Connect with us
Publicitate

POLITICA

Vot în Comitetul Executiv Naţional PSD: Mircea Geoană, preşedintele Senatului, exclus din Partidul Social Democrat

Publicat

Comitetul Executiv (CEx) Naţional al PSD s-a reunit marţi, de la ora 16.00, pentru a discuta propunerea de excludere din partid a preşedintelui Senatului României, Mircea Geoană. În urma votului deschis, prin ridicare de mână, s-a decis excluderea acestuia din partid. Au fost 50 de voturi pentru excludere, iar 3 reprezentanţi s-au abţinut.

Precizăm că recomandarea de excludere a lui Geoană din partid a venit din partea Comisiei Naţionale de Arbitraj şi Integritate Morală (CNAIM), sesizată de preşedintele PSD, Victor Ponta, fiind validată prin vot de către CEx. În cadrul acestuia sunt 57 de membri, printre care Victor Ponta, Liviu Dragnea, Ion Iliescu, Adrian Năstase, Titus Corlăţean, Dan Nica şi Marian Vanghelie şi 38 de preşedinţi de organizaţii judeţene sau de sector din PSD cu mandat pentru a decide prin vot soarta lui Geoană.

Conform statutului PSD, CexN poate hotărî, în situaţii excepţionale, pentru încălcări grave ale Statutului sau pentru prejudicii majore aduse PSD, sancţionarea cu excludere din partid a oricăruia dintre membrii PSD, cu două treimi din voturile membrilor săi.

Anterior intrării în şedinţă, Mircea Geoană a declarat că a venit cu calm, să le mulţumească „prietenilor” veniţi din toată ţara pentru a asista la „acest nefericit eveniment” şi că se discută de fapt despre direcţia în care va merge partidul de acum înainte. „Niciodată nu mă voi despărţi de PSD”, a mai spus Geoană.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, i-ar fi cerut preşedintelui Senatului să renunţe la conducerea acestei camere legislative şi să ăl lase în locul său pe vicepreşedintele Ioan Chelaru, Geoană ar fi refuzat. De asemenea, Geoană ar fi subliniat că PSD va pierde, la votul din plen, funcţia de preşedinte al Senatului dacă el va fi înlocuit sau revocat.

În timpul şedinţei, chiar dacă presa nu a avut acces, din discursul lui Mircea Geoană s-au desprins, dincolo de uşile închise, afirmaţii potrivit cărora acesta le-ar fi reproşat lui Ion Iliescu şi Adrian Năstase sprijinul pentru promovarea la conducerea partidului a lui Victor Ponta.

Reamintim că, acum două săptămâni, Biroul Permanent Naţional al PSD a a hotărât ca, în locul lui Mircea Geoană, la preşedinţia Senatului să fie numit din partea partidului Titus Corlăţean. După ce Geoană a susţinut că acest demers este greşit, liderii partidului l-au acuzat de nerespectarea statutului, astfel că a fost sesizată CNAIM.

În tot acest timp, Mircea Geoană a susţinut că toată această iniţiativă reprezintă o înscenare la adresa sa. Cel care a declarat că nu este pentru excluderea lui Geoană din PSD a fost Marian Vanghelie, primarul Sectorului 5 Bucureşti, care a acuzat modul în care este tratat în interiorul partidului preşedintele Senatului.

La ieşirea din şedinţa CEx, în urma votului, la care a fost prezent, Mircea Geoană a făcut afirmaţii dure la adresa reprezentantului PSD Ion Iliescu, pe care l-a acuzat că este „o piază rea a partidului, care nu poate lăsa la o parte ranchiuna la adresa mea, a spus că PSD a pierdut alegerile anterioare pe mâna mea”. Geoană a asigurat că „nu mă despart de milioanele de români care m-au votat, rămân fidel ideilor mei politice, însă nu pot să fiu de acord cu acei oameni care nu mi-au spus motivele reale pentru care am fost exclus.” Despre Ponta, Geoană a spus că este o „marionetă mânuită de Ion Iliescu şi Adrian Năstase” şi că în partid este o „mentalitate bolşevică”.

Potrivit  lui Ion Iliescu, Geoană a intrat în partid „fără experienţă politică, nu a învăţat din greşelile pe care le-a făcut, este responsabil pentru pierdea alegerilor din 2004”.

Citiţi mai multe despre subiect pe realitatea.net.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax