Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VINERI: Proiecție de film la Muzeul Unirii din Alba Iulia. Documentarul „Un film autist normal”

Publicat

YouTube video

La Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia va avea loc vineri, de la ora 19:00, proiecția documentarului „Un film autist normal”, produs în Republica Cehă în 2016. Evenimentul va fi urmat de o discuție cu publicul și invitatele Iulia Muntean și Luiza Pop de la Asociația Stop Autism Alba pe tema situației autiștilor.

Al treilea eveniment din seria „Proiecții cu reflecții”, organizat de către Asociația Forum Apulum, se va desfășura vineri seara, 27 octombrie, de la ora 19:00, într-un nou loc – Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Cei interesați sunt așteptați la proiecția documentarului „Un film autist normal” (Miroslav Janek | Republica Cehă | 2016 | 88 minute) oferit de către One World Romania prin programul Kinedok. După proiecție, va avea loc o dezbatere pe tema autismului și a celor afectați de acest sindrom împreună cu publicul și invitatele Iulia Muntean și Luiza Pop de la Asociația Stop Autism Alba. Producția este în limba cehă, și va fi subtitrată în limba română.

Pentru societate, eu am o dizabilitate. Pentru mine, societatea are o dizabilitate”, spune unul dintre protagoniștii filmului, cu toții etichetați ca „autiști”. Regizorul Miroslav Janek decide să-și abordeze subiecții nu în calitatea lor de copii diagnosticați cu sindromul Asperger, ci ca personaje complexe și neuro-diverse rătăcite într-o majoritate de neuro-tipici. Într-o asemenea perspectivă, autismul încetează a mai fi un diagnostic și devine un mod neobișnuit de a gândi, care necesită efort pentru a fi descifrat. Filmat pe parcursul a doi ani, acest documentar este un portret intim și afectuos a cinci adolescenți originali care, în afara pasiunilor pentru Tarantino și Micul Prinț, pentru muzică clasică sau scriitură creativă, pot explica foarte clar modul în care viața le este afectată de construcția diferită a creierelor lor. Energia și imersivitatea filmului sunt parte a strategiei regizorului de a repoziționa perspectiva aceste majorități care decide ce e „normal”.

Premii și festivaluri:

  • 2017 – Jury Award One World Romania Documentary and Human Rights Film Festival
  • 2016 – Czech Lion Award for Miroslav Janek, Best Documentary
  • 2016 – Czech Film Critics Award for Miroslav Janek, Best Documentary
  • 2016 – Karlovy Vary International Film Festival
  • 2016 – DOK Leipzig

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax