Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

VINERI: Zeii Olimpului prind viață cu ajutorul tehnologiei moderne. Expoziție PANTHEON 3D la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Publicat


afis landscape

De la zeii Olimpului la Zeii Romei. Istoria prinde viață, grație tehnologiei 3D, în cadrul unei expoziții temporale care va avea loc vineri, 13 septembrie de la ora 18.00. Vor fi prezentate principalele divinități ale panteonului greco-roman, cu mitologia, dar mai ales cu iconografia lor desăvârșită de marea artă a Antichității.

Chipurile de la Apulum ale zeilor și zeițelor care au coborât din Olimp pentru a ajunge aproape neschimbați la Roma, ne arată că viața spirituală și expresiile ei artistice alcătuiau și în provinciile Imperiului un tablou viu, cu o compoziție extrem de diversă și fascinantă.

Expoziția noastră prezintă publicului vizitator colecția de artă romană reprezentând divinitățile clasice universal, cu piese descoperite în marele sit roman de la Apulum. La deschiderea evenimentului care valorifică reprezentările unor zei protectori ai armatei și ai statului roman vor participa și soldații din Legiunea a III-a Geminia reprezentând Garda de la Apulum.

Panteonul „clasic” greco-roman de la Apulum ni-i înfățișează mai ales pe Zeus/Iupiter, Hera/Iuno, Athena/Minerva, Apollon/Apollo, Hermes/Mercurius, Afrodita/Venus, Artemis/Diana, Ares/Mars, Demeter/Ceres. Sculptați în piatră, turnați în bronz, modelați în lut sau gravați pe pietre de inel, zeii și zeițele ne apar acum și în forma lor digitală, prin scanarea cu ajutorul luminii structurate sau cu ajutorul tehnicilor avansate de fotografiere H-RTI și fotogrammetrie.

afis

Ei devin astfel cu adevărat nemuritori, de această dată în cadrul colecției virtuale a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

ZEI PE DISPLAY reprezintă componenta expozițională 3D de vizualizare a pieselor romane. Prezentarea se realizează cu ajutorul unui dispozitiv interactiv cu ecran tactil care permite accesarea online și vizualizarea colecției cu modelele 3D ale sculpturilor romane disponibilă pe https://sketchfab.com/MNUAI, prin intermediul platformei Sketchfab.com. 

Deasemenea, puteți urmări activitățile programului pe https://www.facebook.com/Pantheon3D/. Imprimanta 3D și câteva dintre replicile realizate după sculpturi antice se numără printre vedetele expoziției.

Programul cultural PANTHEON 3D urmărește valorificarea interdisciplinară a patrimoniului arheologic de epocă romană prin tehnologie modernă: digitizarea 3D a operelor de artă romană reprezentând divinități și personaje mitologice din colecția Muzeului Național al Unirii Alba Iulia. Valorificarea patrimoniului cultural mobil prin tehnologie digitală în contextul abordărilor inter/multidisciplinare aduce în prim plan scanarea 3D și fotogrammetria ca metode independente de documentare care pot fi ȋnsă foarte ușor integrate ȋn fluxul operațiunilor de documentare specifice patrimoniului cultural.

Echipa de implementare a programului este alcătuită din: Anca Timofan, Călin Șuteu, Radu Ota, George Bounegru, Ilie Lascu, Radu Ciobanu, Cătălin Pavel, Daniela Burnete, Dan Anghel, Adina Bogdan.

Instituțiile partenere în cadrul programului cultural Pantheon 3D: Primăria Municipiului Alba Iulia, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Muzeul Național Brukenthal Sibiu, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Muzeul de Istorie Turda, Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia, Colegiul Naţional „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia, Asociația Nevăzătorilor din România – Filiala Județeană Alba.

Programul cultural PANTHEON 3D, implementat de Muzeul Național al Unirii Alba Iulia în anii 2018-2019 și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, a ajuns la cel de-al treilea eveniment expozițional, care va fi vernisat vineri, 13 septembrie, ora 18, la parterul muzeului.

OLYMPOS 3D își așteaptă vizitatorii timp de două luni, în perioada 13 septembrie-13 noiembrie 2019.


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Dosar de pensionare nesoluționat de 16 ani, în Alba. NEREGULI GRAVE descoperite la Casa Județeană de Pensii

Publicat

casa pensii

Nereguli grave au fost descoperite recent în urma unui control făcut la Casa Județeană de Pensii Alba. În urma verificărilor efectuate de de reprezentanții Casei Naționale de Pensii s-a descoperit un dosar de pensie nesoluționat din anul 2004, un altul din 2013, 69 din 2016 și peste 1.500 din 2017. Potrivit secretarului de stat în […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CRIMĂ într-o localitate ce aparține de Ocna Mureș. Cadavrul unei femei din Cluj, dată dispărută, găsit în locuința unui bărbat

Publicat

criminalisti-politia-nu-treceti

Cadavrul unei femei din Cluj, care a fost dată dispărută în 17 februarie, a fost descoperit pe raza localității Războieni – Ocna Mureș, în județul Alba. Mai exact, femeia ar fi venit la locuința unui bărbat în vârstă de 47 de ani, din Alba. Potrivit IPJ Cluj,  în urma unui conflict spontan, bărbatul i-ar fi […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

RAZIE la Sebeș și satele învecinate. Amenzi de aproape 50.000 de lei, infractori prinși și șoferi sancționați

Publicat

politie

Amenzi de aproape 50.000 de lei, infractori prinși și șoferi sancționați. Poliţia Municipiului Sebeş a făcut razie la Sebeș şi în localităților rurale arondate, alături de polițiști de ordine publică, poliție rutieră, investigații criminale, polițiști ai Secției 7 Poliție Rurală Sebeș precum și polițiști ai Direcției de Poliție Locală Sebeș. Potrivit IPJ Alba, cu ocazia […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Bărbatul din Șona care a furat bunuri în valoare de peste 10.000 de lei din case din Alba Iulia a fost arestat

Publicat

arestat, catuse

Bărbatul din Șona, reținut de polițiști pentru furt, va fi cercetat în stare de arest preventiv. Acesta ar fi sustras componentele din cupru ale unor sisteme de încălzire dar și scule electrice, prejudiciul fiind estimat la peste 10.000 de lei. Potrivit IPJ Alba, joi, bărbatul de 36 de ani, din comuna Șona, care locuiește fără […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate