Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE: VOT de încredere în Parlament pentru Cabinetul Cioloş şi programul de guvernare. LISTA finală a miniştrilor


Publicat

parlamentParlamentul s-a reunit marţi, pentru a da vot de încredere cabinetului Dacian Cioloş, după ce miniştrii au primit avize favorabile la comisii.

În această ședință, Cioloș prezintă programul de guvernare. Pentru ca Guvernul să fie învestit are nevoie să votul favorabil a jumătate plus unu din numărul total de parlamentari.

UPDATE: Guvernul Cioloş a fost validat în Parlament. Un număr de 389 de parlamentari au votat „pentru”, 115 „împotrivă” şi doi s-au abţinut de la vot.

Premierul desemnat Dacian Cioloș a declarat, în plenul Parlamentului, că tragedii precum cea de la Colectiv nu trebuie să se mai întâmple vreodată, iar pentru asta trebuie înlăturate cauzele acestei tragedii, mai ales corupția.

Anterior, plenul Parlamentului a ținut un moment de reculegere în memoria victimelor atentatelor de la sfârșitul săptămânii trecute din Paris. Momentul de reculegere a fost propus de deputatul din partea minorităților naționale Gheorghe Firczak.

La şedinţa în plen sunt prezenți 375 de deputați și senatori.

Votul va fi secret cu bile. Parlamentarii vor folosi un nou set de bile, pe care secretariatul general al Camerei Deputaților l-a achiziționat după ce din setul vechi au dispărut 22 de perechi de bile.

Lista finală cu cei 20 de miniştri, plus Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul şi şeful de cabinet al premierului este următoarea:

Viceprim-ministru și ministru al Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri: Costin Grigore Borc

Viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice: Vasile Dâncu

Ministerul Afacerilor Externe: Lazăr Comănescu

Ministerul Afacerilor Interne: Petre Tobă

Ministerul Apărării Naționale: Mihnea Ioan Motoc

Ministerul Finanțelor Publice: Anca Dana Dragu Paliu

Ministerul Justiției: Raluca Alexandra Prună

Ministerul Fondurilor Europene: Aura Carmen Răducu

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: Achim Irimescu

Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice: Claudia Ana Moarcăș

Ministrul Energiei: Victor Vlad Grigorescu

Ministerul Transporturilor: Marian Dan Costescu

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: Cristiana Pașca Palmer

Ministerul Sănătății: Patriciu Achimaş-Cadariu

Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice: Adrian Curaj

Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională: Marius-Raul Bostan

Ministerul Culturii: Vlad Alexandrescu

Ministerul Tineretului și Sportului: Elisabeta Lipă

Ministrul delegat pentru Consultare Publică şi Dialog Social: Victoria-Violeta Alexandru

Ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni: Dan Stoenescu

Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul: Ciprian Bucur

Șeful Cancelariei Primului Ministru: Ioan Dragoș Tudorache.

UPDATE 1: Premierul desemnat Dacian Cioloş a prezentat programul de guvernare. Declaraţii:

“Domnule Președinte al Senatului, domnule Președinte al Camerei Deputaților, doamnelor și domnilor senatori și deputați, vă mulțumesc pentru efortul de a pregăti audierile miniștrilor desemnaţi  într-un timp atât de scurt și vă mulțumesc pentru încrederea pe care le-ați acordat-o după discuțiile din comisii.

Domnule Președinte Iohannis, vă mulțumesc pentru încrederea acordată pentru formarea acestei echipe, într-o formulă de guvernare excepțională, în afara practicii politice consacrate.

Sunt deplin conștient că așteptările sunt uriașe și vă asigur că eu și echipa mea vom face tot ce ne stă în putință pentru a le răspunde, pe măsura mandatului nostru.

Acest guvern apare într-un context social și politic excepțional. Mi-e greu să încep acest cuvânt de deschidere fără să aduc tribut victimelor și familiilor victimelor tragediei de la Clubul Colectiv.  Gândurile noastre rămân alături de ele. România pe care vrem să o sădim este România lor.

Tragedii precum cea de la Colectiv nu trebuie să se mai întâmple vreodată. Este datoria morală pe care trebuie să ne-o asumăm toți.  De aceea, împreună,  trebuie să înlăturam cauzele acestei tragedii, mai ales corupția.

Este un moment critic. Încrederea în mediul politic, în autoritățile statului pare slăbită. Oamenii așteaptă, acum mai mult decât oricând în ultimii 25 de ani, o schimbare a felului de a administra interesul public. Președintele României și dumneavoastră, partidele politice, ați înțeles acest moment critic. Și de aici a izvorât mandatul acestui Guvern.

Programul propus trebuie să răspundă acestei realități.

Vrem să venim cu soluții care să aibă efect în perioada limitată a mandatului, dar care să pună bazele unei transformări de structură în viitor. Sarcina acestui guvern va fi de a crea cadrul necesar, neutru din punct de vedere politic, care să pună bazele acestor transformări structurale.

Sunt conștient că acest Guvern nu se poate angaja pe toate fronturile de reformă în societatea românească.

Însă:

Ne asumăm un set de măsuri concrete, limitate ca număr, dar cu impact și importanță sistemică.

Ne asumăm un număr de măsuri pe care să le ducem la îndeplinire, în dialog cu dumneavoastră și cu societatea.

Ne asumăm un număr de măsuri pentru care la final de mandat vom da seamă în fața societății și a forțelor politice.

Și, mai ales, ne asumăm o guvernare bazată pe trei principii fundamentale: transparență, responsabilitate și deschidere pentru dialog.

Doamnelor și domnilor,

Din momentul în care președintele mi-a încredințat acest mandat, am urmărit:

– formarea unei echipe de specialiști integri, care să își poată face treaba în afara polemicilor politice; am credința că audierile din comisiile parlamentare v-au convins de acest lucru.

– formularea unui program de guvernare, care să aibă impact și relevanță într-un interval de timp atât de scurt, lăsând în urmă modelele și practicile de lucru, pentru viitor.

În primul rând, ciclul politic constituțional. Anul viitor, acest Guvern va organiza două rânduri de alegeri.

La nivel politic, vrem să dăm răgazul necesar în care partidele să își definească programele și echipele cu care vor participa în cursele electorale. Sper că si cetăţenii îşi vor spori implicarea civică în comunitățile din care fac parte, astfel încât să poată participa activ, cât mai bine informați, în procesul electoral.

La nivel administrativ, sarcina noastră va fi să ne asiguram că toți românii pot vota, indiferent unde se află, în interiorul sau în afara României. Instituțiile de resort vor lucra pentru informatizarea acelor părți din procesul electoral care au creat mereu surse de nemulțumire populară și tensiuni în mediul politic.

A doua prioritate majoră a acestui Guvern va fi deschiderea către societate, la toate nivelurile ei.

Vom iniția platforme noi de comunicare și consultare, le vom consolida pe cele existente, pentru a asigura transparența actului decizional și participarea tuturor celor interesați la formularea politicilor publice.

Vom urmări aceeaşi deschidere și transparență și față de mediul politic. Parlamentul a fost și rămâne singura forță democratică de reprezentare a societății. Guvernul îi va rămâne un partener activ.

Atât eu, cât și miniștrii cabinetului meu, vom răspunde tuturor solicitărilor dumneavoastră  de consultare. Totodată, vom veni în mod proactiv în fața Dvs, pentru a ne asigura că măsurile aplicate de acest Guvern au în primul rând înțelegerea, și speram noi și susținerea, forului democratic al țării.

Dați-mi voie la acest punct să fac o precizare importantă. Am pregătit proiectul nostru de guvernare în doar câteva zile, fără a beneficia de o platformă programatică prealabilă, așa cum ar avea un partid politic și aşa cum se pregăteşte de obicei. De aceea, măsurile incluse în proiectul nostru nu sunt exhaustive.

Rămânem deschiși la idei noi și le vom căuta activ în perioada următoare. Intentionez apoi să revenim către dumneavoastră până la 15 decembrie, pentru a discuta mai pe larg atât măsurile deja incluse în program cât și idei noi, sub forma unor planuri de măsuri pe fiecare domeniu prioritar în parte. Acest exercițiu devine cu atât mai necesar prin prisma corelării cu definitivarea Bugetului 2016.

În al treilea rând – independența justiției și lupta împotriva corupției.

Subliniez sprijinul necondiționat și lipsit de orice ingerință din partea Executivului față de independența justiției și față de lupta împotriva corupției.

Urmează un an important în care se vor face numiri în posturile cheie din justiție și parchete. Numirile vor fi ghidate doar de performanța profesională și de integritate.

Al patrulea element fundamental al programului este susținerea în continuare a creșterii economice.

Stabilitatea macroeconomică și un buget echilibrat sunt esențiale. Economia României este integrată într-o piață comună la nivel european și trebuie să ne ridicăm la acel nivel.

România a făcut deja eforturi majore să revină la creștere economică durabilă în perioada post criză.

Aceste eforturi nu trebuie să fie în zadar! Vom susține relansarea durabilă a creșterii economice și stabilitatea finanțelor publice pentru a crea un mediu propice pentru investiții.

În special vom veghea asupra structurii bugetare și coerentei acesteia cu obiectivul pe termen mediu deja stabilit și asumat de România.

În privința cheltuielilor, doi factori sunt importanți:

– redirecționarea lor spre co-finanțarea unor investiții competitive sprijinite și din fonduri europene, inclusiv în capital uman, instrumente financiare și infrastructura necesară. Expertiza europeană pe care acest Guvern o aduce se va manifesta cu precădere în acest plan, urmărind să simplificăm și să sporim atât cantitativ dar si calitativ absorbția fondurilor europene.

– eliminarea cheltuielilor neproductive și ineficiente (cum ar fi cele cu anumite întreprinderi autonome de stat).

În ceea ce privește veniturile, avem deja un cod fiscal adoptat recent. Vom urmări implementarea lui, acordând atenție creării unui mediu cât mai propice pentru IMM-uri pentru a susține crearea de locuri de muncă, mai ales în rândul tinerilor.

În ceea ce privește fondurile europene, avem încă mari restanțe pentru perioada financiară 2007-2013, pe care vom încerca să le eliminăm în măsura în care este posibil. România mai are de absorbit 30% din alocarea financiară precedentă. Nu vom putea face minuni pentru a evita o dezangajare totală, dar vom urmări să finalizăm implementarea a cât mai multor proiecte majore, mai ales a celor cu buget ridicat.

În același timp, tot în acest an, va trebui să demarăm cât mai rapid implementarea noului buget de fonduri structurale și de investiții, acordat României pentru perioada 2014-2020.

În acest context, o provocare majoră va fi îndeplinirea condiționalităților negociate de România în Acordul de Parteneriat cu Uniunea Europeană. Mă refer la cadastru, achiziții publice, reforma administrației publice, reformă în domeniul sănătății, între altele.

Toate acestea vor necesita o coordonare eficientă între ministere, dar și susținerea dumneavoastră pentru a le putea implementa la timp.

O societatea normala are nevoie de un sistem de sănătate funcțional, de un sistem de educație solid, de identitate, toleranță și cultură. Acestea sunt elementele celui de-al cincilea domeniu cheie al programului de guvernare.

Ne vom concentra eforturile pe redefinirea rolului și statutului personalului medical în societate și pe reducerea migrației acestora în străinătate.

În educație, vom muta accentul de la transmiterea de informație spre crearea de competențe pentru viața și reducerea sarcinilor birocratice care apasă cadrele didactice.

Toate aceste priorități se încadrează și în ancorarea puternică a României la agenda europeană și internațională.

Suntem confruntați cu provocări majore în interiorul Uniunii Europene. Există focare de instabilitate la granițele noastre.

Atentatele criminale din ultima perioadă sunt încă o dovadă a vulnerabilității în fața terorismului și a urii.

Toate acestea sunt provocări majore pentru orice guvern.

Doresc sa vă asigur pe dumneavoastră și pe partenerii noștri externi că vom menține fără echivoc reperele existente ale politicii externe: o Românie puternic ancorată în Uniunea Europeană, parteneriatul strategic cu SUA, angajamentele NATO și responsabilitățile care ne revin din participarea la aceste alianțe.

Aș trage aici un semnal în privința bugetului 2016, în care, pe lângă obiectivele enunțate, va trebui să acoperim financiar, la nivelul așteptat, și toate aceste angajamente și obligații.

În plan european, vreau să creștem ponderea României în Uniunea Europeana, să participăm mai activ la marile decizii strategice care vor fi luate în perioada următoare. Îmi voi folosi toată energia pentru a contribui la recâștigarea încrederii și a prestigiului României în relația cu partenerii săi din Uniunea europeană.

Și nu în ultimul rând, vom începe pregătirile pentru Președinția  Consiliului European, pe care România o va deține în 2019.

Doamnelor si domnilor,

Voi încheia împărtășindu-vă felul in care acest Guvern înțelege să dezvolte o relație cu dvs, Parlamentarii României. Noi nu ne dorim și nu putem să înlocuim clasa politică. Democrația nu e posibilă fără oameni politici sau partide politice.

Momentele în care se apelează la guverne formate din experți sunt excepționale. Noi nu putem guverna decât alături de forțele politice reprezentate democratic în acest for. Sper să vă alăturați efortului nostru.

Vom fi deschiși la proiectele și propunerile Dvs, vă vom asculta mereu cu atenție.

Dorința mea și a echipei mele este de a crea premisele unui nou proiect de dezvoltare accelerată a României, egal cu potențialul uriaș al acestei țări. Putem face acest lucru doar împreună.

Pentru ca tot Dvs, partidele politice, va trebui să fiți cei care veți continua să clădiți o țară care să dea speranța românilor, care să îi facă pe cei plecați să își dorească să se întoarcă.

Pentru ca „acasă” este într-un singur loc: aici, în România. Am purtat acest acasă în inima în toți acești ani în care am fost chemat să-mi exercit atribuțiile în afara tarii. Mă bucur ca azi pot să-mi aduc modestul meu aport pentru a face acest „acasă” mai bun.

Însă, așa cum spune o vorba înțeleaptă a lui Marcus Aurelius: „Doamne, dă-mi puterea să schimb ceea ce poate fi schimbat, răbdarea de a accepta ceea ce nu poate fi schimbat și înțelepciunea de a distinge între cele două”.

Declaraţii Liviu Dragnea (PSD):

Ne aflam astazi intr-o zi mai putin obisnuita pentru ca trebuie sa dam votul de investitura unui guvern din care nu face aprte niciun partid politic. Nu este asumat de nicio majoritate parlamentara.

As vrea sa ii spunem dlui Ciolos care ne sunt asteptarile. De felul in care va raspunde guvernul Ciolos la asteptarile noastre va depinde si pozitia PSD si nu doar la votul de astazi.

O politica sociala nu este doar corecta dpdv moral, dar este si performanta dpdv economica. Guvernarea noastra lasa in vistieria tarii 6 mil euro, in conditiile inc are am platit si 9 mil de euro din datoria lui Traian Basescu.

Dl prim-ministru, misiunea dvs este sa cresteti salariul minim, sa asigurati cresterea cu 10% a tuturor bugetarilir asa cum a votat parlamentul, aveti bani pt aceasta crestere.

Depinde de dvs daca vom fi parteneri sau adversari.

CEx PSD a ales sa voteze pentru investitura guvernului. Dar votul nostru nu va fi un cec in alb. Atat timp cat continua masurile ecnomice inceputa de guvernarea noastra. Atat timp cat avem certitudinea ca va pregati in mod corect alegerile din 2016.

Vreau sa fiu foarte clar: daca vom avea cea mai mica indoiala ca aceste conditiii nu sunt respectate, atunci sprijinul nostru va inceta. Nu vom ezita sa folosim toate mijloacele pentru a concedia guvernul.

Romania trebuie sa revina cat mai repede la un guvern legitimat prin vot.

Victor Ponta a fost cel mai bun premier pe care Romania l-a avut de la Revolutie incoace. ÎI multumesc de la tribuna aceasta pentru tot ce a facut pentru Romania.

Declaraţii Alina Gorghiu (PNL):

Este a treia oara in ultimii 25 de ani in care parlamentul este chemat sa investeasca un guvern tehnocrat. De fiecare data au guvernat intr-o perioada de criza. Acum avem de a face cu o criza in toata clasa politica. Partidele care rasufla usurate ca nu mai vad oameni in strada gresesc. Spun acest lucruri cu regret, ca un om care are convingerea ca partidele politice sunt o componenta esentiala a democratiei. Nemultumirile sunt tot acolo.

A doua realitate este ca PSD a pierdut puterea. Marele castig al acestei schimbari de guvern este ca PSD nu mai detine fraiele si parghiile guvernului. Ordonanta 28 de exemplu poate fi de astazi istorie. Se paote creiona nu cadru transparent nou, cu o distributie echilibrata de resurse catre administratia locala.

PNL nu a propus un guvern politic. Nu a cerut niciun post de ministru in acest cabinet. Nu a solicitat niciun avantaj politic. Doar daca esti un partid nascut in 1875 ca PNL trecut prin toate poti sa faci aceasta optiune in mod credibil.

PNL crede in aceasta solutie cu toate sincopele in formarea echipei. Vom vota noul guvern pentru ca avem incredere ca este o formula buna si o solutie pentru iesirea din criza de incredere. Veti avea un partener loial in toate masurile bune pe care le veti lua, dar veti avea si o voce critica si sincera atunci cand vom considera.

Am convingerea ca vor fi reparate sau macar stopate o parte din abuzurile guvernlui Ponta. Ma gandesc la ordonanta migratiei 55.

Va putem ajuta cu exemple de rea-credinta pentru a putea demara depesedizarea administratiei.

Sunt unii lideri politici care au anuntat ca vor sustine guvernul Cioloş pentru ca de maine sa inceapa sa sape la temelia noului guvern.

Ne place sua nu, guvernul tehnocrat este oglinda nivelului de incredere la care a ajuns actuala clasa politica. Sabotarea acestui guvern nu va aduce beneficii.

Anul trecut, romanii au respins abuzul in strada si la urne. Progresul nu poate fi realizat doar ca urmare a protestelor civice.

Cred cu tarie in partidele politice in puterea lor de a oferi altceva.

UPDATE 2: Călin Popescu/Tăriceanu a anunţat că ALDE nu votează cabinetul Cioloş. „Dacă acest Guvern va trece de votul Parlamentului, democrația reprezentativă va fi destituită. O singură persoană, chiar și aleasă, fie ea și președintele României, își va impune voința luând drept pretext programul antipolitic, antidemocratic și antiparlamentar al unei minorități. (…) Să recunoaștem cu luciditate, așa cum se prezintă astăzi în fața Parlamentului, tehnocrația ucide democrația. Instalarea unui guvern prezidențial va marca trecerea la un regim politic care golește de conținut democrația reprezentativă, la un regim politic ce va excede principiile constituționale, care va pune în pericol drepturile și libertățile cetățenești, valorile democratice și statul de drept și care va transforma Parlamentul într-o formă fără fond”, a arătat Tăriceanu, în plenul reunit.

În opinia sa, discursul președintelui Klaus Iohannis „prezintă riscul de a se transforma oricând într-o formulă politică antidemocratică”.

„Președintele a ales ca în numele unei minorități vocale, pe care a denumit-o ‘strada’, să propună un candidat pentru funcția de prim-ministru din afara Parlamentului, din afara partidelor, candidat ce ar urma să conducă un Guvern de tehnocrați. Într-o democrație reprezentativă, majoritatea cetățenilor își câștigă dreptul de a guverna, prin intermediul partidelor ce s-au bucurat la vot de cea mai mare încredere, (…) iar minoritățile de orice natură sunt respectate și ascultate, dar nu au vocația de a conduce Guvernul și de a-și impune agenda. Discursul președintelui României se arată a fi unul nedemocratic, în afara spiritului Constituției, și prezintă riscul de a se transforma oricând într-o formulă politică antidemocratică”, a mai spus copreședintele ALDE.

UDMR acordă însă vot de învestitură.

surse: agerpres.ro, hotnews.ro, comunicat de presă GuvernDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

DOCUMENT: LISTA celor 132 de laboratoare autorizate care vor putea emite rezultate la testarea Covid-19 cu validare rapidă

Publicat

Un număr de 132 de laboratoare autorizate vor putea emite, la nivel național, rezultate la testarea Covid-19 cu validare rapidă începând de joi, 9 decembrie 2021. Până la finalul lunii, spun autoritățile, rețeaua centrelor care vor putea emite rezultate cu validare rapidă va fi extinsă la nivelul farmaciilor și medicilor de familie, potrivit unui anunț transmis Ministerul Sănătății și Departamentul pentru Situații de Urgență.

Măsura vine în scopul aplicării „Hotărârii de Guvern privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 decembrie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19”, HG adoptat miercuri.

Ce laboratoare din Alba sunt autorizate pentru emiterea rezultatelor la testarea Covid-19 cu validare rapida

Astfel, 132 de laboratoare sunt autorizate la nivel național să emită, începând de joi, 9 decembrie, rezultate la testarea Covid-19 cu validare rapidă.

În județul Alba în prima fază sunt autorizate trei laboratoare:

 • Laboratorul DSP Alba,
 • Laboratorul Spitalului Județean de Urgență Alba (SJU)
 • Laboratorul Serviciului de Ambulanță Județean Alba (SAJ)

LISTA laboratoarelor autorizate poate fi văzută AICI: Document-laboratoare-autorizate-testare-covid-19

Ministerul menționează că, în cea de-a doua etapă, rețeaua centrelor care vor putea emite rezultate cu validare rapidă va fi extinsă la nivelul farmaciilor și medicilor de familie. În acest moment, ei pot efectua teste Covid-19 cu validare în 24 de ore.

„Operaționalizarea întregii rețele de puncte de testare cu validare rapidă va fi realizată până la sfârșitul lunii”, precizează Ministerul Sănătății.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Alba Iulia anunță dezbatere publică pentru PUZ-ul noului magazin Kaufland din oraș. Unde va fi construit

Publicat

Primăria Alba Iulia a lansat în consultare publică proiectul privind aprobarea PUZ-ului pentru construcția noului magazin Kaufland din oraș. 

Compania va construi un al doilea magazin în Alba Iulia, în cartierul Ampoi 1, unde există deja un alt supermarket Penny, dar și mai multe magazine de cartier.

De altfel, pe lângă magazinele locale, în oraș mai există trei supermarketuri Lidl, unul Selgros, câte un magazin Profi sau Penny prin aproape fiecare cartier.

În alte țări civilizate, pentru a proteja afacerile locale, supermarketurile sunt situate în afara orașului, iar în weekend sunt în general închise, din același motiv.

Noul Kaufland va fi situat lângă giratoriul de pe strada Tudor Vladimirescu, în proximitatea Liceului Tehnologic ”Alexandru Domșa”.

Locația pe care se va construi este terenul fostei baze ”Autotrans”. Deși clădirea a fost reabilitată de curând, din câte se pare compania care deține Kaufland a cumpărat terenul și va dărâma imobilul existent.

Etapa de consultare a populației se desfăşoară în perioada: 08.12.2021- 19.01.2022, au anunțat reprezentanții Primăriei Alba Iulia.

Propunerile, sugestiile și opiniile cu valoare de recomandare cu privire la acest proiect de hotărâre, se pot depune în scris specificându-se articolul sau articolele din proiect sau regulament la care se referă, menționând data trimiterii și datele de contact ale expeditorului, la sediul Primăriei Municipiului Alba Iulia, de pe str. : Calea Moților, nr. 5 A, Camera 8 – Registratură sau în format electronic pe adresa de e-mail: office@apulum.ro în termen de 15 zile calendaristice de la data publicării prezentului anunț, respectiv până la data de 23.12.2021, ora.16.00.

Proiectul de hotărâre și documentația referitoare la acest proiect pot fi consultate la sediul Primăriei Municipiului Alba Iulia, camera 1 (Direcția Urbanism, Amenajarea Teritoriului) sau pe site-ul autorității publice www.apulum.ro, secțiunea Consultare publică.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Partidele din coaliție au stabilit regula după care își împart prefecturile din țară. Cum se aplică înțelegerea în județul Alba

Publicat

Membrii coaliției au convenit în cadrul întâlnirii de miercuri o regulă de bază care a fost acceptată, ca în județe să fie și președinți de Consiliu Județean și prefect de la același partid, a anunțat președintele PNL Florin Cîțu la finalul discuțiilor.

„Vor fi și excepții, dar asta este regula de bază”, a spus Cîțu, care a adăugat că vor apărea compensări de funcții în anumite filiale. „Există peste 140 de funcții unde vor fi făcute numiri politice și cine nu ia prefect ia o altă funcție, secretar de stat și așa mai departe”.

În Capitală prefectul va fi numit de PSD, iar la Cluj va fi prefect liberal, a precizat Cîțu.

Potrivit noii reguli anunțate de Cîțu și stabilite în coaliție în Alba, având în vedere că președintele Consiliului Județean este din partea PNL, prefectul va fi tot PNL. Potrivit unor surse politice locale PSD va obține în alba un post de subprefect.

Coaliția a ajuns la o formă finală și pe ordonanța pentru PNRR. „Pentru câteva sectoare vor fi delegate, vor putea fi folosite și ADR-urile. Este vorba de educație, sănătate și reformă socială”, a spus el.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

CFR: Mersul Trenurilor 2021-2022, în vigoare din 12 decembrie: Principalele modificări. Cum se va circula în următorul an

Publicat

tren

Din data de 12 decembrie intră în vigoare noul mers al trenurilor pentru anul 2022. CFR anunță că în noul Mers al Trenurilor 2021-2022 vor circula zilnic în medie 1.200 trenuri operate de CFR Călători, în funcție de perioada din an.

Noutățile din Mersul Trenurilor 2021-2022

– CFR Călători și MAV Start au convenit asupra îmbunătățirii ofertei de transport România – Ungaria prin frontiera Curtici asigurându-se pe timpul zilei trenuri în cadență la interval de 2 ore.

Au fost introduse în plus 4 perechi de trenuri, 1 pereche („BEGA” – IR 378 și IR 377) în relația Timișoara – Budapesta și retur, 2 perechi („MUREȘ” și „CRIȘ” – IR 374, IR 375, IR 376 și IR 379) în relația Arad – Budapesta și retur, 1 pereche („ZARAND” – IR 370 și IR 371) în relația Arad – Szolnok și retur.

– Craiova – Timișoara – Arad și retur (IR 349 și IR 348) cu atașare/detașare în Arad și ramură de la/pentru Cluj Napoca („CORVIN” – IR 404 și IR 405), cu atașare/detașare în Szolnok prin frontiera Episcopia Bihor.

– Trenul „PRIETENIA” (IR 401 și IR 402) va circula de două ori pe săptămână în luna decembrie 2021 (IR 401 Chișinău – București în zilele de joi/vineri și duminică/luni, IR 402 București – Chișinău în zilele de luni/marți și vineri/sâmbătă) și de trei ori pe /săptămână în anul 2022 (IR 401 Chișinău – București în zilele de marți/miercuri, joi/vineri și duminică/luni, IR 402 București – Chișinău în zilele de luni/marți, miercuri/joi și vineri/sâmbătă).

– Pe relația București – Constanța și retur au fost planificate trenuri IR și Regio Expres în cadență la interval de o oră. În planul de mers tren 2021/2022 vor circula 24 de trenuri în rang IR și Regio Expres pe relația București – Constanța și retur, față de 13 trenuri IR în planul de mers tren 2020/2021.

– În relația Constanța – București Nord – Brașov și retur vor circula 3 perechi de trenuri, fața de 2 perechi în prezent.

– A fost introdus un tren nou de la Craiova la București Nord (RE 9018), cu plecare din Craiova la ora 15:52.

– În relația Pitești – Craiova și retur va circula o pereche de trenuri (RE 9013 și RE 9014) la legătură cu trenurile IR 72 și IR 73 (Bucureşti Nord – Budapesta şi retur).

– Relația București Nord – Tulcea și retur va fi asigurată în sezon cu grupă de vagoane directe la/de la trenurile 1981/8653 și 8656/1684, iar în extrasezon sunt asigurate legături în stația Medgidia.

– În relația Galați – Constanța și retur legătura directă în extrasezon va fi realizată cu trenurile 1732/8201 și 8204/1730.

– Pe ruta București – Constanța, trenurile IR au fost trasate cu viteza maximă de 160 km/h, trenurile Regio Expres au fost trasate cu viteza maximă de 150 km/h, iar trenurile Regio au fost trasate cu viteza maximă de 120 km/h.

– Trenurile IR 1741 și IR 1742 (Bucureşti Nord – Satu Mare) vor avea în compunere grupă de vagoane pentru/de la Târgu Mureș cu atașare/detașare în Războieni.

– Trenurile IR 1653 și IR 1654 vor circula pe trase modificate astfel încât să preia traficul de călători în relația București Nord – Suceava și retur asigurând, în Buzău, legătură la/ de la trenurile de Constanţa.

– Trenurile IR 1861 și IR 1862 Iași – Constanța și retur vor circula pe distanța Iași – Buzău și retur ca ramuri la/de la trenurile IR 1668 şi IR 1667 (Iaşi – Bucureşti Nord şi retur).

– Pentru preluarea traficului de călători pe relația Galați – Buzău – București Nord s-a introdus un tren nou (IR 1570), cu plecare din stația Galați la ora 05:21.

Trenurile spre Aeroportul Henri Coandă

– Ca urmare a deciziei CFR SA de specializare a traficului pe magistrala feroviară 700, trenurile spre Aeroportul Henri Coandă vor circula pe ruta București Nord – Pajura – Mogoșoaia fără modificarea duratei de parcurs, iar celelalte trenuri vor circula pe ruta București Nord – Chitila – Mogoșoaia cu o durată de parcurs mai mare cu aproximativ 10 minute.

Reduceri tarifare și modalități de cumpărare bilete

 •  CFR Călători oferă o gamă diversă de oferte comerciale (ex. abonamente, card TrenPlus, dus-întors, anticipație, etc). Detalii pe www.cfrcalatori.ro la secțiunea Trafic intern.
 • Acceptarea călătoriei posesorilor de abonamente valabile la tren Regio la o serie de trenuri InterRegio în perioada 12 decembrie 2021 – 11 iunie 2022.
  Pentru asigurarea accesului la un număr mai mare de trenuri a persoanelor care se deplasează pentru navetă se acceptă călătoria posesorilor de abonamente valabile la tren Regio la trenuri InterRegio pe distanțe de până la 30 km.
 • Trenurile de pe ruta București Nord – Aeroport Henri Coandă și retur au la dispoziție terminale BCR contactless (Mastercard sau Visa), pentru plata biletului de călătorie prin orice tip de dispozitiv de plată: card, telefon sau ceas inteligent. Întregul proces de cumpărare este simplu, intuitiv și rapid: se selectează tipul de călător adult / copil, iar plata se face prin poziționarea dispozitivului de plată contactless în fața terminalului BCR.
 • CFR Călători facilitează achiziționarea ușoară și rapidă a biletelor de tren prin aplicația mobilă  “CFR Călători mersul trenurilor și bilete online”. Instalarea acestei aplicații mobile se poate face prin căutare în Magazin Play (Ex: „bilete CFR online”).
 • Distribuția de bilete se asigură prin următoarele canale: online, staţii şi agenţii CFR, automate de vânzare în gări și distribuitori autorizați cu care există parteneriate de vânzare bilete.
 • Bilete de călătorie internaționale  se pot procura online AICI și pot fi ridicate din agenții. Lista agențiilor de unde se pot ridica biletele internaționale de călătorie AICI

Broşura „Mersul Trenurilor de Călători 2021-2022” va putea fi achiziţionată din principalele gări şi agenţii CFR din Bucureşti şi din ţară la preţul de 19 lei. Deoarece conţinutul poate suferi modificări, rugăm călătorii să solicite informaţii cu privire la mersul trenurilor de la staţiile şi agenţiile CFR sau să acceseze site-ul www.cfrcalatori.ro.

Purtarea măștii de protecție la bordul trenurilor CFR Călatori este obligatorie pe toată durata călătoriei.

Cum se pot procura bilete de călătorie CFR

Termenul limită până la care se pot procura legitimaţii de călătorie, faţă de ora de plecare a trenului, se stabileste funcţie de locaţia de unde se achiziţionează acestea, astfel:

 • cu 3 – 5 minute înainte de plecarea trenului din staţie pentru vagoanele clasă şi până la închiderea la vânzare în sistem pentru vagoanele de dormit/cuşetă, în cazul procurării legitimaţiilor din staţiile de cale ferată de plecare;
 • cu un anumit interval de timp stabilit (care nu poate fi mai mic decat cel prevăzut la paragraful anterior), funcţie de amplasarea agentiei de voiaj CFR faţă de staţia de cale ferată de plecare, în cazul procurării legitimaţiilor de călătorie din agenţiile de voiaj CFR;
 • cu 24 de ore înainte de plecarea trenului din staţia de cele ferată de îmbarcare, în cazul procurării legitimaţiilor de călătorie prin automate de vânzare ale distribuitorilor autorizaţi;
 • cu 6 ore înainte de plecarea trenului din staţia de cele ferată de îmbarcare, în cazul procurării legitimaţiilor de călătorie online;

Termenele maxime de vânzare cu anticipaţie a legitimaţiilor de călătorie se pot modifica oricând dacă în condiţiile din exploatare se impune acest fapt. Modificarea se poate face pentru toate trenurile de călători sau punctual numai pentru anumite trenuri.

Modificarea termenelor maxime de vânzare cu anticipaţie va fi adusă la cunoştiinţa publicului călător  înainte ca modificarea să-şi producă efectul, atât prin mesaj afişat pe site-ul oficial al „ CFR Călători”, cât şi prin afişe la toate punctele de emitere a legitimaţiilor de călătorie.

În caz de forţă majoră modificarea termenelor maxime de vânzare cu anticipaţie se poate face fără preaviz cu notificarea pe site-ul oficial al „ CFR Călători”.

Cum se emit biletele pentru călătorii cu trenuri succesive

În cazul legitimaţiilor de călătorie emise electronic, dacă se solicită călătoria cu trenuri succesive (maxim 4 trenuri), se emite o singură legitimaţie de călătorie cu bilete anexă (pentru toate trenurile din parcurs) cu condiţia ca ora de plecare a ultimului tren de legătură ales să fie într-un interval de maxim 48 de ore faţă de ora de plecare din staţia de cale ferată de îndrumare (staţia iniţială de îmbarcare a călătorului).

Intervalul minim între ora de sosire a unui tren şi ora de plecare a următorului tren de legătură poate fi cuprins între minim 5 min şi maxim 23 de ore si 59 de minute. Dacă se solicită călătoria cu trenuri care nu se încadrează în condițiile de mai sus, respectiv se solicită:

 • călătoria cu mai mult de 4 trenuri, sau
 • ultimul tren din traseul ales are ora de plecare într-un interval mai mare de 48 de ore faţă de ora de îmbarcare din staţia de cale ferată de îndrumare, sau
 • intervalul dintre 2 trenuri succesive este mai mare de 23 de ore si 59 minute, sau
 • în cadrul traseului solicitat există trenuri care sosesc în stații diferite fată de stația de plecare a următorului tren, chiar dacă aceste stații deservesc aceeaşi localitate,
 • parcursul format din aceste trenuri nu va fi considerat o singură călătorie, şi se vor emite legitimaţii de călătorie diferite.
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate