Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VINERI: Expoziția „Armata romană cuceritoarea Daciei. Organizare, echipamente, tehnici de luptă”, la Sala Unirii din Alba Iulia

Publicat

În spațiile expoziționale de la Sala Unirii din Alba Iulia va fi vernisată vineri, 23 iunie, de la ora 17:00, expoziția „Armata romană cuceritoarea Daciei. Organizare, echipamente, tehnici de luptă”.

Expoziție eveniment, care își propune să surprindă cât mai multe aspecte legate de armata romană din perioada războaielor daco-romane (101-106 d.Hr.). Astfel, alături de obiecte aflate în patrimoniul muzeului albaiulian, vor fi expuse și multe replici după echipamentele și armamentul legiunilor romane din acea perioadă. Dintre acestea amintim armamentul greu, precum berbecul roman, turnul de asalt sau cel de apărare, catapulta, scorpionul sau manubalista.

Pentru a înțelege mai bine viața cotidiană a militarilor din timpul campaniei, în spațiul expozițional au fost recreate diferite secvențe din interiorul unui castru roman, precum un interior de contubernium sau chiar o latrină romană.

Printre exponatele deosebite care pot fi văzute se numără și o reconstituire a armurii împăratului Marcus Ulpius Traianus, după o statuie a împăratului aflată în colecția Villa Borghese din Roma, având ca autor pe Paul Cheptea. De asemenea, în cadrul expoziției va rula un film documentar având ca temă tocmai organizarea și echipamentele de luptă ale armatei romane.

Expoziția va avea și un aspect interactiv, prin implicarea publicului în reconstituirea unor momente din activitățile cotidiene ale legionarilor, ca de pildă antrenamentul la stâlpul de instrucție, intitulat PALUS.

De precizat că vernisajul expoziției va fi animat prin prezența reenactorilor care dau viața legionarilor romani, cu această ocazie fiind prezenți reprezentanții a numai puțin de patru legiuni romane care au luptat în Dacia: Legiunea XIII Gemina, Legiunea V Macedonica, Legiunea VI Ferata și Legiunea IV Flavia Felix.

Curatorii expoziției sunt istoricul Liviu Zgârciu și restauratorii Alexandru Știrban și Dan Anghel, din cadrul muzeului albaiulian.

Expoziția este organizată de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia cu sprijinul Primăriei Comunei Dobrosloveni – județul Olt, Asociația Terra Dacica Aeterna – Cluj Napoca, Historia Renascita – Pitești și Veteres Milites – Sibiu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax