Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Vineri, la Sebeș: Concert de vioară și chitară „Paganini Magic”. Alexandru Tomescu și Dragoș Ilie, în Turneul ”Stradivarius”

Publicat

Vineri, la Catedrala Reformată-Lutherană din Sebeș, de la ora 19.00, Alexandru Tomescu va fi în concert, în cadrul Turneului Internațional ”Stradivarius 2022”.

Ajuns la ediția a XV-a, Turneul Internațional Stradivarius din acest an este „Paganini Magic” și include mai multe locații, până în 16 iulie. Este un turneu dedicat marelui muzician Niccolo Paganini, considerat, pe lângă „cel mai virtuos violonist” și un virtuos la chitară, care a scris multe sonate și concerte inedite.

Nemulțumit, a început să scrie sonate pentru vioară și chitară, triouri și cvartete împreună cu instrumente cu coarde, a scris pentru chitara cu șase coarde, care la acel moment o înlocuia pe cea „spaniolă” cu cinci coruri (patru corzi duble și una singur ă în partea superioară numită cantino), iar acest lucru explică flerul său în pizzicato-ul crepitant de la vioară.

Violonistul Alexandru Tomescu spune că:

“Am fost întrebat de multe ori care este gradul de libertate de care mă bucur ca artist. Dacă pentru majoritatea concertelor trebuie luate în calcul o mulțime de variabile, pentru mine, excepția notabilă este Turneul Stradivarius. Îl consider laboratorul meu de experimente muzicale, locul în care pot traduce în realitate ideile mele cele mai îndrăznețe.

În anul 2022 vreau să cant în multe locuri, în primă audiție, o serie de sonate pentru vioară și chitară clasică, semnate de Niccolo Paganini, un concert în care sunetul muzicii va întâlni spectacolul luminii, printr-un concept de light design de excepție.

Poster_Stradivarius2022_SEBES

Numele lui Niccolo Paganini aproape că nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este considerat magicianul viorii, cel care a produs o adevărată revoluție în muzică și cel a cărui virtuozitate nu a fost niciodată egalată. Puțină lume știe, însă, despre pasiunea sa pentru chitară, instrument care în secolul XIX cunoștea o popularitate greu de imaginat în ziua de azi. Paganini, însuși, consideră chitara ca fiind Regina sa – și nu vioara!”

Alături de Alexandru Tomescu va fi Dragoș Ilie, câștigător a numeroase premii naționale și internaționale, care a ales să trăiască și să studieze în SUA.

Programul “Paganini Magic ” are o durată de 75 minute și cuprinde Centone di Sonate, op. 64, MS 112 – 6 sonate pentru vioară și chitară clasică:

Fondurile colectate vor merge către tinerii artiști refugiați din Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax