Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Voluntarii de la inspectoratele pentru situații de urgență ar putea fi asiguraţi, la fel ca angajaţii ISU

Publicat

Un proiect de lege aflat în dezbateri la Senat prevede că voluntarii angajați pe bază de contract la inspectoratele de situații de urgență să beneficieze de aceeași indemnizație și aceleași condiții ca angajații inspectoratelor.

Se face referire la asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale și indemnizația pentru cei care au suferit un accident de muncă pe perioada unei intervenții. Sumele vor fi date doar pe perioada în care voluntarii participă la acțiunile ISU.

Potrivit iniţiatorilor, voluntarii, la fel ca angajații ISU, pot suferi oricând accidente care pot duce la invalidități, temporare sau permanente, sau chiar situații de pierderi de vieți omenești.

Se propune modificarea OG 88/2001, privind înființarea, organizarea și funcționarea serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență, prin adăugarea a două alineate, la art. 5, astfel:

“În timpul desfășurării activității în cadrul serviciilor de urgență voluntare, pe perioada participării la intervenții, voluntarii beneficiază de drepturile profesioniștilor în domeniu, cu excepția drepturior salariale.

În caz de accident suferit în timpul intervenției de urgență, se aplică în mod corespunzător prevederile art. 5 alin. (1) lit. e) și art. 331 din Legea nr. 346/2002”.

Totodată, se are în vedere modificarea Legii 346/2002, privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale. Se introduce art. 331:

“În cazul asiguraților prevăzuți la art. 5 alin. (1) lit. e) care au suferit un accident de muncă în timpul intervenției în situații de urgență, cuantumul indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă este de 100% din salariul minim brut pe țară garantat în plată.

Indemnizația prevăzută la alin. (1) se acordă și se plătește de către casele teritoriale de pensii din fondurile cu această destinație”.

Ultimul act normativ de va fi modificat prin acest proiect este Legea securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.

Art. 30, alin. (1), lit. d) va fi: “Accidentul suferit de orice persoană, ca urmare a unei acțiuni întreprinse din proprie inițiativă pentru salvarea de vieți omenești, precum și accidentul suferit în timpul intervenției de urgență, pe durata efectuării serviciului de voluntriat orgnizat conform prevederilor legale”.

sursa: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax