Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Vortexul polar a ajuns în Alba. Este vreme de iarnă în aproape tot județul. Autoritățile au emis COD GALBEN de ninsori

Publicat

Ninge în tot județul Alba, vineri dimineață. Iarna s-a întors nu doar în regiunile de munte ci și în zonele joase.

La Alba Iulia, dar și în alte orașe și comune s-a depus un strat de zăpadă mai ales pe mașini și pe acoperișuri, dar continuă să ningă.

Autoritățile au emis un cod galben de ninsori valabil în județ, dar și în mare parte a țării, din cauza vortexului polar care afectează nordul României de câteva zile.

Codul galben este valabil până în 07 aprilie, ora 12.

Fenomene vizate: predominant ninsori, strat de zăpadă, intensificări ale vântului și polei

În intervalul menţionat, în nordul și centrul Moldovei, în Maramureș, Transilvania și în nordul Crișanei, precum și în zona de munte vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă.

Temporar vântul va avea intensificări pe parcursul zilei de joi (06 aprilie), cu viteze de 40…60 km/h, viscolind temporar ninsoarea. Pe arii restrânse se vor acumula 10…15 l/mp.

În nord-estul Moldovei și izolat în rest se va depune polei.

Ce este vortexul polar

Toți norii (și vremea pe care o simțim) se găsesc în partea de jos a atmosferei numită troposferă. Atinge până la aproximativ 8 kilometri altitudine peste regiunile polare și până la aproximativ 14-16 km (9-10 mile) peste tropice.

Deasupra acestuia, există un strat mult mai profund numit stratosferă. Acest strat are o grosime de aproximativ 30 km și este foarte uscat.

În fiecare an, pe măsură ce ne îndreptăm spre toamnă, polul nord începe să se răcească. Dar atmosfera aflată mai la sud este încă relativ caldă, deoarece încă primește energie de la Soare.

Polul nord primește foarte puțină lumină solară și energie termică, răcindu-se într-un ritm mai rapid.

Reducerea temperaturii înseamnă, de asemenea, o scădere treptată a presiunii peste polul nord. În stratosferă, procesul este același. Pe măsură ce temperatura scade peste pol și diferența de temperatură spre sud crește, o zonă cu presiune scăzută începe să se dezvolte peste stratosferă.

Este aproape ca un ciclon foarte mare, acoperind tot polul nord, până la latitudinile medii. Vortexul polar este prezent la toate nivelurile, aproape de la sol.

Puterea vortexului polar este cel mai adesea măsurată de puterea vânturilor din interiorul său. De obicei, acest lucru se face prin măsurarea vitezelor zonale (de la vest la est) în jurul cercului polar (latitudine 60 ° N).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax