Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Când începe sesiunea a doua de înscrieri în Rabla Clasic și Rabla Plus. GHID de finanțare și bugetul alocat

Publicat

rabla 2

AFM a anunțat când începe sesiunea a doua de înscrieri în Rabla Clasic și Rabla Plus. În această etapă se vor putea înscrie atât persoanele fizice, persoanele juridice dar și unitățile administrativ teritoriale și instituțiile publice.

Cei care vor să își înlocuiască mașinile vechi cu unele noi se vor putea înscrie de vineri, 1 septembrie, în programele Rabla Clasic sau Rabla Plus, în etapa a II-a programată pentru anul 2023.

AFM are alocat un buget total pentru această etapă este de aproape 495 milioane de lei. Potrivit calendarului, etapa a II-a de înscriere se va desfășura în perioada 1 septembrie – 30 noiembrie 2023.

Indiferent pentru care program optează, solicitanții se pot înscrie direct online pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

Sesiune de înscriere producători în cadrul Programelor Rabla Clasic și Rabla Plus

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) organizează o sesiune de înscriere în vederea validării solicitanţilor producători, în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național și a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic 2020-2024, în perioada 29 august – 12 septembrie 2023.

Condițiile de participare în Programele ”Rabla Clasic” și ”Rabla Plus”, precum și documentele pe care trebuie să le transmită solicitanții producători/dealeri pot fi găsite în ghidurile de finanțare ale celor două programe, aprobate prin Ordinele nr. 784 și 783/22 martie 2023, publicate pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (www.afm.ro), la secțiunile aferente programelor.

Listele producătorilor validați în cadrul celor două programe vor fi publicate pe site-ul AFM.

Rabla Clasic

Vezi AICI: Ghid de finanțare Rabla Clasic

Potrivit Ghidului, cuantumul primei de casare este de:

 • 7.000 lei pentru achiziţionarea unei motociclete în schimbul casării unui autovehicul uzat;
 • 7.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul casării unui autovehicul uzat;
 • 10.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul casării a două autovehicule uzate.

La prima de casare se pot adăuga următoarele ecobonusuri, astfel:

 • 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP;
 • 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;
 • 3.000 lei se acordă pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;
 • 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară;
 • 1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicletă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/km în sistem WMTC.

Rabla Plus

Vezi AICI: Ghid de finanțare Rabla Plus

Potrivit Ghidului, cuantumul ecotichetului pentru casarea unui singur autovehicul uzat este de:

 • 51.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta;
 • 26.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP;
 • 26.000 lei pentru achiziţionarea unei motociclete electrice.

Cuantumul ecotichetului pentru casarea a două autovehicule uzate este de:

 • 54.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta;
 • 29.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP.

La ecotichet se poate adăuga un ecobonus în cuantum de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax