Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VINERI, la Blaj: Paradă cu călăreți și torțe, la „Sărbătoarea Libertății”. Fanfară și cântece patriotice pentru comemorarea Marii Adunări Naționale

Publicat

parada

Ca în fiecare an, la Blaj are loc în această perioadă „Sărbătoarea Libertății”, eveniment ce comemorează Marea Adunare Națională de pe Câmpia Libertății din 3 -15 mai 1848. Spectacole de muzică populară, concerte de muzică clasică, paradă cu călăreți și torțe, precum și un spectacol pentru tineret., sunt doar câteva dintre evenimentele ce vor avea loc la Blaj. Vineri, cei prezenţi vor avea parte de un moment de istorie, respectiv parada de călăreţi cu torţe, care îl va avea ca protagonist pe Avram Iancu pe calul său alb. Acesta va fi urmat de 20 de călăreți din Tiur, îmbrăcați în straie naționale și de peste 300 de dascăli și elevi ai Blajului care vor purta torțe aprinse.

În acest an, Parada cu călăreți și torțe se va desfășura vineri, începând cu ora 20.30 și va avea același traseu ca și în anii precedenti, cu plecarea din centrul municipiului Blaj și sosirea în Parcul Avram Iancu.

Este pentru a șasea oara când se organizează un astfel de eveniment. Administrația locală și-a dorit să reînvie o tradiție existentă în Mica Romă în perioada interbelică, aceea ca dascălii și elevii din școlile Blajului să participe în luna mai la o procesiune de torțe, călăreți și fanfară care să aducă aminte de faptele înaintașilor lor.

Organizatorii și-au dorit să respecte pe cât posibil adevărul istoric astfel că în avangarda paradei se va afla Avram Iancu pe al său cal alb, întruchipat de Mihai Tarko, solistul grupului folcloric Obârșia.

Acesta va fi urmat de 20 de călăreți din Tiur, îmbrăcați în straie naționale și de peste 300 de dascăli și elevi ai Blajului care vor purta torțe aprinse. Procesiunea va fi deschisă de fanfara Centrului Cultural „Augustin Bena”, care va intona cântece patriotice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax