Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VOT la Penitenciarul Aiud: 88 de persoane private de libertate au votat cu urna mobilă. 2 cereri au fost respinse

Publicat

aiud penitenciar

Procesul de votare cu urna mobilă la Penitenciarul Aiud s-a încheiat duminică, în jurul orei 12.40. Au votat 88 de deținuți.

Potrivit situației actualizate, transmise pentru Alba24.ro de către reprezentanții unității, dintre cele 689 de persoane lipsite de libertate, aflate la Penitenciarul Aiud, au avut drept de vot 95.

Majoritatea, adică 90, și-au exprimat intenția să voteze, însă 2 cereri au fost respinse de către comisie, nefiind îndeplinite condițiile legale.

Votul cu urna mobilă la Penitenciarul Aiud s-a derulat fără incidente, potrivit surselor citate. Și-au exprimat votul 88 de persoane private de libertate.

În conformitate cu prevederile art. 1 alin (1) din Decizia Biroului Electoral Central nr. 41/27.10.2020 privind aplicarea prevederilor art. 117 alin. (2) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, persoanele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă şi persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale şi care sunt înscrise în listele electorale permanente ale circumscripţiei electorale pe raza căreia se află penitenciarul sau locul de deţinere, votează prin intermediul urnei speciale.

În vederea asigurării exercitării în bune condiții a dreptului persoanelor private de libertate de a vota, la nivelul Penitencarului Aiud au fost dispuse următoarele măsuri:

·         Identificarea persoanelor private de libertate cu drept de vot și informarea acestora cu privire la posibilitatea exercitării dreptului de vot prin intermediul urnei speciale;

·         Informarea persoanelor private de libertate cu drept de vot cu privire la necesitatea formulării cererilor privind exercitarea dreptului de vot;

·         Depunerea diligenţelor necesare eliberării actelor de identitate persoanelor cu drept de vot care nu posedă sau preschimbării celor al căror termen de valabilitate este expirat;

·         Depunerea listelor nominale, împreună cu cererile, la secţia de votare în a cărei rază teritorială se află penitenciarul sau locul de deţinere;

·         Stabilirea și amenajarea unui spaţiu corespunzător în cadrul unităţii, pentru amplasarea urnelor şi a cabinelor de vot, cu dotări minime pentru asigurarea secretului votului.

De asemenea, având în vedere particularităţile actualului context epidemiologic, pe durata procesului de vot, în Penitenciarul Aiud au fost respectate măsurile prevăzute în Hotărârea Guvernului  nr. 967/12.11.2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 noiembrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, a transmis Penitenciarul Aiud, într-un comunicat.

Alte măsuri: purtarea măștii de protecție pe durata derulării tuturor activităţilor necesare exercitării dreptului de vot; înainte de înmânarea ştampilei de vot şi a cărţii de identitate, persoanele private de libertate au primit mănuşi de unică folosinţă. După exercitarea dreptului de vot, mănuşile au fost dezinfectate şi aruncate în recipiente special amenajate; evitarea contactului dintre deţinuţii care îşi exercită dreptul de vot, astfel că nu vor interacţiona deţinuţi cazaţi în secţii diferite; panouri despărțitoare tip ghișeu între membrii comisiilor de votare şi votanţi; spaţiul destinat exercitării procesului de vot – aerisit periodic, iar suprafeţele dezinfectate în intervalele de pauză; echipa biroului electoral al secţiei de votare, care se deplasează cu urna specială, şi eventualii supraveghetori şi observatori străini acreditaţi în acest scop – supuşi triajului epidemiologic la intrarea în unitate şi completarea chestionarului COVID-19; purtarea echipamentului individual de protecţie – obligatorie din momentul accesului în unitate; pe toată durata desfăşurării procedurilor de votare, respectată distanţarea fizică faţă de persoanele private de libertate şi faţă de personalul angajat al unităţii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax