Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Vor fi recalculate pensiile mai mari decât venitul din activitate. Anunțul ministrului Muncii

Publicat

Ministrul Muncii a anunțat că vor fi recalculate toate pensiile care sunt mai mari față de perioada în care beneficiarul se afla în activitate. S-a referit la reforma pensiilor acordate prin legi speciale.

”Vor fi recalculate acele pensii care depășesc cuantumurile veniturilor casate în timpul activității. Este vorba despre absolut toate pensiile care depășesc valoarea salariului, absolut toate pensiile indiferent de categoria socio-profesională din care fac parte beneficiarii lor”, a declarat Marius Budăi, miercuri seara, la România TV.

Potrivit sursei citate, recalcularea se va face prin aplicarea a cel mult 80% din venitul brut al beneficiarului, însă la final pensia nu trebuie să fie mai mare decât venitul net primit în perioada de activitate.

Ministrul a spus că este vorba în general despre cazuri din sistemul de justiție. Potrivit acestuia, nu modalitatea de calcul este problema, ci ”ca în final să avem un proiect de lege agreat cu Comisia Europeană și să fie publicat în Monitorul Oficial astfel încât să intre în vigoare”.

Acesta a explicat și situația pensiilor militare, despre care spune că nu sunt ”pensii speciale”.

”Specialiștii care au scris în PNRR, PNRR-ul ăla pe ascuns și în secret, au scris o expresie inexistentă din punct de vedere juridic în România: pensii speciale. Pensii speciale poate să spună oricine alt cineva însă nu un specialist. Ele sunt indemnizații și pensii stabilite și plătite în baza unor legi speciale, iar pensiile militare sunt cu totul și cu totul altceva.

Din cauza acestei expresii inexistente juridic în România, Comisia Europeană a înțeles că se discută în PNRR despre toate pensiile care pe lângă contributivitate mai au și alte componente de la bugetul de stat, deci nu sunt strict doar pe contributivitate și atunci s-a cerut includerea pensiilor militare”, a precizat Budăi.

Referitor la impozitarea pensiilor, ministrul susține că există o recomandare în raportul Băncii Mondiale, dar se va face cu consultarea Ministerului de Finanțe.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax