Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE: VOT de încredere în Parlament pentru Cabinetul Cioloş şi programul de guvernare. LISTA finală a miniştrilor


Publicat

parlamentParlamentul s-a reunit marţi, pentru a da vot de încredere cabinetului Dacian Cioloş, după ce miniştrii au primit avize favorabile la comisii.

În această ședință, Cioloș prezintă programul de guvernare. Pentru ca Guvernul să fie învestit are nevoie să votul favorabil a jumătate plus unu din numărul total de parlamentari.

UPDATE: Guvernul Cioloş a fost validat în Parlament. Un număr de 389 de parlamentari au votat „pentru”, 115 „împotrivă” şi doi s-au abţinut de la vot.

Premierul desemnat Dacian Cioloș a declarat, în plenul Parlamentului, că tragedii precum cea de la Colectiv nu trebuie să se mai întâmple vreodată, iar pentru asta trebuie înlăturate cauzele acestei tragedii, mai ales corupția.

Anterior, plenul Parlamentului a ținut un moment de reculegere în memoria victimelor atentatelor de la sfârșitul săptămânii trecute din Paris. Momentul de reculegere a fost propus de deputatul din partea minorităților naționale Gheorghe Firczak.

La şedinţa în plen sunt prezenți 375 de deputați și senatori.

Votul va fi secret cu bile. Parlamentarii vor folosi un nou set de bile, pe care secretariatul general al Camerei Deputaților l-a achiziționat după ce din setul vechi au dispărut 22 de perechi de bile.

Lista finală cu cei 20 de miniştri, plus Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul şi şeful de cabinet al premierului este următoarea:

Viceprim-ministru și ministru al Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri: Costin Grigore Borc

Viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice: Vasile Dâncu

Ministerul Afacerilor Externe: Lazăr Comănescu

Ministerul Afacerilor Interne: Petre Tobă

Ministerul Apărării Naționale: Mihnea Ioan Motoc

Ministerul Finanțelor Publice: Anca Dana Dragu Paliu

Ministerul Justiției: Raluca Alexandra Prună

Ministerul Fondurilor Europene: Aura Carmen Răducu

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: Achim Irimescu

Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice: Claudia Ana Moarcăș

Ministrul Energiei: Victor Vlad Grigorescu

Ministerul Transporturilor: Marian Dan Costescu

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: Cristiana Pașca Palmer

Ministerul Sănătății: Patriciu Achimaş-Cadariu

Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice: Adrian Curaj

Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională: Marius-Raul Bostan

Ministerul Culturii: Vlad Alexandrescu

Ministerul Tineretului și Sportului: Elisabeta Lipă

Ministrul delegat pentru Consultare Publică şi Dialog Social: Victoria-Violeta Alexandru

Ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni: Dan Stoenescu

Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul: Ciprian Bucur

Șeful Cancelariei Primului Ministru: Ioan Dragoș Tudorache.

UPDATE 1: Premierul desemnat Dacian Cioloş a prezentat programul de guvernare. Declaraţii:

“Domnule Președinte al Senatului, domnule Președinte al Camerei Deputaților, doamnelor și domnilor senatori și deputați, vă mulțumesc pentru efortul de a pregăti audierile miniștrilor desemnaţi  într-un timp atât de scurt și vă mulțumesc pentru încrederea pe care le-ați acordat-o după discuțiile din comisii.

Domnule Președinte Iohannis, vă mulțumesc pentru încrederea acordată pentru formarea acestei echipe, într-o formulă de guvernare excepțională, în afara practicii politice consacrate.

Sunt deplin conștient că așteptările sunt uriașe și vă asigur că eu și echipa mea vom face tot ce ne stă în putință pentru a le răspunde, pe măsura mandatului nostru.

Acest guvern apare într-un context social și politic excepțional. Mi-e greu să încep acest cuvânt de deschidere fără să aduc tribut victimelor și familiilor victimelor tragediei de la Clubul Colectiv.  Gândurile noastre rămân alături de ele. România pe care vrem să o sădim este România lor.

Tragedii precum cea de la Colectiv nu trebuie să se mai întâmple vreodată. Este datoria morală pe care trebuie să ne-o asumăm toți.  De aceea, împreună,  trebuie să înlăturam cauzele acestei tragedii, mai ales corupția.

Este un moment critic. Încrederea în mediul politic, în autoritățile statului pare slăbită. Oamenii așteaptă, acum mai mult decât oricând în ultimii 25 de ani, o schimbare a felului de a administra interesul public. Președintele României și dumneavoastră, partidele politice, ați înțeles acest moment critic. Și de aici a izvorât mandatul acestui Guvern.

Programul propus trebuie să răspundă acestei realități.

Vrem să venim cu soluții care să aibă efect în perioada limitată a mandatului, dar care să pună bazele unei transformări de structură în viitor. Sarcina acestui guvern va fi de a crea cadrul necesar, neutru din punct de vedere politic, care să pună bazele acestor transformări structurale.

Sunt conștient că acest Guvern nu se poate angaja pe toate fronturile de reformă în societatea românească.

Însă:

Ne asumăm un set de măsuri concrete, limitate ca număr, dar cu impact și importanță sistemică.

Ne asumăm un număr de măsuri pe care să le ducem la îndeplinire, în dialog cu dumneavoastră și cu societatea.

Ne asumăm un număr de măsuri pentru care la final de mandat vom da seamă în fața societății și a forțelor politice.

Și, mai ales, ne asumăm o guvernare bazată pe trei principii fundamentale: transparență, responsabilitate și deschidere pentru dialog.

Doamnelor și domnilor,

Din momentul în care președintele mi-a încredințat acest mandat, am urmărit:

– formarea unei echipe de specialiști integri, care să își poată face treaba în afara polemicilor politice; am credința că audierile din comisiile parlamentare v-au convins de acest lucru.

– formularea unui program de guvernare, care să aibă impact și relevanță într-un interval de timp atât de scurt, lăsând în urmă modelele și practicile de lucru, pentru viitor.

În primul rând, ciclul politic constituțional. Anul viitor, acest Guvern va organiza două rânduri de alegeri.

La nivel politic, vrem să dăm răgazul necesar în care partidele să își definească programele și echipele cu care vor participa în cursele electorale. Sper că si cetăţenii îşi vor spori implicarea civică în comunitățile din care fac parte, astfel încât să poată participa activ, cât mai bine informați, în procesul electoral.

La nivel administrativ, sarcina noastră va fi să ne asiguram că toți românii pot vota, indiferent unde se află, în interiorul sau în afara României. Instituțiile de resort vor lucra pentru informatizarea acelor părți din procesul electoral care au creat mereu surse de nemulțumire populară și tensiuni în mediul politic.

A doua prioritate majoră a acestui Guvern va fi deschiderea către societate, la toate nivelurile ei.

Vom iniția platforme noi de comunicare și consultare, le vom consolida pe cele existente, pentru a asigura transparența actului decizional și participarea tuturor celor interesați la formularea politicilor publice.

Vom urmări aceeaşi deschidere și transparență și față de mediul politic. Parlamentul a fost și rămâne singura forță democratică de reprezentare a societății. Guvernul îi va rămâne un partener activ.

Atât eu, cât și miniștrii cabinetului meu, vom răspunde tuturor solicitărilor dumneavoastră  de consultare. Totodată, vom veni în mod proactiv în fața Dvs, pentru a ne asigura că măsurile aplicate de acest Guvern au în primul rând înțelegerea, și speram noi și susținerea, forului democratic al țării.

Dați-mi voie la acest punct să fac o precizare importantă. Am pregătit proiectul nostru de guvernare în doar câteva zile, fără a beneficia de o platformă programatică prealabilă, așa cum ar avea un partid politic și aşa cum se pregăteşte de obicei. De aceea, măsurile incluse în proiectul nostru nu sunt exhaustive.

Rămânem deschiși la idei noi și le vom căuta activ în perioada următoare. Intentionez apoi să revenim către dumneavoastră până la 15 decembrie, pentru a discuta mai pe larg atât măsurile deja incluse în program cât și idei noi, sub forma unor planuri de măsuri pe fiecare domeniu prioritar în parte. Acest exercițiu devine cu atât mai necesar prin prisma corelării cu definitivarea Bugetului 2016.

În al treilea rând – independența justiției și lupta împotriva corupției.

Subliniez sprijinul necondiționat și lipsit de orice ingerință din partea Executivului față de independența justiției și față de lupta împotriva corupției.

Urmează un an important în care se vor face numiri în posturile cheie din justiție și parchete. Numirile vor fi ghidate doar de performanța profesională și de integritate.

Al patrulea element fundamental al programului este susținerea în continuare a creșterii economice.

Stabilitatea macroeconomică și un buget echilibrat sunt esențiale. Economia României este integrată într-o piață comună la nivel european și trebuie să ne ridicăm la acel nivel.

România a făcut deja eforturi majore să revină la creștere economică durabilă în perioada post criză.

Aceste eforturi nu trebuie să fie în zadar! Vom susține relansarea durabilă a creșterii economice și stabilitatea finanțelor publice pentru a crea un mediu propice pentru investiții.

În special vom veghea asupra structurii bugetare și coerentei acesteia cu obiectivul pe termen mediu deja stabilit și asumat de România.

În privința cheltuielilor, doi factori sunt importanți:

– redirecționarea lor spre co-finanțarea unor investiții competitive sprijinite și din fonduri europene, inclusiv în capital uman, instrumente financiare și infrastructura necesară. Expertiza europeană pe care acest Guvern o aduce se va manifesta cu precădere în acest plan, urmărind să simplificăm și să sporim atât cantitativ dar si calitativ absorbția fondurilor europene.

– eliminarea cheltuielilor neproductive și ineficiente (cum ar fi cele cu anumite întreprinderi autonome de stat).

În ceea ce privește veniturile, avem deja un cod fiscal adoptat recent. Vom urmări implementarea lui, acordând atenție creării unui mediu cât mai propice pentru IMM-uri pentru a susține crearea de locuri de muncă, mai ales în rândul tinerilor.

În ceea ce privește fondurile europene, avem încă mari restanțe pentru perioada financiară 2007-2013, pe care vom încerca să le eliminăm în măsura în care este posibil. România mai are de absorbit 30% din alocarea financiară precedentă. Nu vom putea face minuni pentru a evita o dezangajare totală, dar vom urmări să finalizăm implementarea a cât mai multor proiecte majore, mai ales a celor cu buget ridicat.

În același timp, tot în acest an, va trebui să demarăm cât mai rapid implementarea noului buget de fonduri structurale și de investiții, acordat României pentru perioada 2014-2020.

În acest context, o provocare majoră va fi îndeplinirea condiționalităților negociate de România în Acordul de Parteneriat cu Uniunea Europeană. Mă refer la cadastru, achiziții publice, reforma administrației publice, reformă în domeniul sănătății, între altele.

Toate acestea vor necesita o coordonare eficientă între ministere, dar și susținerea dumneavoastră pentru a le putea implementa la timp.

O societatea normala are nevoie de un sistem de sănătate funcțional, de un sistem de educație solid, de identitate, toleranță și cultură. Acestea sunt elementele celui de-al cincilea domeniu cheie al programului de guvernare.

Ne vom concentra eforturile pe redefinirea rolului și statutului personalului medical în societate și pe reducerea migrației acestora în străinătate.

În educație, vom muta accentul de la transmiterea de informație spre crearea de competențe pentru viața și reducerea sarcinilor birocratice care apasă cadrele didactice.

Toate aceste priorități se încadrează și în ancorarea puternică a României la agenda europeană și internațională.

Suntem confruntați cu provocări majore în interiorul Uniunii Europene. Există focare de instabilitate la granițele noastre.

Atentatele criminale din ultima perioadă sunt încă o dovadă a vulnerabilității în fața terorismului și a urii.

Toate acestea sunt provocări majore pentru orice guvern.

Doresc sa vă asigur pe dumneavoastră și pe partenerii noștri externi că vom menține fără echivoc reperele existente ale politicii externe: o Românie puternic ancorată în Uniunea Europeană, parteneriatul strategic cu SUA, angajamentele NATO și responsabilitățile care ne revin din participarea la aceste alianțe.

Aș trage aici un semnal în privința bugetului 2016, în care, pe lângă obiectivele enunțate, va trebui să acoperim financiar, la nivelul așteptat, și toate aceste angajamente și obligații.

În plan european, vreau să creștem ponderea României în Uniunea Europeana, să participăm mai activ la marile decizii strategice care vor fi luate în perioada următoare. Îmi voi folosi toată energia pentru a contribui la recâștigarea încrederii și a prestigiului României în relația cu partenerii săi din Uniunea europeană.

Și nu în ultimul rând, vom începe pregătirile pentru Președinția  Consiliului European, pe care România o va deține în 2019.

Doamnelor si domnilor,

Voi încheia împărtășindu-vă felul in care acest Guvern înțelege să dezvolte o relație cu dvs, Parlamentarii României. Noi nu ne dorim și nu putem să înlocuim clasa politică. Democrația nu e posibilă fără oameni politici sau partide politice.

Momentele în care se apelează la guverne formate din experți sunt excepționale. Noi nu putem guverna decât alături de forțele politice reprezentate democratic în acest for. Sper să vă alăturați efortului nostru.

Vom fi deschiși la proiectele și propunerile Dvs, vă vom asculta mereu cu atenție.

Dorința mea și a echipei mele este de a crea premisele unui nou proiect de dezvoltare accelerată a României, egal cu potențialul uriaș al acestei țări. Putem face acest lucru doar împreună.

Pentru ca tot Dvs, partidele politice, va trebui să fiți cei care veți continua să clădiți o țară care să dea speranța românilor, care să îi facă pe cei plecați să își dorească să se întoarcă.

Pentru ca „acasă” este într-un singur loc: aici, în România. Am purtat acest acasă în inima în toți acești ani în care am fost chemat să-mi exercit atribuțiile în afara tarii. Mă bucur ca azi pot să-mi aduc modestul meu aport pentru a face acest „acasă” mai bun.

Însă, așa cum spune o vorba înțeleaptă a lui Marcus Aurelius: „Doamne, dă-mi puterea să schimb ceea ce poate fi schimbat, răbdarea de a accepta ceea ce nu poate fi schimbat și înțelepciunea de a distinge între cele două”.

Declaraţii Liviu Dragnea (PSD):

Ne aflam astazi intr-o zi mai putin obisnuita pentru ca trebuie sa dam votul de investitura unui guvern din care nu face aprte niciun partid politic. Nu este asumat de nicio majoritate parlamentara.

As vrea sa ii spunem dlui Ciolos care ne sunt asteptarile. De felul in care va raspunde guvernul Ciolos la asteptarile noastre va depinde si pozitia PSD si nu doar la votul de astazi.

O politica sociala nu este doar corecta dpdv moral, dar este si performanta dpdv economica. Guvernarea noastra lasa in vistieria tarii 6 mil euro, in conditiile inc are am platit si 9 mil de euro din datoria lui Traian Basescu.

Dl prim-ministru, misiunea dvs este sa cresteti salariul minim, sa asigurati cresterea cu 10% a tuturor bugetarilir asa cum a votat parlamentul, aveti bani pt aceasta crestere.

Depinde de dvs daca vom fi parteneri sau adversari.

CEx PSD a ales sa voteze pentru investitura guvernului. Dar votul nostru nu va fi un cec in alb. Atat timp cat continua masurile ecnomice inceputa de guvernarea noastra. Atat timp cat avem certitudinea ca va pregati in mod corect alegerile din 2016.

Vreau sa fiu foarte clar: daca vom avea cea mai mica indoiala ca aceste conditiii nu sunt respectate, atunci sprijinul nostru va inceta. Nu vom ezita sa folosim toate mijloacele pentru a concedia guvernul.

Romania trebuie sa revina cat mai repede la un guvern legitimat prin vot.

Victor Ponta a fost cel mai bun premier pe care Romania l-a avut de la Revolutie incoace. ÎI multumesc de la tribuna aceasta pentru tot ce a facut pentru Romania.

Declaraţii Alina Gorghiu (PNL):

Este a treia oara in ultimii 25 de ani in care parlamentul este chemat sa investeasca un guvern tehnocrat. De fiecare data au guvernat intr-o perioada de criza. Acum avem de a face cu o criza in toata clasa politica. Partidele care rasufla usurate ca nu mai vad oameni in strada gresesc. Spun acest lucruri cu regret, ca un om care are convingerea ca partidele politice sunt o componenta esentiala a democratiei. Nemultumirile sunt tot acolo.

A doua realitate este ca PSD a pierdut puterea. Marele castig al acestei schimbari de guvern este ca PSD nu mai detine fraiele si parghiile guvernului. Ordonanta 28 de exemplu poate fi de astazi istorie. Se paote creiona nu cadru transparent nou, cu o distributie echilibrata de resurse catre administratia locala.

PNL nu a propus un guvern politic. Nu a cerut niciun post de ministru in acest cabinet. Nu a solicitat niciun avantaj politic. Doar daca esti un partid nascut in 1875 ca PNL trecut prin toate poti sa faci aceasta optiune in mod credibil.

PNL crede in aceasta solutie cu toate sincopele in formarea echipei. Vom vota noul guvern pentru ca avem incredere ca este o formula buna si o solutie pentru iesirea din criza de incredere. Veti avea un partener loial in toate masurile bune pe care le veti lua, dar veti avea si o voce critica si sincera atunci cand vom considera.

Am convingerea ca vor fi reparate sau macar stopate o parte din abuzurile guvernlui Ponta. Ma gandesc la ordonanta migratiei 55.

Va putem ajuta cu exemple de rea-credinta pentru a putea demara depesedizarea administratiei.

Sunt unii lideri politici care au anuntat ca vor sustine guvernul Cioloş pentru ca de maine sa inceapa sa sape la temelia noului guvern.

Ne place sua nu, guvernul tehnocrat este oglinda nivelului de incredere la care a ajuns actuala clasa politica. Sabotarea acestui guvern nu va aduce beneficii.

Anul trecut, romanii au respins abuzul in strada si la urne. Progresul nu poate fi realizat doar ca urmare a protestelor civice.

Cred cu tarie in partidele politice in puterea lor de a oferi altceva.

UPDATE 2: Călin Popescu/Tăriceanu a anunţat că ALDE nu votează cabinetul Cioloş. „Dacă acest Guvern va trece de votul Parlamentului, democrația reprezentativă va fi destituită. O singură persoană, chiar și aleasă, fie ea și președintele României, își va impune voința luând drept pretext programul antipolitic, antidemocratic și antiparlamentar al unei minorități. (…) Să recunoaștem cu luciditate, așa cum se prezintă astăzi în fața Parlamentului, tehnocrația ucide democrația. Instalarea unui guvern prezidențial va marca trecerea la un regim politic care golește de conținut democrația reprezentativă, la un regim politic ce va excede principiile constituționale, care va pune în pericol drepturile și libertățile cetățenești, valorile democratice și statul de drept și care va transforma Parlamentul într-o formă fără fond”, a arătat Tăriceanu, în plenul reunit.

În opinia sa, discursul președintelui Klaus Iohannis „prezintă riscul de a se transforma oricând într-o formulă politică antidemocratică”.

„Președintele a ales ca în numele unei minorități vocale, pe care a denumit-o ‘strada’, să propună un candidat pentru funcția de prim-ministru din afara Parlamentului, din afara partidelor, candidat ce ar urma să conducă un Guvern de tehnocrați. Într-o democrație reprezentativă, majoritatea cetățenilor își câștigă dreptul de a guverna, prin intermediul partidelor ce s-au bucurat la vot de cea mai mare încredere, (…) iar minoritățile de orice natură sunt respectate și ascultate, dar nu au vocația de a conduce Guvernul și de a-și impune agenda. Discursul președintelui României se arată a fi unul nedemocratic, în afara spiritului Constituției, și prezintă riscul de a se transforma oricând într-o formulă politică antidemocratică”, a mai spus copreședintele ALDE.

UDMR acordă însă vot de învestitură.

surse: agerpres.ro, hotnews.ro, comunicat de presă GuvernȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO ACCIDENT GRAV la Șugag: Un camion cu lemne s-a răsturnat. O persoană încarcerată

Publicat

Un accident grav s-a petrecut vineri seara, în jurul orei 22.30, în localitatea Șugag din județul Alba. 

Potrivit primelor informații de la fața locului, transmise de salvatorii de la ISU Alba, un camion cu lemne s-a răsturnat.

La fața locului au intervenit pompierii militari din Sebeș. În urma accidentului o persoană a rămas încarcerată între fiarele camionului. De asemenea, alte două persoane au fost rănite.

Știre în curs de actualizare.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

VIDEO: Ajutor de stat pentru hoteluri, restaurante și agenții de turism. Cum se calculează suma aprobată de Guvern

Publicat

Ordonanţa de urgenţă pentru compensarea pierderilor din industria HoReCa a fost adoptată în şedinţa de guvern de vineri, a anunţat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

„Au fost adoptate câteva proiecte de ordonanţă de urgenţă şi hotărâri foarte aşteptate în domeniul economic, mai ales în ceea ce priveşte persoanele afectate de efectele economice ale pandemiei de COVID-19.

Astfel, a fost prelungită măsura şomajului tehnic şi a fost flexibilizat programul de muncă numit Kurzarbeit, până la 30 iunie 2021.

Cum se calculează ajutorul pentru compensarea pierderilor

De asemenea a fost adoptată ordonanţa de urgenţă pentru compensarea pierderilor din industria HoReCa, în cuantum de 20% din diferenţa dintre cifra de afaceri din 2020 faţă de cea înregistrată în 2019″, a arătat Dancă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Guvern.

Actul normativ privind ajutorul de stat pentru HoReCa a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei, după ce în şedinţa din 28 noiembrie a fost analizat în primă lectură

Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Daniela Nicolescu, a solicitat la începutul şedinţei de Guvern introducerea pe ordinea de zi suplimentară a actului normativ cu privire la acest ajutor de stat pentru HoReCa.

„Vreau să cer pe lista suplimentară pe ordinea de zi ordonanţa de urgenţă care se referă la HoReCa şi la agenţiile de turism. Le vom da printr-o schemă de ajutor 20% din pierderea pe care au avut-o, diferenţa între cifra de afaceri 2020-2019. Am avut-o în primă lectură, acum am avizele”, a spus Nicolescu.

Ea a solicitat, de asemenea, introducerea pe ordinea de zi a unui memorandum privind acordarea unui ajutor de stat din fonduri naţionale pentru întreprinderi a căror activitate a fost suspendată temporar şi a unei hotărâri pentru aprobarea atestării unor localităţi ca staţiuni turistice de interes local. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Elevii vor putea dobândi competențe de cultură media în liceu. Proiect în unitățile-pilot din învățământ anunțat de MEC

Publicat

Liceeni vor putea dobândi competențe media din școală. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) anunță un proiect ce va fi aplicat din 2021 și presupune introducerea programului „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”.

Cel puțin 480 de cadre didactice de Limba și literatura română vor fi formate pentru a preda competențe media și va fi deschisă o platformă de educație media pentru profesori și elevi.

Ministerul Educației și Cercetării și Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au anunțat vineri parteneriatul prin care elevii de liceu din România vor dobândi competențe media, ”indispensabile într-un context în care interacțiunea cu informația, și, implicit, cu dezinformarea, a devenit parte dominantă a vieții de zi cu zi și a procesului de învățare”, potrivit MEC.

Ministerul Educației transmite că un prim pas al acestei colaborări îl reprezintă introducerea programului „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”, dezvoltat de CJI, în proiectul de testare a unor noi competențe, conținuturi și metode de învățare, în cadrul unităților de învățământ liceal cu statut de școală-pilot, proiect ce va deveni operațional din anul 2021.

Protocolul presupune:

– implementarea unui modul de învățare extracurricular în domeniul educației media pentru copii și tineri

– minim 480 de cadre didactice de Limba și literatura română, care predau la nivel liceal, vor fi formate și certificate printr-un program conceput în acest scop

– instruirea în domeniul media a inspectorilor școlari pentru Limba și literatura română prin organizarea a trei sesiuni/ateliere regionale de profil

– operaționalizarea unei platforme de educație media pentru profesori și elevi, care să includă instrumente de formare, asistență, monitorizare/raportare și evaluare în sistem online

– un ghid privind drepturile copilului, ca parte integrantă a drepturilor omului, în contextul educației media.

„Școala este locul în care se pun bazele noii generații de cetățeni, iar educatorii sunt primii care dau formă viitorului. Un viitor din ce în ce mai conectat și în care elevii au nevoie de competențe noi, care să îi ajute să fie cetățeni informați și responsabili. Sunt convinsă că profesionalismul experților din Ministerul Educației, implicarea profesorilor și experiența CJI vor contribui la îndeplinirea obiectivelor acestui program”, a declarat Monica Cristina Anisie, ministrul educației și cercetării.

„La fel cum elementele de educație rutieră erau inserate în ore, când copiii mergeau la școală, așa sunt acum vitale conceptele de educație media, care să îi ajute pe elevi să fie în siguranță în fața asaltului de informații falsificate, cu potențial dăunător. În ultimii patru ani, CJI a dezvoltat și testat la scară mică un model sustenabil de intervenție pentru construirea competențelor media pentru elevii de liceu, atât prin formarea și sprijinirea profesorilor de limba și literatura română pentru a include elemente de educație media în activitatea curentă la clasă, cât și prin activitățile de formare pentru liceeni, realizate de experții CJI”, a declarat Cristina Lupu, directorul executiv al CJI.

Prin programul „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”, elevii dobândesc abilități de gândire critică, care le permit să distingă faptele de opinii, să deconstruiască mesajele media și să interacționeze într-un mod responsabil cu rețelele sociale. Programul se înscrie în aria generală Media and Information Literacy (MIL), așa cum este descrisă de UNESCO, și în prioritățile Comisiei Europene, așa cum sunt ele formulate în DIRECTIVA (UE) 2018/1808 – Directiva serviciilor mass-media audiovizuale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mai multe persoane înșelate prin metoda ”șmen” la Alba Iulia. Cum poți să rămâi fără bani în cateva secunde

Publicat

bani inselaciune

Un bărbat a fost trimis în judecată după ce a înșelat mai multe persoane, în Alba Iulia, prin metoda ”șmen”. Faptele pentru care bărbatul a fost trimis în judecată s-au petrecut pe 3 martie și pe 16 septembrie 2020.

Metoda șemn este o forma de înșelătorie practicata pe stradă și deși în teorie pare simplă, în practică necesită foarte multă desxteritate. 

Ce s-a întâmplat

Potrivit procurorilor, la data de 03 martie, în jurul orei 15:30, în timp ce se afla în apropierea unei bănci de pe bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia, bărbatul în cauză  a indus în eroare persoana vătămată prin aceea că i-a cerut să îi schimbe suma de 500 de lei și, profitând de neatenția acesteia, și-a însușit suma de 190 de lei.

De asemenea, la data de 16 septembrie, tot în Alba Iulia bărbatul a indus în eroare alte două persoane.Mai exact le-a cerut să îi schimbe suma de 500 de lei, ocazie cu care, profitând de neatenția acestora, și-a însușit o parte din bani (190 de lei de la prima persoană și 210 de la cea de a doua, au mai transmis anchetatorii pentru alba24.ro

Ce este metoda ”șmen”

Metoda este folosită de zeci de ani pe teritoriul României, chiar din timpul perioadei comuniste, pe atunci fiind practicată de cei care schimbau valută.

Metoda presupune solicitarea de schimbare a unor bancnote în cupiură mai mică/mare sau efectuarea unui schimb valutar. Ulterior acestui schimb, folosindu-se de diferite pretexte, făpturitorul solicită suma de bani înapoi, distrage atenția victimei, sustrage („rupe”) o parte din bancnote și restituie restul sumei de bani persoanei vătămate, care nu o mai verifică.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate