Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VINERI: Manifest la Alba Iulia pentru conștientizarea dreptului la întrerupere de sarcină. Protest la Obeliscul din Cetate

Publicat

Obelisc Horea Closca si Crisan drona

O manifestare pentru conștientizarea dreptului la întrerupere de sarcină, va avea loc, vineri, 8 martie la Alba Iulia. Este vorba despre un protest prin care organizatorii vor să atragă atenția cu privire la drepturile femeilor care vor să facă avort. 

Manifestarea va avea loc de la ora 19.30, în zona Obeliscului ”Horea, Cloșca și Crișan”. Potrivit reprezentanților Jandarmeriei Alba manifestarea este una avizată de către forțele de ordine din oraș.

”Ziua de 8 martie își are originile în protestele pentru sufragiul universal și drepturile femeilor, așa că vă invităm și pe voi să protestați în Alba Iulia, în fața Obeliscul lui Horea Cloșca și Crișan, începând cu ora 19:30 până la ora 20:30, pentru avorturi decontate de stat, accesibile pentru toate persoanele.

Dreptul la avort este un drept fundamental fără de care țara noastră a văzut ce tragedii se întâmplă.

Deși teoretic procedura medicală este legală, avortul rămâne în continuare inaccesibil multora al căror parcurs în viața depinde de el.

Există județe întregi în care spitalele refuză să efectueze procedura sub pretexte, iar la clinicile private un avort ajunge să coste și câteva mii de lei.

În combinație cu violența obstetrică răspândită la care sunt supuși pacienții și propaganda conservatoare care demonizează procedura, avortul în continuare nu este accesibil fără suport material și social, iar persoanele queer, rasializate sau care nu au asigurare de sănătate se confruntă cu straturi adiționale de discriminare în sistemul medical”, au transmis organizatorii.

Proiect de lege pentru decontarea procedurilor de avort, respins în Parlament

Mai mulți parlamentari au depus în luna mai a anului 2023, un proiect de lege prin care se dorea decontarea din partea statului a procedurilor de avort.

Însă, propunerea legislativă privind garantarea dreptului la proceduri de întrerupere a sarcinii, informare corectă şi decontarea serviciilor pentru categorii vulnerabile a primit un raport de respingere de la Comisia de sănătate din Senat, cu votul PSD, PNL, UDMR şi AUR.

Ce prevedea propunerea legislativă

Propunerea legislativă iniţiată de parlamentarii Oana Cambera, Simina Tulbure şi Andrei Lupu propune menţionarea expresă în legea sănătăţii publice a dreptului la proceduri de întrerupere a sarcinii, crearea unei platforme naţionale cu informaţii medicale despre sănătate reproductivă, decontarea procedurii pentru femeile din categorii vulnerabile, victime ale agresiunilor sexuale şi tinere sub 18 ani.

De asemenea, proiectul propune disponibilitatea procedurii de întrerupere a sarcinii la cerere, în fiecare spital judeţean.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pamfil

    miercuri, 06.03.2024 at 13:32

    urmasii lui Ceausescu exista, deghizati in calugari, ideologi religiosi, idioti utili care vor sa dicteze ce sa faca femeile cu propriul corp.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax