Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VINERI: Ziua porţilor deschise la instanţele judecătoreşti din Alba Iulia. Ghiduri practice pentru cetăţeni şi informaţii despre procese

Publicat

judecart

tribunal albaJudecătoria Alba Iulia, Tribunalul Alba şi Curtea de Apel Alba Iulia îşi deschid porţile, vineri, 24 octombrie, pentru toţi cetăţenii interesaţi de funcţionarea sistemului judiciar. Aceştia vor avea acces la informaţii concrete despre circuitul unui dosar şi etapele procesuale ce se parcurg până la soluţionarea unei cauze, condiţiile în care lucrează judecătorii şi personalul auxiliar, ori alte aspecte relevante privind actul de justiţie.

La sediul din Piaţa Iuliu Maniu nr. 24, reprezentanţii Judecătoriei şi Tribunalului vor primi cetăţenii în intervalul orar 10.00 – 12.00, în cadrul evenimentului „Ziua Uşilor Deschise”. Aceştia se pot prezenta şi la sediul Curţii de Apel Alba Iulia, în Piaţa Ion I.C. Brătianu nr. 1 din Alba Iulia, între orele 8.00 şi 16.00.

Scopul acţiunii este de a apropia justiţia de cetăţeni, de a-i ajuta să fie mai bine informaţi despre drepturile lor şi modalitatea de funcţionare a justiţiei de zi cu zi.

În contextul intrării în vigoare a Noilor Coduri, Institutul Naţional al Magistraturii, Consiliul Superior al Magistraturii cu sprijinul Confederaţiei Elveţiene au elaborat Ghiduri practice – Modele de cereri pentru justiţiabili în materie penală şi Modele de cereri pentru justiţiabili în materie civilă. Ghidurile oferă într-o abordare accesibilă modele de cereri de chemare în judecată venind astfel în sprijinul justiţiabililor.

Celor prezenţi le vor fi distribuite cu ocazia lansării Ghidurilor formulare de cereri în materiile cele mai comune (familie, proprietate, litigii de muncă), dar şi alte materiale informative.

Ghidurile vor putea fi vizualizate începând cu data de joi, 23 octombrie, pe portalul instanţelor sau accesând www.ghid.csm1909.ro.

Agenda manifestării de la Judecătoria Alba Iulia şi Tribunalul Alba mai cuprinde vizitarea compartimentelor din cadrul instanţelor, în special cele destinate relaţiei cu publicul, vizualizarea modului în care funcţionează programul informatizat ECRIS, prezentarea modalităţilor în care se pot obţine informaţii de pe Portalul instanţelor şi Info-chioşc, prezentarea unor date statistice relevant din activitatea celor două instanţe precum şi distribuirea de broşuri informative participanţilor la manifestare. Persoanele interesate se pot prezenta în ziua respectivă, în intervalul orar amintit, cu un act de identitate.

La Curtea de Apel Alba Iulia, agenda manifestării cuprinde în principal vizitarea compartimentelor din structura instanţei, prezentarea şi utilizarea echipamentelor electronice de tip info-chioşc destinate justiţiabililor, informarea celor interesaţi cu privire la circuitul dosarelor, la modalitatea de accesare şi aflare a soluţiilor dosarelor aflate pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia sau a altor informaţii utile puse la dispoziţie pe site-ul Curţii de Apel Alba Iulia, precum şi difuzarea unor broşuri informative.

Curtea de Apel Alba Iulia invită elevi, studenţi, justiţiabili, reprezentanţi ai societăţii civile, jurnalişti şi pe toţi cei interesaţi să afle mai multe informaţii despre circuitul unui dosar şi etapele procesuale ce se parcurg până la soluţionarea unei cauze, despre condiţiile în care lucrează judecătorii şi personalul auxiliar, să participe la „Ziua uşilor deschise”.

Cu ocazia Zilei uşilor deschise la Curtea de Apel Alba Iulia va avea loc vineri, la sediul instanţei, o întâlnire de lucru a conducerii Curţii de Apel Alba Iulia cu reprezentanţii Parchetului de pe lângă Curtea de Alba Iulia şi conducerea barourilor din circumscripţia teritorială a Curţii de Apel Alba Iulia.

Agenda întâlnirii cuprinde în principal discutarea unor aspecte legate de aplicarea noilor coduri dar şi a eventualelor disfuncţionalităţi sesizate în colaborarea instituţională dintre avocaţi şi magistraţi.

Prin această primă întâlnire, ce se doreşte a fi organizată periodic, conducerea Curţii de Apel Alba Iulia urmează recomandarea recentă a Consiliului Superior al Magistraturii de acordare a unei atenţii sporite faţă de relaţiile instituţionale de colaborare între magistraţi şi celelalte profesii din cadrul sistemului judiciar.

Acţiunea „Ziua uşilor deschise” este organizată cu ocazia „Zilei europene a justiţiei civile” ce se sărbătoreşte în fiecare an în 25 octombrie în întreaga Europă, iniţiativă comună a Consiliului Europei şi a Comisiei Europene, eveniment prin care justiţia civilă este adusă în atenţia publicului european.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax