Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VOT la spitalul din Alba Iulia. Cum votează pacienții internați, unii dintre ei cu COVID. Detalii și pentru persoane carantinate

Publicat

La Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia, 31 de pacienți internați și-au exprimat intenția de a vota cu urna mobilă. Șase dintre ei sunt pacienți COVID.

”31 de pacienți ai Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia și-au exprimat intenția de a vota la alegerile din 6 decembrie. Dreptul de vot va fi exercitat prin intermediul urnei mobile, în condiții de siguranță, cu respectarea tuturor prevederilor în astfel de cazuri.

Vor fi folosite costume speciale de protecție și echipamente individuale, specifice în actualul context epidemiologic, iar personalul care însoțește urna mobilă nu va avea contact direct cu pacienții.

Șase pacienți care și-au manifestat intenția de a vota sunt internați la secția de Boli Infecțioase și confirmați cu COVID-19. Ceilalți pacienți sunt internați la celelalte secții ale spitalului nostru și prezintă alte afecțiuni”, au precizat reprezentanții Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia.

Românii din ţară, aflaţi în carantină sau izolare la domiciliu din cauza COVID-19, pot vota duminică, la alegerile parlamentare, cu urna specială.

Au putut solicita urna mobilă şi alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate sau cei care se află internaţi în spital.

Alegătorii pot afla secția de votare la care sunt arondați AICI.

În acest caz, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare vor dispune măsurile necesare, astfel încât duminică la ora 21.00, urna specială să se afle în localul de vot.

Pentru prima dată alegerile se desfăşoară cu localităţi aflate în carantină din cauza numărului de îmbolnăviri de COVID-19, dar alegătorii se vor putea prezenta la urne fără să fie nevoiţi să dea o declaraţie pe propria răspundere.

Persoanele aflate în carantină sau izolare la domiciliu

Cetăţeanul cu drept de vot, aflat în carantină la domiciliu, în locaţia declarată ori într-un spaţiu special desemnat de către autorităţile competente, poate vota prin intermediul urnei speciale dacă a depus o cerere şi copia deciziei de carantină emisă de direcţia de sănătate publică judeţeană/ a municipiului Bucureşti.

Cetăţeanul cu drept de vot aflat în izolare la domiciliu, în locaţia declarată ori într-un spaţiu special desemnat de către autorităţile competente, poate vota prin intermediul urnei speciale dacă a depus o cerere în acest sens şi copia unuia dintre următoarele documente:
– biletul de externare din unitatea sanitară care confirmă diagnosticul şi indicaţia de izolare;
– decizia de izolare emisă de direcţia de sănătate publică judeţeană/ a municipiului Bucureşti;
– rezultatul testării COVID-19 RT-PCR (pozitiv) din ultimele 14 zile

Cetăţenii cu drept de vot aflaţi în aceste situaţii, cărora nu li s-au eliberat actele în cauză, au putut transmite, prin orice mijloace, birourilor electorale de circumscripţie sau oficiilor electorale, după caz, cereri privind emiterea documentelor necesare exercitării votului prin intermediul urnei speciale.

Birourile electorale de circumscripţie şi oficiile electorale asigură transmiterea, de îndată, către direcţiile de sănătate publică judeţeană/ a municipiului Bucureşti, a listei persoanelor care au transmis cereri, în vederea luării măsurilor necesare pentru emiterea urgentă a documentelor necesare exercitării dreptului de vot prin intermediul urnei speciale, precizează BEC.

Direcţiile de sănătate publică au trebuit să comunice, de îndată, dar nu mai târziu de data de 5 decembrie, Birourilor electorale de circumscripţie judeţeană/ oficiilor electorale, după caz, în scris, prin orice mijloace, lista persoanelor în privinţa cărora s-a instituit izolarea sau carantina, după caz, însoţită de deciziile emise în acest sens.

În cazul persoanelor în privinţa cărora direcţiile de sănătate publică au confirmat instituirea izolării sau carantinei, Birourile electorale de circumscripţie judeţeană/ oficiile electorale, după caz, imprimă cererile privind emiterea documentelor necesare exercitării votului prin intermediul urnei speciale pe care le transmit, împreună cu deciziile emise de DSP, prin intermediul Instituţiei Prefectului până cel mai târziu în data de 6 decembrie, ora 10.00, biroului electoral al secţiei de votare celei mai apropiate de imobilul la care s-a solicitat deplasarea urnei speciale.

Persoanele netransportabile din cauză de boală sau invaliditate

Alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de invaliditate sau boală au putut depune cereri pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale dacă au domiciliul sau reşedinţa în circumscripţia electorală în care se află secţia de votare. Cererea a trebuit să fie depusă la secţia cea mai apropiată de imobilul unde se solicită deplasarea echipei pentru votare, cel mai târziu în preziua votării – 5 decembrie, între orele 18.00 – 20.00.

Cererea a putut fi depusă prin intermediul oricărei persoane, trebuie să fie datată şi semnată olograf de către alegătorul care solicită urna specială şi cuprinde, în mod obligatoriu: numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reşedinţa, conform menţiunilor din actul de identitate ori dovada de reşedinţă, după caz, adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei, seria şi numărul actului de identitate, precum şi numărul de telefon. Aceasta trebuie să fie însoţită de copii ale oricărui act din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate. Din conţinutul înscrisurilor primite trebuie să se poată stabili lipsa posibilităţii alegătorului de a se autodeplasa la sediul secţiei de votare, nefiind necesar ca acestea să cuprindă în mod expres sintagma „persoană netransportabilă”.

Prin excepţie, în cazul alegătorilor care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, cererile de vot prin intermediul urnei speciale, precum şi copiile actelor din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate au putut fi depuse, prin intermediul oricărei persoane, la biroul electoral de circumscripţie sau la oficiul electoral, până pe 4 decembrie. Cererile şi documentele primite de biroul electoral de circumscripţie sau oficiul electoral, după caz, sunt transmise prin intermediul instituţiei prefectului, până cel mai târziu în data de 6 decembrie, ora 10.00, biroului electoral al secţiei de votare celei mai apropiate de imobilul la care s-a solicitat deplasarea urnei speciale.

Persoanele internate în spitale

Alegătorii care, la data scrutinului, sunt internaţi într-o unitate sanitară publică sau privată, cămine pentru persoane vârstnice ori alte asemenea aşezăminte sociale publice sau private au putut solicita exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale, dacă au domiciliul sau reşedinţa în judeţul sau în municipiul Bucureşti, după caz, pe raza căruia se află unitatea respectivă.

Cererile trebuie datate şi semnate olograf de către alegător şi pot fi depuse, prin intermediul oricărei persoane, în preziua alegerilor – 5 decembrie, între orele 18.00 – 20.00, la secţiile de votare din localitatea în care se află unitatea respectivă.

Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare analizează cererile, iar în cazul în care acestea îndeplinesc condiţiile, asigură înscrierea datelor de identificare ale persoanelor netransportabile în extrasul din listele electorale, pe care îl va semna şi parafa cu ştampila de control a secţiei de votare.

Biroul electoral al secţiei de votare stabileşte, prin decizie, o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral al secţiei de votare care se va deplasa cu urna specială la locurile unde se află alegătorii înscrişi în extrasul din listele electorale, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

Accesul urnei speciale în unităţile respective se va face conform normelor de protecţie sanitară aplicabile acestora.

surse: Agerpres, AEP, Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax