Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Vineri: Expoziție stradală și ateliere la ”Noaptea cercetătorilor” în Alba Iulia. Arta vechilor icoane pictate pe lemn

Publicat

La Alba Iulia, vineri, 29 septembrie, în cadrul evenimentului ”Noaptea cercetătorilor” va fi prezentată o expoziție stradală și ateliere practice prin care se poate descoperi arta vechilor icoane transilvănene pictate pe lemn și culorile cu care se picta în urmă cu trei sute de ani.

Expoziția „Materie și Icoană” va fi deschisă de la ora 17.00, pe aleea din fața Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

Expoziția documentară valorifică rezultatele unui proiect de cercetare care a adunat în jurul icoanelor transilvănene specialiști din diverse domenii (conservare-restaurare, știința patrimoniului, istorie, științele naturii, arheologie) cu scopul de a recupera și reînvia vechea tehnică de pictare a icoanelor pe lemn transilvănene din secolul al XVIII-lea și din prima jumătate a secolului al XIX-lea.

Prin metode moderne de investigare, au fost identificate materialele folosite de vechii maeștri iconari și proveniența acestora.

Tehnica a fost reconstituită pictând noi icoane cu pigmenți similari celor folosiți în vechime, unii preparați din materie primă de origine locală, transmit reprezentanții Museikon.

Vernisajul va fi urmat de ateliere practice de reconstituire a metodelor vechi de obținere a pigmenților și a cernelii ferogalice din minerale și vegetale identificate și prelevate de pe cuprinsul județului Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax