Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VINERI: Vernisajul expoziției „Figlina lateraria legionis”, în deschiderea celei de-a VIII-a ediție a Festivalului Roman Apulum

Publicat

Vineri, 27 august, ora 16:00, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, în deschiderea celei de-a VIII-a ediție a Festivalului Roman Apulum, va avea loc vernisarea expoziției Figlina lateraria legionis.

Expoziția își propune ilustrarea principalelor tipuri de ceramică arhitectonică  produsă de atelierele militare de la Apulum, în special cele aparținând Legiunii a XIII-a Gemina, dar și de către equites și pedites singulares, unități de gardă ale comandantului armatelor romane din Dacia, Legatus Augustus praetorius sau consularis.

Sunt exemplificate principalele tipuri de cărămizi, țigle, olane, tuburi folosite la instalații de hipocaust sau pentru aprovizionare cu apă, ceramica decorativă (antefixe, mozaic). Același materiale de construcții se remarcă prin numărul extrem de mare de ștampile ce menționează abreviat, sub diferite forme, numele legiunii fiind însoțite uneori de antroponime ce amintesc numele unor magister figlinarum, ofițeri însărcinați cu supravegherea activității acestor ateliere.

Descoperile de Apulum se remarcă prin numărul mare și divers de ștampile produse de o unitate militară romană din Dacia. În paralel sunt prezentate metodele de confecționare și ștampilare a cărămizilor și de obținere a  tesserelor din ceramică. Mobilierul expozițional este completat cu machete ce redau construirea de către legionarii romani a unui castru și amenajarea unui drum.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate