Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ASTĂZI: Icoane pictate pe sticlă, expuse la Museikon Alba Iulia. Sunt realizate de un lector de la Facultatea de Teologie

Publicat

Vineri, 6 mai 2022, ora 17.00, la Museikon va fi vernisată expoziția ”De la cavalerul trac la Sfântul Gheorghe. Iconografia eroică; Arhetipul eroului și sfântului”.

Cu această ocazie vor fi expuse, alături de artefacte din colecțiile Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, și o serie de icoane pe sticlă realizate de Simona-Teodora Roșca-Neacșu, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia.

Artista este cunoscută prin activitatea didactică, publicistică și expozițională de promovare a iconografiei românești și de redescoperire a vechii iconografii creștine din diferite tradiții culturale.

Icoanele expuse sunt pictate în tehnica tempera, cu foiță de aur și argint și reproduc, reinterpretează sau sunt inspirate din iconografia transilvăneană a secolelor XVIII-XIX. Se regăsesc icoane și motive iconografice din următoarele centre ale picturii pe sticlă: Nicula/ Gherla, Șcheii Brașovului, Laz, Lancrăm, Mărginimea Sibiului, Făgăraș.

Sfântul Gheorghe omorând balaurul/ șarpe apare întotdeauna călare, cu sulița, cu o mantie roșie (cel mai adesea), roșul fiind și un simbol al muceniciei. În compoziție mai pot sa apară: prințesa care a fost salvată de la moarte, palatul, perechea imperială și curteni, slava divină, un înger (care în unele reprezentări aduce cununa muceniciei/ a biruinței), copilul salvat din robie, chivotul Bisericii; iar ca elemente de decor: torsada/ frânghia răsucită, motive vegetale și florale.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax