza Planului Regional de Dezvoltare 2014-2020, sub coordonarea ADR Centru

Publicat

ADR Centru Reprezentanții autorităților publice locale, ai mediului de afaceri și ai societății civile din Regiunea Centru s-au reunit astăzi, 16 decembrie, la Hotel Parc din Alba Iulia, pentru a discuta despre domeniile care au nevoie de finanțare, în concordanță cu direcțiile de dezvoltare prevăzute de perioada de finanțare 2014-2020. Aceasta a treia conferință regională a ADR Centru organizată în luna decembrie a avut ca scop prezentarea Planului de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru următorii șapte ani, document aprobat de CDR Centru. În acest cadru a fost prezentată și discutată Strategia de specializare inteligentă de la nivel regional.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de coordonator al Comitetului Regional de Planificare (CRP) ”Centru”, a organizat aceasta conferință pentru a concluziona, în același cadru partenerial în care au avut loc și consultările de lucru cu membrii CRP ”Centru”, informațiile privind activitățile de pregătire a Regiunii Centru pentru noua perioadă de programare 2014-2020. În această întâlnire a fost dezbătut Planul Regional de Dezvoltare (PDR) a Regiunii Centru, aprobat de CDR Centru, pentru perioada 2014-2020 și ulterior, s-a discutat și pe marginea draftului Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru 2014-2020.

Planul de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020 (PDR Centru), este documentul principal de planificare și programare elaborat la nivel regional și este asumat de către factorii de decizie din Regiunea Centru. PDR Centru 2014-2020 poate fi consultat pe website-urile gestionate de ADR Centru. PDR Centru cuprinde și Strategia regională de dezvoltare, pregătită de ADR Centru încă din 2012, iar pe baza acestor documente s-au desfășurat întâlniri de lucru pentru întocmirea și prioritizarea portofoliului regional de proiecte. Acest portofoliu este, de fapt, o bază de date cu proiecte care ar putea beneficia de finanțare nerambursabilă în viitoarea perioada de alocare a fondurilor europene, între anii 2014 și 2020. Prin toate întâlnirile de lucru, începute în 2011 și finalizate prin conferința de azi, actorii regionali și-au  armonizat punctele de vedere, astfel încât Strategia de Dezvoltare a Regiunii Centru a devenit coerentă și unitară.

Dezbaterea draftului Strategiei de specializare inteligentă a adus în discuție concentrarea activității pe un număr limitat de domenii competitive. Strategia este pregatită tot în parteneriat și aduce împreună reprezentanții întreprinderilor private, ai organizatiilor de sprijin a afacerilor, sectorul de cercetare-dezvoltare, autoritățile locale și ONG-urile. Specializarea inteligentă înseamnă identificarea caracteristicilor și atuurilor unice ale fie­cărei regiuni, evidențierea avantajelor competitive ale fiecărei regiuni, precum și cooptarea părților interesate și a resurselor de la nivel regional în jurul unei viziuni axate pe cri­teriul excelenței asupra viitorului acestora. Cele două documente vor sprijini absorbția eficientă a fondurilor nerambursabile în perioada de programare 2014-2020.

”Am încheiat azi un ciclu de conferințe regionale prin care am prezentat și dezbătut, sintetic, principalele noastre domenii de activitate. Rolul nostru este de a coordona și pregăti documentele de planificare a dezvoltării, la nivel regional, precum și de a sprijini beneficiarii în accesarea de fonduri europene nerambursabile. De aceea, cadrul partenerial în care lucram, a fost favorabil și organizării acestor evenimente, în care am prezentat nu numai Planul de Dezvoltare Regională pentru perioada 2014-2020, dar și Strategia de dezvoltare inteligentă la nivel regional, documente elaborate, așa cum participanții au observat, pe baza experienței celor peste 15 ani de activitate în domeniul atragerii de fonduri europene, dar și a ultimilor șapte ani de implementare a Programului Operațional Regional în Regiunea Centru. Avem în regiune, în acest moment, un portofoliu substanțial, de peste 1300 de proiecte de dezvoltare, doar din domeniul public și al ONG, pentru perioada 2015-2020. În plus, oferim informații, care sunt în permanență actualizate pe paginile noastre de Internet, referitoare la noul Program Operațional Regional, pentru care am pregătit toate documentele necesare accesării viitoarelor fonduri europene. Toți partenerii noștri sunt informați și asteaptă de la ADR Centru aceeași susținere și disponibilitate de dialog, pentru a-și realiza proiectele, pentru a absorbi cât mai mult din cele peste 750 milioane euro care ne vor fi alocate. Considerăm că, prin evenimentele organizate, prin documentele pe care le pregătim, prin dialogul constructiv pe are îl purtăm în permanență cu toți actorii regionali, vom reuși să încheiem cu bine actuala perioadă de programare financiară, la sfârșitul anului viitor, iar, între timp, să demarăm cu succes noile cereri de proiecte, finanțate din fonduri structurale în Regiunea Centru”, a declarat la încheierea conferinței, directorul general ADR Centru, Simion Crețu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Leriu

    miercuri, 17.12.2014 at 19:03

    Este un proiect european,la care nu se respecta acordarea subventiei de participare lunara.Nici macar nu se vorbeste de banii care trebuie sa fie acordati participantilor la Cursul de Bucatar din cadrul Proiectului finantat din fondurile Uniunii Europene(FSE-POSDRU/125/5.1/S/133980)COREX- REGIUNEA CENTRU,MIERCUREA CIUC,JUD.HARGHITA.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax