Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VINERI: Armele războinicilor geți și daci, prezentate în volumul „Pumnalul sica în nordul Dunării – Semiotica marțială a puterii”, la muzeul din Alba Iulia

Publicat

afis lansare carte pumnalul sica Vineri, 10 iunie, la sediul Muzeului Național al Unirii, Alba Iulia, va avea loc lansarea volumului „Pumnalul sica în nordul Dunării (200 a. Chr. – 106 p. Chr.) – Semiotica marțială a puterii”. Cartea, editată bilingv, română-franceză, conține 247 de pagini în care este discutată problema pumnalelor sica descoperite sau aflate astăzi în nordul Dunării.

În ultimii ani a crescut vizibil numărul de pumnale curbe intrate în circuitul public și științific, o bună parte din această abundență datorându-se unor descoperiri fortuite, îndeosebi cu detectoarele de metale, transmit reprezentanţii muzeului. Aceste descoperiri se adaugă pieselor, destul de numeroase, aflate deja în circuitul științific.

Informaţiile despre multe dintre aceste arme, deși cu o frecvență fluctuantă, au apărut disparat în diverse publicaţii, mai mult sau mai puţin accesibile, uneori cu un set minimal de date întrucât erau doar o anexă la alte subiecte principale. S-a conturat, astfel, necesitatea centralizării tuturor datelor într-un catalog extins, care să aducă la zi documentaţia referitoare la acest tip de armă.

Volumul mare de informaţie, dispersia datelor, complexitatea subiectului, ori alte cauze, au dus, uneori, la erori şi confuzii care se cuvin semnalate și remediate, iar informațiile completate și actualizate. Analiza datelor arheologice și bibliografice, completată cu expuneri chorologice și morfo-funcționale, ar putea avea ca rezultat împrospătarea informației și formularea unor concluzii mai detaliate privitoare la emblematicele pumnale curbe de tip sica. Investigația este, acum, prioritar orientată pe armele descoperite și înregistrate în nordul Dunării, fără a considera însă că fluviul ar fi putut reprezenta o „barieră”, geografică sau de altă natură.

O sica este un pumnal cu lungimea cuprinsă, de regulă, între 25 și 45 de cm. Principala caracteristică a acestui tip de pumnal este alura curbată a întregii arme. Lama are, invariabil, un singur tăiș pe partea concavă și este decorată cu diverse motive geometrice sau zoomorfe.

Dincolo de multiplele necunoscute, numărul mare de piese permite o constatare certă – pumnalele de tip sica au jucat un rol major în mentalitatea și identitatea războinicilor geți și daci, fapt atestat de descoperirile arheologice, de izvoarele scrise și de reprezentările figurative.

Evenimentul va fi prezentat, începând cu ora 12.00, de dr. Cristina Bodó.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax