Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VINERI: Bustul omului de cultură Aron Cotruș va fi dezvelit pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia

Publicat

O nouă personalitate va îmbogăți, începând de vineri, Aleea Scriitorilor din Alba Iulia. Este vorba despre scriitorul și diplomatul român Aron Cotruș, al cărui bust va fi dezvelit la ora 10.00, în prezența reprezentanților Consiliului Județean Alba și ai Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Dezvelirea bustului scriitorului, cel care în 1935 a scris celebrul poem „Horia”, este legată de comemorarea a 229 de ani de la martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan, la Alba Iulia.

Odată cu dezvelirea bustului, va avea loc și un moment evocator al celui de semna versurile „M-au izbit atâtea aspre, repezi, trecătoare vijelii,/ şi dacă m-am bocit sau stat-am împietrit şi mut,/ n-am câştigat nimic, nici n-am pierdut…”( Aron Cotruş, „Am înflorit întocmai ca un măr”).

Aron Cotruș s-a născut în 2 ianuarie 1891, la Hașag, lângă Sibiu și a decedat la 1 noiembrie 1961, în California.  A studiat clasele gimnaziale la Blaj, la liceul „Andrei Șaguna” din Brașov și Facultatea de Litere din Viena, și a făcut parte din redacția ziarelor cu caracter naționalist „Românul” (Arad) și „Gazeta Transilvaniei” (Brașov), dar a avut și colaborări cu reviste de cultură, precum „Gândirea”, „Vremea”, „Libertatea” (Orăștie), „Iconar” (Cernăuți).

În timpul Primului Război Mondial a ajuns în Italia, unde a lucrat pe lângă Legația României din Roma. După terminarea războiului, în 1919, s-a întors în țară a devenit ziarist în Arad, membru al Societății Scriitorilor Români și director la biblioteca Sămănatorul.

A lucrat ca atașat de presă la Roma, Varșovia, iar în timpul celui de al Doilea Război Mondial, ca secretar de presă la Madrid și Lisabona. A fost directorul publicației „Frăția de cruce” între anii 1940 și 1941.

După prăbușirea regimului antonescian s-a exilat ca refugiat politic în Spania unde a devenit președintele Comunității Românilor, apoi director la revistei prolegionare „Carpații”, apărută în Madrid.

În anul 1957 s-a stabilit în Statele Unite, la Long Beach, California, unde a trăit până la sfârșitul vieții, pe 1 noiembrie 1961. Rămășitele sale pământești se află în cimitirul Crucea Sfântă, din Cleveland, sub o simplă placă de piatră.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax