Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Vladimir Putin: Rusia își suspendă participarea la tratatul cu SUA privind controlul armelor nucleare

Publicat

Președintele Vladimir Putin a declarat marți că Rusia își suspendă participarea la tratatul New START cu Statele Unite, care limitează arsenalele nucleare strategice ale celor două părți.

Într-un răspuns rapid, liderul NATO susține că Alianța regretă faptul că Rusia se retrage din tratatul START. „Întreaga arhitectură de control al armelor a fost demontată”, a avertizat Jens Stoltenberg.

„În acest sens, sunt forțat să anunț astăzi că Rusia își suspendă participarea la tratatul strategic asupra armelor strategice (nucleare) ofensive”, le-a spus Putin parlamentarilor, citat de Reuters.

Anunțul a fost făcut spre sfârșitul discursului lui Putin în parlament, la aproape un an de la începutul războiului din Ucraina.

Noul tratat START a fost semnat la Praga în 2010, a intrat în vigoare în anul următor și a fost prelungit în 2021 pentru încă cinci ani, imediat după preluarea mandatului președintelui american Joe Biden.

Tratatul limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care Statele Unite și Rusia le pot desfășura și de asemenea limitează desfășurarea de rachete și bombardiere terestre și submarine pentru a le livra.

TOP 15: Țările cu cele mai puternice armate din lume în 2023. Pe ce loc se află, SUA, Rusia, Ucraina, România și Moldova

Rusia are cel mai mare stoc de arme nucleare din lume, cu aproape 6.000 de focoase, potrivit experților.

Împreună, Rusia și Statele Unite dețin aproximativ 90% din focoasele nucleare ale lumii – suficiente pentru a distruge planeta de mai multe ori.

Putin a mai spus că exclude posibilitatea ca Rusia să facă un prim atac nuclear, dar a precizat că Rusia va efectua noi teste nucleare dacă SUA vor face acest lucru.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate