Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Amintiri din comunism: Vizita de lucru a dictatorului Nicolae Ceaușescu la Cugir, în septembrie 1972


Publicat

 

Fostul dictator și președinte al Republicii Socialiste România, Nicolae Ceaușescu a vizitat de trei ori orașul Cugir: prima dată în anul 1972, a doua vizită de lucru a „tovarășului” a fost după alți doi ani, în anul 1974, iar ultima vizită a fost înregistrată în anul 1984.

Cugirul a fost orașul în care, după numai cinci ani de la ultima vizită a fostului lider comunist, în luna decembrie a anului 1989, muncitorii din cele două fabrici alături de populația localității s-au ridicat împotriva „conducătorului mult iubit” și a sistemului – a conduceri de partid de la aceea vreme. Cugirul a devenit apoi al doilea oraș liber de sub dictatura comunistă din România.

Pornind de la cercetările efectuate în arhivele Direcției Județene Alba a Arhivelor Naționale, începem povestea noastră cu vizita de lucru efectuată de Nicolae Ceaușescu în urbea cugireană, în data de 15 septembrie 1972 .

În aceea toamnă a anului 1972, Nicolae Ceaușescu efectuează o vizită de lucru în Transilvania, unde liderul comunist a vizitat trei județe importante: județul Alba, Hunedoara și Sibiu .

În vizita sa în județul Alba, Nicolae Ceaușescu a vizitat patru centre importante pentru ceea ce însemna industria grea și ușoară  centre sociale și istorice.

Vorbim aici de municipiul Alba Iulia, unde liderul comunist a ținut binecunoscutul discurs pe Platoul Romanilor după care acesta a vizitat Cetatea Bastionară Alba Iulia și brandul orașului în perioada comunistă, Fabrica de obiecte din porțelan – „Porțelanul”, fosta fabrică producătoare de cărămizi refractare din țară „Refractara”, uzina care producea utilaje pentru construcții, mine, cariere – „Ardealul” . În municipiul Sebeș, Nicolae Ceaușescu a vizitat Combinatul de prelucrare a masei lemnoase , urmând pe traseu fabrica de ciorapi și tricotaje „Sebeș”, cum era atunci numită actuala fabrică „Ciserom”.

În vizita sa în municipiul Aiud, dictatorul comunist a vizitat fabrica specializată pe producția de utilaje pentru metalurgie și construcții metalice din România – „Metalurgica” Aiud , Intreprinderea Agricolă de Stat (IAS) din localitate .

Vizita de lucru la Cugir

Nicolae Ceaușescu a ajuns la Cugir cu elicopterul  în după – amiaza zilei de 15 septembrie 1972 aterizând pe stadionul din localitate. Elicopterul cu care călătorește tovărășul Nicolae Ceușescu a aterizat pe terenul sportiv din imediata vecinătate a uzinei mecanice”.

Acesta a ales să viziteze orașul de la poalele Drăganei pentru a vedea activitatea fabricii din oraș, în jurul căreia gravita viața urbei .

În 1972  Cugirul avea 27.000 de locuitori, iar fiecare familie avea cel puțin un membru sau chiar doi (soț și soție) care lucra în cadrul întreprinderii.

În anul 1972 erau construite în orașul Cugir peste 1.300 de apartamente, existau două licee industriale („Liceul Industrial Nr 1” Cugir – actualmente Colegiul Național „David Prodan” Cugir și „Grup Școlar U.M” Cugir viitorul Colegiu Tehnic „I.D.Lăzărescu” Cugir ), școli generale, dispensar medical, sală de sporturi, hotel, magazine comerciale.

Complexul industrial era considerat unul foarte important pentru industria județului, fiind de asemenea unul de importanță strategică.

În vizita sa din anul 1972, Nicolae Ceaușescu este însoțit de către Ilie Verdeț – secretarul Comitetului Central al P.C.R, Miu Dobrescu – membru al C.C. al PCR , Ion Dincă – membru al Comitetului Politic Executiv al CC al PCR (mâna de fier a lui Ceaușescu, om de care și cei mai importanți lideri comuniști ai vremii se temeau de el, aresta și trimitea la șanterierul Canal Dunăre – Marea Neagră pe oricine, de aici și porecla „Te –leagă” . De numele său se leagă și interzicerea bucureștenilor de a-și închide balcoanele problema fiind una inestetică. Despre Ion Dincă se spunea că stătea cu pistolul pe birou) și de Angelo Miculescu – ministrul Agriculturii, Industriei Alimentare și Apelor .

Nicolae Ceaușescu este întâmpinat la sosirea în Cugir de către Ioan Avram – ministrul Industriei Constructoare de Mașini, de către primul – secretar al Comitetului orășănesc de partid – Alexandru Șuluțiu și de către directorul general al uzinei de aceea vreme – Nicodim Roșca.

În anul vizitei fostului președinte comunist, complexul industrial din Cugir avea active doisprezece secții, împărțite în trei ramuri de activitate: Secția de Produse Speciale (armament și muniție), Secția de mașini unelte și Secția de produse civile sau secția electrocasnicelor (mașini de cusut, mașini de spălat manuale și automate de spălat rufe).

În cadrul fabricii lucrau aproximativ 18.000 de angajați. Fiecare domeniu de activitate avea de îndeplinit anumite standarde și planuri de îndeplinit, sarcini de partid care la Cugir erau îndeplinite: sarcinile de plan pe primele opt luni ale anului au fost îndeplinite și depășite. La producția globală s –au realizat în plus 16 milioane de lei, iar la producția marfă vândută și încasată 15 milioane de lei. Peste prevederile de plan au fost livrate 1500 de mașini de spălat rufe, 1100 mașini de cusut, 5 mașini de frezat și late utilaje”.

Apoi însoțiti de către directorul fabricii Nicodim Roșca, fostul lider comunist Nicolae Ceaușescu împreună cu alaiul de lideri politici au vizitat rând pe rând secțiile de producție ale fabricii: atelierul de cercetare, secția de prototipuri, secția de mașini – unelte. În cadrul vizitei pe platforma industrială, directorul întreprinderii Nicodim Roșca îi prezintă președintelui comunist, în cadrul unei expoziții, ultimele „creații” ale colectivului de cercetare al fabricii: mașină de frezat universală concepție proprie, noile tipuri de mașini de spălat „Albalux 7” și „Albalux 8”, mașini de rectificat planuri.

În acel an 1972, cercetătorii din cadrul fabricii din urbea cugireană au realizat împreună cu colegii lor din țară o broșă de mare turație cu lagăre pe perne de aer, invenția fiind brevetată la nivel național și european.

În cadrul vizitei de lucru la UM Cugir are loc și întâlnirea fostului dictator comunist cu o legendă a fabricii cugirene: maistrul Nicolae Sterca, de numele său fiind legat fabricarea primului pistol – mitralieră fabricat în România, în anul 1939 , denumit „Orița „. Pe lângă armă, maistrului cugirean fiind atribuite inventarea a unui număr de 80 de prototipuri de arme și utilaje: în atelierul prototipuri, tovarășul Ceaușescu se întreține cu comunistul Nicolae Sterca, cunoscut inventator, care în cei peste 30 de ani de când lucrează în acestă unitate a realizat un mare număr de mașini și utilaje de înaltă complexitate”.

Ultimul obiectiv în vizita sa de lucru în cadrul fabricii a fost secția de mașini – unelte (secție care din păcate este pe linie moartă). Aici, în fața graficului de lucru, Ceaușescu a recomandat și a dat indicații precise atât ministrului Ioan Avram cât și conducerii fabricii, privind producția viitoare a fabricii care să se sprijine pe producția de mașini – unelte.

Vizita de lucru a lui Nicolae Ceaușescu în județul Alba și implicit Cugir este mediatizată în presa comunistă a vremii . Gazeta PCR  din Alba titra a doua zi pe prima pagină: „Vizita de lucru a tovărășului Nicolae Ceaușescu în județele Alba și Hunedoara” era unul din titluri sau „Angajamentul constructorilor de mașini din Cugir”. Același titluri și detalii vor fi preluate în aceeași zi și de către oficiul de presă al județului Hunedoara, în epoca comunistă Drumul Socialismului .

De la Cugir, întreaga delegație comunistă s-a îndreptat spre județul Hunedoara și Valea Jiului.

Reperele anului 1972:

 • 19 ianuarie 1972 – Imnul Europei, bazat pe finalul Simfoniei a IX-a de Beethoven (Oda Bucuriei), a fost adoptat de Consiliul Europei la Strasbourg, și a devenit imnul pentru Uniunea Europeană creată în 1993.
 • 3 februarie 1972 – Ceremonia de deschidere a Jocuriler Olimpice de iarnă de la Sapporo, Japonia.
 • 21-28 februarie 1972: Președintele SUA Richard Nixon face o vizită fără precedent de 8 zile în China unde îl întâlnește pe Mao Zedong.
 • 5 aprilie 1972 – În timpul vizitei din Egipt, Nicolae Ceaușescu se întâlnește prima dată cu Yasser Arafat, care se afla întâmplător la Cairo.
 • 16 aprilie 1972 – A fost lansată naveta spațială „Apollo 16”, care a aselenizat la 20 aprilie 1972. Este a cincea aterizare pe Lună (după Apollo 11, Apollo 12, Apollo 14 și Apollo 15).
 • 8 mai 1972 – A fost inaugurat Muzeul Național de Istorie a României.
 • 16 – 17 mai 1972 – A fost inaugurat Sistemul hidroenergetic Porțile de Fier I, cu o putere de 1050 MW, în partea românească și tot atât în partea iugoslavă; lucrările sistemului au început în septembrie 1964. La inaugurare au mai participat Nicolae Ceaușescu și președintele Republicii Socialiste Iugoslave – Iosip Broz Tito.
 • 26 – 30 mai 1972 – Vizita oficială în România a celui supranumit „El lider Maximo” – Fidel Castro – președintele Cubei.
 • 1 august 1972 – Întâlnirea de lucru în Crimeeea , dintre președintele României , Nicolae Ceuașescu și Secretarul General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice , Leonid Brejnev.
 • 26 august 1972 – Ediția a XX-a a Jocurilor Olimpice de Vară, Munchen, Germania; România a obținut 16 medalii (3 aur, 6 argint, 7 bronz).
 • 5 septembrie 1972 – Opt teroriști arabi, reprezentând grupul militant „Septembrie Negru”, au pătruns în Satul Olimpic, au ucis 2 membri ai delegației Israelului și i-au luat ostateci pe alți 9. În timpul operațiunii de salvare își vor pierde viața cei nouă ostateci, cinci teroriști și un polițist vest –german.
 • 21 septembrie 1972 – Are loc la București  vizita oficială a dicrectorului general al Uniunii Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), Rene Maheu. În aceeași zi în capitală va fi inaugurat Centrul european UNESCO, pentru învățământul superior.
 • 7 decembrie 1972 –  Începe ultima misiune lunară a lui „Apollo 17″ – a unsprezecea navetă spațială lansată de SUA în cosmos.
 • 21 decembrie 1972 – Germania de Est și Germania de Vest se recunosc una pe cealaltă.

Sorin GiurcăȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. Paul

  marți, 13.03.2018 at 23:56

  Buna ziua. Aveti ceva poze cu Ceausescu in vizita la Sebes? Sunt interesat macar sa le vad, daca nu sa cumpar. Multumesc

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Hoții nu mai scapă de condamnări, chiar dacă ajung la o înțelegere cu păgubiții. Legea a fost promulgată

Publicat

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, actul normativ pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal. Una dintre prevederile actului normativ vizează eliminarea posibilităţii împăcării în cazul infracţiunilor de furt calificat.

Legea are ca obiect de reglementare modificarea art. 231 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul eliminării posibilităţii împăcării în cazul infracţiunilor de furt prevăzute art. 229 alin.(l), alin.(2) lit.b) şi c). Acest articol defineşte furtul calificat.

Infracţiunile la care se referă sunt:

 • furtul săvârşit într-un mijloc de transport în comun, în timpul nopţii, de o persoana mascată, deghizată sau travestită,
 • furtul prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei mincinoase;
 • furtul săvârşit prin scoaterea din funcţiune a sistemului de alarmă ori de supraveghere,
 • furtul săvârşit prin violare de domiciliu sau sediu profesional sau de către o persoană având asupra sa o armă.

„Faptele prevăzute în prezentul capitol, săvârşite între membrii de familie de către un minor în paguba tutorelui ori de către cel care locuieşte împreună cu persoana vătămată sau este găzduit de aceasta, se pedepsesc numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. (…) În cazul faptelor prevăzute la art. 228 şi art. 230, împăcarea înlătură răspunderea penală”, prevede actul normativ. Articolul 228 defineşte tipurile de furt, iar articolul 230 defineşte furtul în scop de folosinţă ca fiind furtul care are ca obiect un vehicul, săvârşit în scopul de a-l folosi pe nedrept, precum şi folosirea folosirea fără drept a unui terminal de comunicaţii al altuia sau folosirea unui terminal de comunicaţii racordat fără drept la o reţea, dacă s-a produs o pagubă.

Veste proastă pentru șoferii care parchează neregulamentar pe domeniul public. De sâmbătă, vor încasa amenzi usturătoare

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Veste proastă pentru șoferii care parchează neregulamentar pe domeniul public. De sâmbătă, vor încasa amenzi usturătoare

Publicat

Începând de sâmbătă 28 noiembrie șoferii ce-și vor lăsa mașina pe spații verzi, parcări de reședință sau spații pietonale diverse, vor risca ridicarea acesteia, și  pe lângă amenda primită, vor trebui să plătească mai multe taxe pentru recuperarea acesteia (de transport și de depozitare). Legea care nu mai cruță niciun conducător auto care parchează neregulamentar, pe domeniul public intră în vigoare.

Potrivit Legii nr. 273/2020 (apărută în Monitorul Oficial nr. 1133), aplicabilă de sâmbătă, se introduce interdicția de a parca orice tip de vehicul pe domeniul public, în afara spațiilor marcate în acest sens.

Așadar, după intrarea în vigoare a măsurilor cuprinse în Legea nr. 273/2020, cei ce-și vor lăsa mașina pe spații verzi, parcări de reședință sau spații pietonale diverse, printre altele, vor risca ridicarea ei și, pe lângă amenda primită, vor trebui să plătească mai multe taxe pentru recuperarea acesteia (de transport și de depozitare) scrie avocatnet.ro

Dacă o mașină va fi lăsată pe domeniul public, “poliţia locală poate dispune măsura tehnico-administrativă a ridicării vehiculului”, se precizează în Legea nr. 273/2020. Totuși, în cazul în care în mașină vor fi persoane, ridicarea mașinii nu va avea loc sau, dacă a fost deja începută, va fi întreruptă.

Până acum, potrivit Codului rutier (OUG 195/2002), era posibilă doar ridicarea mașinilor de pe drumurile publice, nu și de pe domeniul public, această posibilitate nefiind permisă în legislație, până la oficializarea schimbării de mai sus.

De altfel, așa cum apare și în motivația ce însoțea proiectul care a devenit Legea nr. 273/2020, “[a]u existat inițiative anterioare pentru completarea OUG 195, cu aplicarea sancțiunii de ridicare a vehiculelor parcate pe spații verzi, eșuate din cauza faptului că această OUG reglementează exclusiv circulația pe drumurile publice”.

Totodată, Legea nr. 273/2020 stabilește și că atât persoanele fizice, cât și cele juridice, vor avea mai multe obligații decât în prezent în ceea ce privește îngrijirea unor bunuri pe care le au în proprietate, mai exact, a clădirilor, terenurilor sau vehiculelor

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Autoritățile din Alba, pregătite pentru o posibilă vizită a președintelui Iohannis sau a premierului Orban de 1 Decembrie

Publicat

Ziua Națională a României va fi sărbătorită anul acesta în plină pandemie de coronavirus. Toate evenimentele care atrăgeau în anii trecuți mii de români și nu numai în Capitala Marii Uniri au fost anulate.

1 Decembrie 2020 va fi marcat de autoritățile din Alba în mod simbolic și cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță sanitară. 

Cel mai important moment de la Alba Iulia se va desfășura la ora 14:00, la Monumentul Unirii. 

Autoritățile din Alba sunt pregătite pentru o posibilă vizită a președintelului Klaus Iohannis sau a premierului Luvodic Orban. 

Mai exact, de 1 Decembrie, la ora 14.00 va exista un ceremonial militar în care la Monumentul Unirii se vor depune coroane de flori.

Autoritățile care se ocupă de pregătirea evenimentului au declarat pentru alba24.ro că președintele Iohannis sau prim minsitrul Orban ar putea ajunge la Alba Iulia pentru a depune o corona de flori și a ține un discurs.

Dacă luam în calcul că momentul omagial de la București va avea loc la ora 10.00, este posibil ca unul dintre cei doi să ajungă la Alba Iulia.

De asemenea, la Ceremonialul Militar nu pot participa decât 100 de oameni. Potrivit autorităților, vor fi prezente două plutoane de militari de la Cluj care vor da onorurile militare și o semi fanfară, însă numărul soldaților va fi unul foarte redus deoarece trebuie ca toți cei prezenți, inclusiv autorități și presa să nu depășească 100 de oameni.

Programul complet pentru 1 Decembrie 2020

26 NOIEMBRIE 2020

10.00 „Unitate, continuitate și independență în istoria poporului român de la Marea Unire (1918-2019). 102 de ani de la Marea Unire (1918 – 2020)”, ediția XLIX – Sesiune științifică – ziua 1 – Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Sala Unirii (transmisiune live)

16.00 Expoziție de fotografie istorică, de arhivă, cu centrul vechi al orașului Alba Iulia (vernisaj expoziție) – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba (transmisiune live)

27 NOIEMBRIE 2020

10.00 „Unitate, continuitate și independență în istoria poporului român de la Marea Unire (1918-2019). 102 de ani de la Marea Unire (1918 – 2020)”, ediția XLIX – sesiune științifică – ziua 2 – Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Sala Unirii (transmisiune live)

28 NOIEMBRIE 2020

17.00 „Memoria Unirii” – prezentare exponat – Sala Unirii (transmisiune live)

18.00 „Cărțile Unirii” – prezentare carte – Biblioteca județeană „Lucian Blaga” Alba (transmisiune live)

19.00 „1 Decembrie 1918” – videoclipuri muzicale – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba (difuzări de clipuri video cu muzică patriotică realizate de Ansamblul Folcloric al Județului Alba alături de colaboratori din zonele istorice ale țării – partea I)

29 NOIEMBRIE 2020

11.00  „Sala Unirii în fotografie” – vernisaj expoziție – Sala Unirii – expoziție deschisă publicului în perioada 1 dec. 2020 – 31 dec. 2020 (transmisiune live)

12.00  „Muzică de fanfară” – recital – Fanfara Județului Alba, cu repertoriu de muzică patriotică (transmisiune live)

13.00  „Gândurile Unirii” – testimoniale

19.00  „1 Decembrie 1918” – videoclipuri muzicale – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba (difuzări de clipuri video cu muzică patriotică realizate de Ansamblul Folcloric al Județului Alba alături de colaboratori din zonele istorice ale țării – partea II)

30 NOIEMBRIE 2020

10.00 – 12.00 Depunere de coroane și jerbe de flori – Statuia lui Ion I.C. Brătianu, Statuia lui Iuliu Maniu, Statuia lui Mihai Viteazul, Statuile Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria

12.15  Arborarea Drapelului Național al României – Piața Tricolorului, esplanada Catedralei Încoronării

12.30  Drumul icoanei – vernisaj expoziție – lansare rută culturală – Catedrala Încoronării – expoziție deschisă publicului în perioada 1 dec. 2020 – 31 dec. 2020 (transmisiune live)

13.00 Sala 67 – „Cine va păzi clopoțeii?”, regia Teodora Popa – Spectacol de teatru 4+ – Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia (transmisiune live)

14.00 „Gândurile Unirii” – testimoniale

16.00 Icoane pe sticlă – vernisaj expoziție – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – expoziție de icoane pe sticlă în tehnica tradițională a școlii de la Laz, realizată de cursanții clasei din cadrul Centrului de Cultură Augustin Bena Alba (transmisiune live)

17.00  „Folk & vers românesc” – spectacol de poezie și muzică folk – Biblioteca județeană „Lucian Blaga” Alba (transmisiune live)

18.00  „Tezaur Folcloric” – concert – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba (difuzare ediție specială cu selecții din emisiunea Tezaur Folcloric, filmări realizate la Palatul Cultural din Blaj alături de Ansamblul Folcloric al Județului Alba)

21.00  „Cvartet pentru România” – concert omagial – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – recital al cvartetului Județului Alba; transmisiune live

1 DECEMBRIE 2020

9.30 – ”1 Decembrie 1918” – masă rotundă – partea I – Sala Unirii (transmisiune live)

11.30 Ruta Unității Naționale 1848 -1912-1922 – vernisaj expoziție – lansare ruta culturală – Sala Unirii – expoziție deschisă publicului în perioada 1 dec. 2020 – 31 dec. 2020 (transmisiune live)

12.00 Te Deum – Catedrala Încoronării

12.30 – ”1 Decembrie 1918” – masă rotundă – partea a II-a – Sala Unirii (transmisiune live)

13.00 Te Deum – Catedrala Arhiepiscopală Majoră ”Sfânta Treime” Blaj – transmisiune live TVR3

13.00 „Tezaur Folcloric” – ediție specială – concert – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – difuzare – ediție specială Tezaur Folcloric, pe posturile TVR1 și TVR Internațional, în data de 1 decembrie 2020, cu filmări realizate de echipa emisiunii la Palatul Cultural din Blaj alături de Ansamblul Folcloric al Județului Alba în anii 2018 și 2019

14.00 Ceremonie militară dedicată Zilei Naționale a României – Monumentul Unirii

15.00 Cânt și suflet românesc – spectacol folcloric (transmisiune live de la Centrul de Cultură ”Augustin Bena”)

16.00 „Gândurile Unirii” – testimoniale

16.30 Tudor Roșu, 1 Decembrie 1918, Ed. Mega, Cluj-Napoca, 2020 – Lansare de carte – Sala Unirii (transmisiune live)

17.00 ”1 Decembrie 1918” – masă rotundă – partea a III-a – Sala Unirii (transmisiune live)

18.00 „Samoilă Mârza, Fotograful Unirii” – Povestea fotografiilor Unirii – Biblioteca județeană „Lucian Blaga” Alba (transmisiune live)

20.00 „Simfonic România 2020” – Concert omagial – Recital al Orchestrei de cameră a Județului Alba cu soliști invitați de renume național și internațional – transmisiune live

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

GRAFIC: Cum a evoluat numărul de cazuri noi la Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Cugir, Abrud și Ciugud, după instituirea carantinei

Publicat

Cinci orașe și o comună din Alba au intrat în carantină în data de 17 noiembrie 2020, din cauza incidenței cazurilor de infectare cu coronavirus, descoperite în ultimele 2 săptămâni. 

La Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Cugir, Abrud și Ciugud au fost luate măsuri speciale și au fost adoptate o serie de interdicții.

Întrebarea este în ce măsură acestea au fost eficiente și în ce măsură au dus la micșorarea numărului de infectări descoperite (altfel decât prin micșorarea numărului de teste).

Cu 4 zile înainte de expirarea perioadei de carantinare, numărul de cazuri înregistrate zilnic rămâne fluctuant, în directă legătură cu numărul de teste realizate (într-o zi cu număr mare de teste, cazurile sunt mai multe).

Cum arată în prezent incidența cazurilor din aceste localități:

Localitate  carantinată – cazuri în perioada 12-25 noiembrie – incidența cazurilor COVID-19

Blaj – 242 cazuri – 11,64 (anterior 12,36)

Alba Iulia – 696 cazuri – 9,07 (anterior 9,24)

Sebeș – 253 cazuri – 7,66 (anterior 7,88)

Cugir – 190 cazuri – 7,35 (anterior 7,66)

Abrud – 33 cazuri – 6,22 (anterior 7,16)

Aiud are incidența de 4,70 (anterior 4,54) însă aici numărul de teste a fost diminuat inexplicabil de la instituirea carantinei.

Ciugud – 38 cazuri – 11,64 (anterior 11,33)

Graficul poate fi văzut la o calitate mai bună AICI.

Din acest punct de vedere, este greu de estimat dacă autoritățile vor prelungi carantinarea acestor localități.

Cel puțin la Alba Iulia (cu peste 9 cazuri la mie), situația este problematică, în condițiile în care la doar o zi după ce expiră starea de carantină, orașul ar trebui să sărbătorească 1 Decembrie.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate