Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Vizita împăratului Caracalla în Apulum, prezentată de specialiştii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia

Publicat

Reprezentanţii Muzeului Național al Unirii au prezentat recent rezultatele ultimelor cercetărilor arheologice, importante vestigii descoperite pe locul fostului Parc Custozza. Cercetătorii au descoperit dovezi ale vizitei împăratului Caracalla împreună cu mama sa, la Apulum. Arheologii au reușit astfel să reconstituie itinerariul vizitei lui Caracalla în Dacia.

Directorul adjunct al Muzeului Național al Unirii, Constantin Inel, a prezentat vizita împăratului roman:

Vizitele împăraţilor în provinciile Imperiului Roman erau ceva obişnuit. Împăraţii rezolvau de multe ori direct şi personal probleme militare, politice şi administrative la fata locului, departe de Roma, capitala Imperiului. Unul din împăraţii care au excelat în astfel de vizite/inspecţii a fost Hadrianus (118 – 138 p. Chr ). A fost şi în Dacia  în anii 119 și 124, conducând înpărţirea teritoriului dacic în trei provincii: Porolissensis, Apulensis/Superior şi Malvensis/Inferior.

Una din vizitele imperiale complexe a avut loc în anul 214 p. Chr., când împăratul Marcus Aurelius Antonius, poreclit Caracalla (209 -217 p. Chr.), împreună cu mama sa Iulia Domna, au vizitat provinciile dacice.

Cine erau de fapt aceşti vizitatori celebri?

Caracalla era fiul împăratului Septimius Severus, decedat la 211. Istoricul Dio Cassius, senator roman, deşi îl ura, afirma că se pricepea la treburi militare. În cartea LXXXII, 11 a istoriei sale romane scria:  <Severus îl instruise în toate ramurile disciplinare din domeniul educaţiei fizice şi intelectuale>…<cât priveşte disciplinele umaniste, le uitase>. Se zice că aprecia sportul şi luptele: dimineaţa se lupta cu un urs; la masă mânca împreună cu un tigru; seara se culca între labele unui leu. A participat la războaiele din Britania, apoi în Germania, cu celţii şi cu barbarii de la nord de Pannonia. A inspectat provinciile Pannonia, Dacia, Thracia şi cele din Orient.

Mama sa, Iulia Domna se căsătorise cu Septimius Severus la 187. Căsătoria a avut  loc în urma unui vis a lui Severus. Era o femeie foarte inteligentă şi cultă. Era fiica preotului cultului Soarelui din Oraşul Emmessa din Siria. A adus la Roma obiceiuri şi modele de viaţă siriene. A studiat artele, filozofie şi literatură. Conducea un salon literar la Roma. Cât timp soţul ei şi apoi fiul ei Caracalla erau plecaţi pe diversele câmpuri de luptă, conducea Imperiul. Rezolva corespondenţa, primea în audienţă ambasadorii şi petenţii. Se zice că s-a înconjurat de cei mai buni jurişti, oameni de cultură, administratori. Au luat măsuri care au asigurat prosperitatea Imperiului. După moartea soţului său (209), l-a însoţit permanent pe fiul ei Caracalla în inspecţiile în provincii făcând şi ea donaţii, plătind donative pentru trupe, oferind beneficii care i-au adus titlurile/epitete de mamă a Patriei, mamă a Senatului, mamă a castrelor. După moartea lui Caracalla a fost deportată în Siria. Acolo a făcut greva foamei si a murit.

În anul 213, împreună cu fiul ei, a vizitat provinciile pannonice: Pannonia Superior şi Pannonia Inferior. Drumul  vizitei s-a făcut de la nord la sud şi este atestat de numeroase inscripţii şi izvoare scrise. Împăratul a dus tratative cu barbarii, a reparat drumuri, a reorganizat teritorial provinciile, a finanţat reparaţii şi construcţii prin oraşe.

Din Pannonia Inferior, împăraţii şi suita lor au trecut în cele trei Dacii. Izvoarele scrise privind această vizită sunt lapidare. Istoricul Dio Cassius nu scria nimic. El se referea doar la politica imperială de divide et impera cu triburile barbare de la graniţe, respectiv asmuţirea unora contra altora. Alt izvor de epocă, istoricul Herodianus care a trăit tot în secolul III vorbeşte de inspectarea provinciilor, punerea în ordine în garnizoane şi tratative cu barbarii.

Nu s-a scris încă un studiu sistematic despre această vizită. Istoricii care se ocupă cu epoca veche fie speculează după idei proprii (unii chiar necunoscând situaţia barbarilor de la graniţele Daciilor), alţii exagerând în sens pro dacic, adică inventând conflicte cu barbarii care să fi determinat vizita. Cea mai plauzibilă variantă a fost scrisă de profesorul M. Macrea (prin 1969), care afirma că împăraţii au străbătut provinciile dacice de la un capăt la altul.

Dovezi din izvoarele arheologice

Dovezi mai plauzibile despre vizită, dar nu determinate, asigură izvoarele arheologice şi epigrafice; sunt inscripţii care atestă construirea în piatră sau repararea unor castre; sunt altele care exprimă devotamentul unităţilor militare care au fost dăruite cu bani şi beneficii; sunt altele puse de oraşe sau chiar persoane particulare oficiale sau nu. Toate sugerează generozitatea imperială şi ridică în slăvi pe împărat (numit felicissimus, sanctisiimus, pientissimus, fortissimus, optimus maximus etc.), iar pe împărăteasă – mamă a Patriei, Senatului şi castrelor.

În acest context s-a petrecut şi vizita imperială la Apulum. Calea urmată de împărat şi de suita sa în Dacii poate fi numai presupusă. Noi presupunem că a venit dinspre sud, urcând spre nord pe marele drum de la Dunăre la Porolissum. Inscripţii numeroase cu aceleaşi formule dedicatorii pentru împărat şi mama sa se găsesc la Drobeta, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Micia/Veţel, Apulum/Alba Iulia, Potaissa/Turda, Napoca/Cluj, Porolissum/Moigrad şi toată  zona frontierei de nord-vest (Buciumi, Bologa, Romita) şi de nord (Căşei, Ilişua) La Porolissum, dovezile sunt foarte complexe. Inscripţiile care atestă construirea în piatră a castrului, inscripţii care constituie mulţumirea unor trupe pentru donative, inscripţii puse de oraş, statui în mărime naturală din bronz puse împăratului şi mamei sale. Săpăturile arheologice de salvare executate în acest an în Parcul Custozza din Cetatea Alba Iulia, de către Muzeul Naional al Unirii au scos la iveală pentru prima dată părţi din clădirea comandamentului castrului. Descoperiri de senzaţie. Construcţie splendidă, cel puţin în partea care a fost identificată. Într-o parte a acestei clădiri a fost descoperit un porticus unde au fost găsite fragmente de monumente şi de inscripţii. Printre inscripţii sunt trei legate de vizita imperială: două dedicată împăratului Caracalla, alta dedicată mamei sale Iulia Domna. Prima are toată genealogia tipică împăratului: cea de a doua conţine epitelele cu care era <tratată> mama sa, amintite mai sus.

Aceste inscripţii nu sunt singurele dovezi de epocă la Apulum. Un delegat al legiunii  (care poartă epitetul Antoniniana) pune şi el o inscripţie pentru sănătatea sanctissimului împărat. Un soldat din legiune s-a rugat la Jupiter pentru sănătatea celor doi. Din fostul oraş provine o inscripţie a unui edil care conţine formulări similare.

Iată deci că avem dovezi suficiente pentru a susţine realitatea vizitei. S-ar putea ca cercetările, în caz că vor fi extinse aşa cum ar cere situaţia, să ofere date mai multe şi mai complexe.”

Serafim ARMANCA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax