Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VINERI: Noaptea Cercetătorilor Europeni, la Alba Iulia. Experimente științifice, jocuri, ateliere și concursuri. PROGRAMUL complet

Publicat

Cetatea Alba Carolina va fi vineri gazda unui eveniment deosebit de captivant: Noaptea Cercetătorilor Europeni. Evenimentul îi invită pe toți cei curioși la o călătorie în lumea fascinantă a științei, pentru a lua parte la experimente inedite, prezentări captivante și concursuri cu premii atrăgătoare.

Cercetători mici sau mari îşi propun să prezinte o parte din munca lor către publicul larg, prin intermediul unor experimente ştiinţifice dar şi prezentând unele aparate, metode sau tehnologii care au schimbat sau pot îmbunătăţi viaţa noastră cotidiană.

Astfel, albaiulienii și turiștii sunt așteptați vineri, 29 septembrie, între orele 17:00 și 22:00, în două locații diferite (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Museikon Alba Iulia), pentru a lua contact cu lumea fascinantă a ştiinţei şi cercetării, ce vine să-şi dezvăluie „secretele” într-un mediu prietenos şi într-o atmosferă relaxantă.

Program Noaptea Cercetătorilor Europeni 2023, la Alba Iulia

  • ora 17:00 – Strada Muzeului

Deschiderea evenimentului Noaptea Cercetătorilor și prezentarea expozanților

  • ora 17:10 – Strada Muzeului

Vernisajul expoziției stradale „Materie și Icoană” în cadrul evenimentului „Noaptea Cercetătorilor Europeni-2023”

  • orele 17:30 – 21:30 – Strada Muzeului

Ateliere practice de obținere a unor pigmenți și cerneluri din materia primă locală

Atelier practic și filmat, realizat în colaborare cu Centru Multicultural „Liviu Rebreanu” Aiud-Muzeul de Istorie și Științele Naturii Aiud, care a pus la dispoziție, atât pentru atelierul practic desfășurat la Alba Iulia, cât și pentru film, piese din colecție (viespi galicole, gale de sau minerale).

Descriere atelier practic:

Atelierul este un experiment de obținere a unor pigmenți și cerneluri din materia primă locală (minerale, vegetale identificate pe cuprinsul jud. Alba), în dorința de a reînvia tehnica de pictare a icoanelor pe lemn în Transilvania, în secolele XVIII-XIX.

Abordarea interdisciplinară (istorie, istoria artei, chimie, biologie, geografie, restaurare) are menirea de a pune în valoare potențialul zonei și de promova specificul local și colecțiilor celor două muzee implicate. Filmul este o prezentare documentată, contextualizată și mai elaborată a etapelor de obținere a pigmenților și cernelurilor din materia primă locală.

Vă invităm, așadar, să reînviem arta vechilor icoane transilvănene pictate pe lemn și să redescoperim culorile cu care se picta în urmă cu trei sute de ani.

Program Atelier Cerneală: 17:30-18:00; 18:30-19:00; 19:30-20:00; 20:30-21:00

Program Atelier Pigmenți: 18:00-18:30; 19:00-19:30; 20:00-20:30; 21:00-21:30

  • orele 17:30 – 22:00 – Aripa nordică a Sălii Unirii

Jucării din materiale reciclabile

După ce ați comandat pizza pentru acasă, într-o zi în care sunteți împreună cu familia, nu aruncați cutia la gunoi. Din capacul acesteia, cu puțină imaginație, puteți decupa diferite forme de animale.

„În atelierul nostru am adus multe capace de pizza pe care am conturat, apoi am decupat diferite specii de dinozauri. Paiele de la sucurile răcoritoare le-am folosit pe post de bețe, iar din haine mai vechi am tăiat fâșii de pânză și am îngrășat dinozaurii, învelindu-le burtica. Am acoperit apoi cartonul cu acuarele, am lipit și un ochișor caraghios și am obținut o jucărie nouă și frumoasă, de care nu ne putem plictisi foarte ușor”, au transmis organizatorii.

  • orele 17:30 / 20:00-22:00 – Strada Muzeului / Aripa nordică a Sălii Unirii

Puzzle istoric 

Imagini istorice și teme de toamnă amestecate așteaptă pasionații să le descâlcească!

  • orele 17:00-22:00 – Strada Muzeului

Peretele visurilor și al dorințelor

O adaptare interactivă inspirată de o inițiativă globala, care va oferi publicului ocazia sa se gândească la visuri, dorinte și planuri de viitor și să-și pună întrebări esențiale: ce are, de fapt, valoare pentru noi și ce ne dorim cu adevărat să facem în timpul care ne este dat.

  • orele 17:30-22:00 – Strada Muzeului

Officina Scriptoria

Atelier antic de scris; instrumente antice de scris, papirusuri, pergamente și tăblițe cerate susținut de voluntarii Asociației Culturale pentru Istorie Vie Alba Iulia.

  • orele 17:30-22:00 – Strada Muzeului

Officina Monetaria

Atelier de bătut monede antice (denar și aureus) susținut de voluntarii Asociației Culturale pentru Istorie Vie Alba Iulia.

  • orele 17:30-22:00 – Strada Muzeului

Officina Signaculorum

Atelier de realizat plăcuțe cu diverse inscripții. Activitate oferită de voluntarii Asociației Culturale pentru Istorie Vie Alba Iulia.

  • orele 17:30-22:00 – Strada Muzeului

Prezentări de echipamente militare romane (lorica, galea, gladius, pilum). Atelier susținut de voluntarii Asociației Culturale pentru Istorie Vie Alba Iulia.

  • orele 17:30-22:00 – Strada Muzeului

Atelier de țesut

Să țesem cu voluntarii Asociației Culturale pentru Istorie Vie Alba Iulia.

  • orele 17:30-22:00 – Strada Muzeului

1918 – Apelul de seară al Gărzii Naționale de la Alba Iulia

Prezentarea Gărzii Naționale de la Alba Iulia și activitatea acesteia în preajma zilei de 1 decembrie 1918 la Alba Iulia.

  • orele 17:30–22:00 Strada Muzeului

Oficiul Poștal al Gărzii Naționale de la Alba Iulia

Prezentarea unui Oficiu Poștal unde participanții vor avea posibilitatea să scrie și să trimită o carte poștală.

  • orele 18:00-18:30 / 18:40-19:10 / 19:20-19:50 / 20:00-20:30 / 20:40-21:10 / 21:20-21:50 – Museikon Alba Iulia

În jurul Codicelui de aur 

Povestea celui mai vechi manuscris de pe teritoriul României va fi spusă cu ajutorul copiei recent achiziționate de Muzeul Național al Unirii.

  • orele 17:30-22:00 – Museikon Alba Iulia

Atelier de modelat cu artista Maria Ariciu

În cadrul acestui atelier, copiii vor avea ocazia să modeleze obiecte de mici dimensiuni.

  • orele 17:30 -22:00 – Museikon Alba Iulia

Ars Calligraphica – începuturile tiparului.

Atelier experimental folosind o replica a unei prese tipografice din secolulul al XVIII-lea.

„Lumea scrisului a fost mereu o fascinantă artă și o prezență nelipsită din cursul și povestirea istoriei. Despre cum a apărut scrierea și când s-a întâmplat acest lucru am vorbit în edițiile precedente și am exemplificat pe larg, în cadrul atelierelor Ars Calligraphica, scrierea pe os, lut, lemn, tăblițe cerate, papirus, pergament, ceramică și pe nenumărate tipuri de hârtie.

Anul acesta la Noaptea Cercetătorilor Europeni avansăm în tehnologia și arta scrisului și călătorim în timp până în secolulul al XVIII-lea. Cei care ne-au trecut pragul în ultimii ani au
avut ocazia să vadă la Museikon un atelier tipografic specific secolului precizat; însă despre cum funcționează acesta și ce înseamnă tiparul manual, cu ce tipuri de cerneală vom lucra, în ce limbă vom tipări și alte informații inedite despre tehnologia scrisului din secolele trecute”, au transmis reprezentanții Muzeului Unirii din Alba Iulia.

  • orele 17:30 -22:00 – Museikon Alba Iulia

Atelier de pictură pe sticlă sub îndrumarea unul Tezaur uman viu, Florin Poenariu din Laz

Atelier de pictură, în cadrul căruia cursanții vor afla și vor experimenta alături de un maestru iconar, care sunt etapele de lucru pentru realizarea unei icoane pe sticlă.

  • ora 21:30 – Strada Muzeului

Tombolă cu premii

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax