Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

VINERI: Zeii Olimpului prind viață cu ajutorul tehnologiei moderne. Expoziție PANTHEON 3D la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Publicat


afis landscape

De la zeii Olimpului la Zeii Romei. Istoria prinde viață, grație tehnologiei 3D, în cadrul unei expoziții temporale care va avea loc vineri, 13 septembrie de la ora 18.00. Vor fi prezentate principalele divinități ale panteonului greco-roman, cu mitologia, dar mai ales cu iconografia lor desăvârșită de marea artă a Antichității.

Chipurile de la Apulum ale zeilor și zeițelor care au coborât din Olimp pentru a ajunge aproape neschimbați la Roma, ne arată că viața spirituală și expresiile ei artistice alcătuiau și în provinciile Imperiului un tablou viu, cu o compoziție extrem de diversă și fascinantă.

Expoziția noastră prezintă publicului vizitator colecția de artă romană reprezentând divinitățile clasice universal, cu piese descoperite în marele sit roman de la Apulum. La deschiderea evenimentului care valorifică reprezentările unor zei protectori ai armatei și ai statului roman vor participa și soldații din Legiunea a III-a Geminia reprezentând Garda de la Apulum.

Panteonul „clasic” greco-roman de la Apulum ni-i înfățișează mai ales pe Zeus/Iupiter, Hera/Iuno, Athena/Minerva, Apollon/Apollo, Hermes/Mercurius, Afrodita/Venus, Artemis/Diana, Ares/Mars, Demeter/Ceres. Sculptați în piatră, turnați în bronz, modelați în lut sau gravați pe pietre de inel, zeii și zeițele ne apar acum și în forma lor digitală, prin scanarea cu ajutorul luminii structurate sau cu ajutorul tehnicilor avansate de fotografiere H-RTI și fotogrammetrie.

afis

Ei devin astfel cu adevărat nemuritori, de această dată în cadrul colecției virtuale a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

ZEI PE DISPLAY reprezintă componenta expozițională 3D de vizualizare a pieselor romane. Prezentarea se realizează cu ajutorul unui dispozitiv interactiv cu ecran tactil care permite accesarea online și vizualizarea colecției cu modelele 3D ale sculpturilor romane disponibilă pe https://sketchfab.com/MNUAI, prin intermediul platformei Sketchfab.com. 

Deasemenea, puteți urmări activitățile programului pe https://www.facebook.com/Pantheon3D/. Imprimanta 3D și câteva dintre replicile realizate după sculpturi antice se numără printre vedetele expoziției.

Programul cultural PANTHEON 3D urmărește valorificarea interdisciplinară a patrimoniului arheologic de epocă romană prin tehnologie modernă: digitizarea 3D a operelor de artă romană reprezentând divinități și personaje mitologice din colecția Muzeului Național al Unirii Alba Iulia. Valorificarea patrimoniului cultural mobil prin tehnologie digitală în contextul abordărilor inter/multidisciplinare aduce în prim plan scanarea 3D și fotogrammetria ca metode independente de documentare care pot fi ȋnsă foarte ușor integrate ȋn fluxul operațiunilor de documentare specifice patrimoniului cultural.

Echipa de implementare a programului este alcătuită din: Anca Timofan, Călin Șuteu, Radu Ota, George Bounegru, Ilie Lascu, Radu Ciobanu, Cătălin Pavel, Daniela Burnete, Dan Anghel, Adina Bogdan.

Instituțiile partenere în cadrul programului cultural Pantheon 3D: Primăria Municipiului Alba Iulia, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Muzeul Național Brukenthal Sibiu, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Muzeul de Istorie Turda, Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia, Colegiul Naţional „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia, Asociația Nevăzătorilor din România – Filiala Județeană Alba.

Programul cultural PANTHEON 3D, implementat de Muzeul Național al Unirii Alba Iulia în anii 2018-2019 și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, a ajuns la cel de-al treilea eveniment expozițional, care va fi vernisat vineri, 13 septembrie, ora 18, la parterul muzeului.

OLYMPOS 3D își așteaptă vizitatorii timp de două luni, în perioada 13 septembrie-13 noiembrie 2019.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Tânără de 20 de ani, ucisă în centrul Timișoarei. Suspectul, un bărbat din Lupeni, prins după trei ore

Publicat

Scene teribile în centrul Timișoarei. O tânără a fost ucisă în parcul din spatele Catedralei. Din informațiile disponibile până acum, se pare că tânăra s-a întâlnit cu fostul ei concubin, iar acesta a atacat-o din senin cu un cuțit. A lăsat-o pe tânăra de 20 de ani într-o baltă de sânge și s-a făcut nevăzut. […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Barometrul de securitate energetică, prima ediție. Opiniile românilor despre schimbările climatice, OUG 114, rezervele de gaze

Publicat

Românii cred că schimbările climatice sunt reale, nu sunt de acord cu decizia guvernului de a adopta OUG 114 și vor să fie exploatate rezervele de gaz natural găsite în Marea Neagră. Sunt rezultate ale primei ediții a „Barometrului de securitate energetică” din România, realizată de INSCOP. Barometrul de securitate energetică este un instrument anual […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ANAF scoate la licitație mașini confiscate. Pe listă, Mercedes, Audi, Volkswagen, BMW, Nissan și Skoda

Publicat

masini

ANAF scoate la licitație mașini confiscate intrate în proprietatea statului în urma unor confiscări sau executări silite, cu preţuri accesibile pentru toată lumea. Vânzarea este directă sau prin licitație, așa cum procedează de obicei ANAF. Autoturismele sunt vândute de Administrația Județeană a Finanțelor Publice din mai multe județe din țară. AJFP Brașov Autoturism Chevrolet Aveo, […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Profitul din criptomonede trebuie declarat la ANAF și va fi impozitat de la 1 ianuarie 2020. Ce prevede noul cod fiscal

Publicat

bitcoin

Conform noului Cod fiscal, veniturile obținute din criptomonede de către de către persoanele fizice se vor impozita, de la 1 ianuarie 2020. În anumite cazuri, se va plăti și contribuția la sănătate. Noul Cod fiscal prevede că persoanele care câștigă bani constant în criptomonede vor avea începând cu anul 2020 obligații fiscale și vor trebui […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate